Bucătăria vegetală este plină de culoare
Te-ai săturat de supele care au o culoare nedefinită? Sau de farfuriile triste cu aceleaÈ™i feluri de mâncare, feluri care nu te mai atrag deloc? De niÈ™te deserturi terne È™i mate? O veste bună - culoarea nu lipseÈ™te atunci când vine vorba despre bucătăria vegetală.
Iată un mic ghid pentru cela mai colorate farfurii care pe lângă faptul că îÈ›i vor ridica moralul, îÈ›i vor face È™i plinul de vitamine.
De ce ai nevoie de culoare în farfurie?
Se spune că întâi È™i întâi mâncăm cu ochii. Un fel de mâncare atractiv din punct de vedere vizual este cel care îÈ›i trezeÈ™te apetitul È™i care te face să salivezi.
Din aceste motive ar trebui să încerci să explorezi culorile naturale È™i vegetale care vin cu cea mai variată alimentaÈ›ie. Iată care sunt culorile de care ai nevoie la tine în farfurie.
Maro.
Cel mai adesea îÈ›i vine în gând ciocolata sau caramelul. Dar nu numai. Trebuie să te gândeÈ™ti È™i la un piure de migdale integrale, de alune, de castane, la făina de grâu integrală, la tot tipul de ciuperci sau cu linte verde.
ÎÈ›i poÈ›i colora farfuria cu: cacao pudră, cu zahăr integral rapadura, cu pudră de migdale sau de alune integrale, de tamari diluate în preparate.
Negru sau gri.
Trebuie să te gândeÈ™ti la la făina de hriÈ™că, de secară sau de tamari folosite pure. Nu te gândeÈ™ti mereu la seminÈ›ele de susan negru, seminÈ›ele de cernuÈ™că. PoÈ›i colora farfuria cu un piure de susan negru, care vine cu cea mai frumoasă nuanță de gri profund pentru clătite, pentru prăjituri sau creme pentru desert.
Albastru.
Poate te gândeÈ™ti sau… nu la curacao, la coacăze, la petalele de coacăz, etc. PoÈ›i colora farfuria ta fără probleme cu suc de coacăze, cu pudra de porumb albastru care dă înspre violet.
Roz.
Cu siguranță că te gândeÈ™ti la sfeclă, la zmeură sau la căpÈ™uni. È™i poate că nu te gândeÈ™ti mereu că mai poÈ›i folosi È™i petalele de trandafiri, un suc de varză roÈ™ie într-un mediu acid… ÎÈ›i mai poÈ›i colora farfuria cu sucul de la zmeură, cu sucul de la sfeclă sau de la rodie, ideale pentru prăjituri sau pentru cremele pentru desert, pentru aluatul de migdale, etc. Îl poÈ›i folosi È™i pentru tot felul de glasaje.
Roșul.
Cu siguranță îÈ›i vin în minte ardeiul roÈ™u, roÈ™ia È™i căpÈ™unile sau tot felul de late fructe roÈ™ii. Dar cu siguranță că nu te-ai gândit la curcuma încălzit în ulei în care să prepari o legumă deschisă la culoare, È›elina de exemplu. Sau poÈ›i folosi È™i fructul goji în tot felul de preparate.
Dar mai poți folosi și paprika pudră, urucum pudră sau sub formă de semințe, un concentrat de roșii sau un ardeiu redus la foc dulce pentru verinele sărate sau pentru tarte.
Portocaliu și galben.
Te gândeÈ™ti cel mai adesea la caise, la morcovi, la mango, la dovleac, la banane sau la porumb. Dar cu siguranță că nu te gândeÈ™ti la È™ofran, la curcuma, la cojile de portocală sau de lămâie sau la linte. Dar mai poÈ›i folosi È™i sucul de la portocale sau de la morcovi în care pui curcuma, È™ofranul ideal pentru paella È™i pentru risotto dar È™i pentru deserturi.
Verdele.
Aici te gândeÈ™ti cu siguranță la toatele legumele verzi È™i la kiwi. Dar cu siguranță că nu te gândeÈ™ti la ceaiul matcha, sucul de iarbă pudră sau la spirulină. Dar mai poÈ›i colora È™i cu sucul de spanac, de pătrunjel, etc.
Albul.
Albul se poate obține din laptele vegetal, tofu, ridiche neagră, conopidă, etc. Pe prăjituri se poate folosi zahărul glasat.