Alimente fără sare – trucuri pentru a găti cu gust
Cel mai bine ar fi să încerci să reduci consumul de sare, fie preventiv, fie la indicaÈ›iile medicului. Dar asta nu înseamnă că trebuie să uiÈ›i complet de gustul sării. Este cam imposibil să o înlături de tot. Dar poÈ›i adopta însă unele reflexe simple pentru a veni extrem de uÈ™or cu mai mult gust pentru toate felurile tale de mâncare.
Folosește condimente
Sarea este cea care pune gustul preparatelor în valoare, È™tii bine asta. Dar pentru a sublima gustul legumelor È™i al peÈ™telui, poÈ›i apela la numeroase ierburi aromatice È™i mirodenii care îÈ›i sunt la îndemână. Vei reuÈ™i astfel să scapi de gustul fad al preparatelor fără sare.
Trebuie să variezi modurile de preparare
Pentru a veni cu mai multă textură pentru carnea ta sau pentru peÈ™tele tău trebuie prepari alimentele la foc încet È™i să te foloseÈ™ti de o baie de apă caldă la sfârÈ™itul preparării. Fără să le sărezi. Alimentele vor fi la fel de savuroase. Chiar È™i carnea de pasăre preparată la cuptor.
Folosește-te de sos
Trebuie să prepari cele mai delicioase sosuri pe bază de roÈ™ii, de smântână, de ardei iute, ceapă care te vor face să uiÈ›i de gustul de sare.
GăteÈ™te cât mai gurmand
Decât să foloseÈ™ti sare grunjoasă în apa de fierbere a pastelor, a orezului sau a cartofilor, mai bine aromatizezi apa cu dafin, cimbru, rozmarin, ceapă, lămâiță sau ghimbir sau chiar lămâie. Nimic nu este interzis.
Alege produsele de sezon
Produsele de sezon au un gust foarte bogat È™i în consecință absenÈ›a sării nu se va mai face atât de tare remarcată.
Prepară cele mai delicioase uleiuri parfumate
Să prepari un ulei parfumat la tine acasă nu este atât de complicat. PoÈ›i aromatiza uleiul de măsline cu usturoi, cu tarhon, cu coajă de lămâie verde, cu roÈ™ii confiate, ghimbir, chimion, busuioc sau alte condimente È™i trebuie să îl laÈ™i la macerat. Îl poÈ›i folosi la salate, la paste, în marinată sau pentru a prepara peÈ™tele sau carnea pentru a veni cu mai mult gust.
Trebuie să te gândeÈ™ti È™i la untul aromatizat
Ar fi păcat să te privezi de untul aromatizat. Untul dulce este delicios parfumat cu mirodenii, cu coji de citrice, cu ardei iute, cu È›ibuletă sau cu eÈ™alotă. Îl poÈ›i servi alături de peÈ™te, de carnea la grătar, dar È™i de legumele crocante.
AbsenÈ›a sării nu va fi decât o amintire!