8 reflexe de adoptat pentru a mânca mai bine
În noul an ce vine, ai un singur lucru în minte: să te menÈ›ii în formă È™i să te bucuri de cea mai bună stare de sănătate? Foarte bine. În acest caz, iată care sunt cele 8 reflexe de adoptat pentru a mânca mai bine È™i pentru a te menÈ›ine în formă întregul an.
Mirodeniile, produsele de sezon, diversitatea atunci când vine vorba despre pregătirea felurilor de mâncare trebuie să fie la tine în meniu.
PregăteÈ™te mâncarea piano piano.
Alimentele care sunt preparate prea mult timp sau la o temperatură mult prea ridicată conÈ›in substanÈ›e nefaste pentru sănătate. Cel mai bine ar fi să prepari mâncarea pe aburi È™i să consumi preparatele al dente cât mai des cu putință. Dacă preferi să prepari alimentele pe grătar, cel mai bine ar fi să le È›ii deoparte de flacără È™i nu le consuma carbonizate.
Abuzează de mirodeniile dulci.
Un concentrat de antioxidanÈ›i, acestea se potrivesc cu aproape orice. Curcuma – un protector interesant contra cancerului, scorÈ›iÈ™oara, chimionul È™i cardamomul sunt cele care stimulează digestia. Și s-a demonstrat că cei care consumă mirodenii des sunt mai bine armaÈ›i conta bolilor degenerative. Deci nu ezita È™i pune puÈ›in peste tot- peste crudități- paprika, chimion, peste preparatele la grătar- anason, curry, etc.
Ține o dietă de locavor.
Profită deci de legume, de fructe È™i de brânzeturi dar È™i de carnea produsă la doi paÈ™i de tine. Ritmul anotimpurilor este cel care va veni cu mai multă diversitate pentru meniurile tale.
Moderează glutenul.
Nu este chiar o otravă dar se consumă din ce în ce mai mult. Dar cel mai bine ar fi să schimbi din când în când pastele cu quinoa, cu mei sau cu hriÈ™că prăjită, dar È™i cu orez roÈ™u È™i linte neagră care sunt benefice pentru sănătate.
Te mai poți distra și cu konjacul cu care poți prepara paste lipicioase, crocante care conțin foarte puține calorii și car te satură repede.
Pune sare atât cât trebuie.
Consumul nostru de sare este de două ori mai mare decât avem nevoie. Sarea este o substanță indispensabilă vieÈ›ii dar nefastă în doze prea mari. Adaugă la sfârÈ™it în preparate câteva cristale de sare de mare, sare de Herbamare sau de Guerande care nu conÈ›in sodiu dar care sunt aromate.
Vino cu un gust picant la tine în farfurie.
Ardeiul iute È™i piperul îÈ›i trezesc papilele gustative È™i sunt pline de antioxidanÈ›i protectori. De descoperit de urgență piperul Timut care este picant ca È™i cel de Sichuan dar care are È™i note de grepfrut. Este perfect pentru peÈ™te.
Devino flexitarian.
Un vegetarian mai suplu, flexitarianul mai consumă carne din când în când. Are deci o alimentaÈ›ie mai variată È™i îÈ™i ascultă senzaÈ›iile corporale È™i poftele de moment.
Iubește grăsimile bune.
Grăsimea este indispensabilă pentru sănătate. Materiile grase de asezonare trebuie să fie prezente zilnic la tine în farfurie. Un strop de unt pentru tartine, ulei de rapiță sau de nuci pentru salate sau ulei de măsline pentru preparare. Dar È™i uleiurile mai rare- de avocado, de macadamia sau de cânepă pentru a varia savorile.