Sosul de soia îÈ›i pune în valoare felurile de mâncare
Știai că sosul soia era la origine chinez și nu japonez? Și că nuanța sa este cea care spune multe despre calitatea sa? Un ingredient de bază din bucătăria asiatică care se folosește mai ales pentru sushi.
Dar poate să aibă È™i multe alte întrebuințări. Iată mai multe cuvinte despre sosul soia, un condiment care trebuie să fie adoptat fără a mai sta prea mult pe gânduri.
Un produs vechi de mii de secole. Originea sosului soia este foarte veche, este folosit de deja 2500 de ani. Folosit iniÈ›ial în China, a fost introdus în Japonia de către călugării budiÈ™ti în secolul al VII-lea unde a luat numele de tamari apoi de shoyu. În Europa a fost introdus destul de devreme dar considerat ca fiind comestibil doar prin secolul XX.
O rețetă simplistă.
Sosul de soia are nevoie de mult timp pentru a fi elaborat. Dar este fabricat după o reÈ›etă simplă tradiÈ›ională care constă în a amesteca È™i a fermenta patru ingrediente naturale în întregime- seminÈ›ele de soia, grâu, apă È™i sare. Versiunea dulce conÈ›ine È™i ea aceleaÈ™i elemente cu zahărul în plus.
Cum trebuie să alegi sosul de soia?
La fel ca È™i în cazul altor produse există produse mai bune È™i mai rele. Există însă mai multe criterii de selecÈ›ie. Mai întâi culoarea – dacă este prea păstoasă sau prea lichidă trebuie să le eviÈ›i. Mirosul È™i gustul său arată È™i ele calitatea sa.
Sosul de soia în bucătărie.
PoÈ›i adăuga câteva picături de sos de soia sărat în numeroase feluri de mâncare asiatice. Deci pentru a prepara un wok cu tăieÈ›ei sotaÈ›i, nems sau creveÈ›i cu ananas, dacă vrei să savurezi niÈ™te sushi sau makis sosul de soia este un element indispensabil.
Sosul de soia se poate folosi și pentru a săra niște preparate.
Sosul de soia il poÈ›i folosi È™i pentru o vinegretă sau orice alt fel de mâncare pentru a-i pune în valoare gustul fără s veni cu efectele nefaste ale sării asupra organismului.
Și pentru cei care iubesc felurile de mâncare dulci È™i sărate sosul de soia dulce este ideal. Îl poÈ›i folosi È™i pentru a prepara un porc cu caramel, într-un fel de mâncare de tipul pui sotat cu ghimbir sau în unele reÈ›ete thailandeze pentru a se regăsi gustul tipic al alimentelor.
Beneficiile sosului de soia.
Sosul de soia este bun atât în farfurie cât È™i pentru sănătate. Este foarte digestiv, este bun pentru flora intestinală, vine cu oligoelemente È™i are È™i efecte anti-alergice.