Aciditatea stomacală: cauze și remedii naturiste

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?

Aciditatea stomacală: cauze și remedii naturiste Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un exces de sucuri gastrice. Stomacul secretă aceste sucuri acide pentru a putea metaboliza, în principal, proteinele de origine animală pe care le consumăm.

 Enzimele sunt un fel de soldăței foarte eficienți care ne ajută, printre multe alte lucruri, să descompunem mâncarea pe care o consumăm. Enzimele responsabile pentru metabolizarea proteinelor (aminoacizii) au nevoie de un mediu foarte acid și de aceea stomacul secretă aceste sucuri necesare pentru digestie. Pentru a metaboliza carnea animalelor, de exemplu, fără a dezintegra însă țesuturile noastre, organismul realizează procese sofisticate. Problema apare atunci când există un exces de sucuri gastrice care generează o iritare a mucoasei și propriile noastre țesuturi încep de asemenea să se descompună. În acest fel, când aciditatea se menține în timp, se dezvoltă un proces ulceros.

Cuișoarele: proprietăți și beneficii pentru sănătate

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor

Cuișoarele: proprietăți și beneficii pentru sănătate Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natural pentru tratarea durerilor, cuișoarele sunt folosite și pentru tratarea unor afecțiuni ale sistemului digestiv, cum sunt vărsăturile și diareea. Cuișoarele (Syzygium aromaticum sau Eugenia caryophyllata) sunt de fapt mugurii uscați ai unui copac tropical indigen din Indonezia numit Clavero. Proprietățile medicinale ale cuișoarelor se datorează uleiului esențial pe care îl conțin. Acest ulei esențial este obținut prin distilarea mugurilor în apă și este bogat în principal în eugenol.

5 remedii naturiste contra înțepăturilor de insecte

Vara și dezavantajele sale

5 remedii naturiste contra înțepăturilor de insecte Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp în aer liber, iar în multe ocazii, în zonele rurale. Astfel, înțepăturile de insecte sunt la ordinea zilei. De exemplu, în cazul unei pișcături de țânțar, aceasta cauzează inflamație în zona respectivă și o senzație constantă și neplăcută de mâncărime. Un fapt interesant este acela că numai femelele de țânțari înțeapă, acestea fiind în special active pe perioada nopții.

Coada-calului: 14 beneficii pentru sănătate

Coada-calului și proprietățile sale medicinale

Coada-calului: 14 beneficii pentru sănătate Coada-calului era cunoscută încă din Grecia Antică pentru proprietățile sale curative și pentru vindecarea rănilor. Coada-calului este una dintre cele mai depurative și diuretice plante care există, fiind utilizată cu succes în afecțiuni care se tratează prin eliminarea lichidelor, cum ar fi guta, edemele, retenția de lichide și chiar pentru a îmbunătăți aspectul celulitei.

 În zilele noastre, coada-calului este una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume pentru tratarea mai multor afecțiuni. Această plantă se găsește lângă râuri și cursuri de apă, deoarece crește sub formă de arbuști în locuri umede și temperate și are două tipuri de tulpini. Unele sunt fertile și ies în primăvara timpurie, iar celelalte, care cresc între aprilie și mai, sunt cele care au proprietățile vindecătoare. Aceste tulpini, de obicei, sunt colectate în timpul lunilor de vară și sunt lăsate să se usuce în ciorchini agățate la umbră. Când sunt uscate, se macină pentru a se obține produse cu proprietăți de vindecare, cum ar fi infuziile, decoctul, tincturile, capsulele, unguentele, cremele, loțiunile, etc.

Leurda, proprietăți și beneficii pentru sănătate

Cum se folosește leurda?

Leurda, proprietăți și beneficii pentru sănătate Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în zonele muntoase din Europa și Asia. Leurda aparține familiei Amaryllidaceae (care conține și alte plante comestibile, cum ar fi usturoiul și ceapa comună). Leurda este cultivată în principal în zonele montane și submontane și este, de asemenea, cunoscută și sub numele de usturoi sălbatic.

 În scopuri medicinale se folosește întreaga plantă. Leurda poate fi găsită din primăvară până în vară. Frunzele sale pot fi colectate la începutul primăverii, dar va trebui să așteptăm până vara dacă vrem să strângem și florile.