Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor
 Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natural pentru tratarea durerilor, cuișoarele sunt folosite și pentru tratarea unor afecțiuni ale sistemului digestiv, cum sunt vărsăturile și diareea. Cuișoarele (Syzygium aromaticum sau Eugenia caryophyllata) sunt de fapt mugurii uscați ai unui copac tropical indigen din Indonezia numit Clavero. Proprietățile medicinale ale cuișoarelor se datorează uleiului esențial pe care îl conțin. Acest ulei esențial este obținut prin distilarea mugurilor în apă și este bogat în principal în eugenol.
 Principalele proprietăți medicinale sau terapeutice ale cuișoarelor sunt următoarele:
 - antiagregante
 - antiedemice
 - antivomitive
 - carminative
 - antiacide
 - antioxidante
 - gastroprotectoare
 - gastroregenerative
 - bactericide
 - antifungice
 - antiseptice
 - antivirale
 - pesticide
 - insecticide
 - insectifuge
 - vermifuge
 - anestezice
 - sedative
 - aromatizante
Beneficiile pentru sănătate ale cuișoarelor
 Printre principalele beneficii ale cuișoarelor se numără capacitatea acestora de a elimina durerea și inflamația, care se datorează eugenolului conținut în uleiul esențial.
 Ca uz intern, cuișoarele se folosesc în următoarele afecțiuni de sănătate:
 - afecțiuni ale aparatului digestiv, ca gaze intestinale, digestii dificile, lipsa apetitului, stări de vomă și greață, diaree, paraziți intestinali.
 - în boli ale aparatului respirator, precum bronșită, răceli și tuse.
 - ca remediu afrodisiac, atât pentru femei, cât și pentru bărbații care au probleme de erecție sau ejaculare precoce.
 - pentru prevenirea sau combaterea cariilor, deoarece uleiul de cuișoare, combinat cu oxidul de zinc, formează un fel de pastă care umple cavitățile dentare produse de carii; de asemenea, uleiul de cuișoare este un bun remediu contra durerii dentare, având un efect anestezic și dezinfectant.
 Ca uz extern, datorită bogăției în eugenol a uleiului esențial, cuișoarele sunt foarte importante ca remediu bactericid, antifungic și antiseptic:
 - pentru tratarea infecțiilor vaginale, în special a candidozei;
 - pentru tratarea anginelor (amigdalită);
 - pentru combaterea ciupercilor de la unghii;
 - pentru vindecarea rănilor și a durerilor de dinți.
 În afară de utilizările medicinale, cuișoarele se folosesc de asemenea, în gastronomie ca și condiment, în industria alimentară și în parfumerie.
 Pe lângă utilizarea lor tradițională ca și condiment, s-a recunoscut și s-a dovedit puterea antioxidantă a cuișoarelor, acțiunea lor antiparazitară, antibacteriană, antiinflamatorie, digestivă și chiar anticarcinogenică.
Efectele secundare ale cuișoarelor
 Uleiul esențial de cuișoare conține eugenol, iar dacă se aplică pe piele prea mult timp poate produce arsuri, dermatită sau chiar iritații grave.
 O doză internă prea ridicată din preparate pe bază de cuișoare poate determina dureri grave de stomac. Unele persoane au reacții alergice la eugenol, așadar dacă nu ați utilizat anterior cuișoarele este bine să începeți cu doze foarte mici și să cereți recomandarea unui medic fitoterapeut avizat.
Contraindicații pentru cuișoare
 Utilizat în proporție adecvată, eugenolul obținut din cuișoare este o componentă foarte utilă. Cu toate acestea, atunci când este folosit în cantități mai mari decât cele permise, poate deveni o otravă puternică. Folosirea internă necorespunzătoare a acestui ulei poate provoca daune grave organelor corpului și chiar moartea.
 În doze mari, uleiul de cuișoare afectează sistemul nervos, fiind neurotoxic. Cuișoarele și uleiul esențial de cuișoare sunt total contraindicate pentru copii sub 6 ani, pentru femeile gravide sau cele care alăptează și pentru orice bolnav de gastrită, ulcer gastroduodenal, boala lui Crohn, sindromul intestinului iritabil, colită ulceroasă, boli ale ficatului, alergie respiratorie, Parkinson, epilepsie sau alte boli neurologice.