Â
Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice
 Stomacul sensibil este însoțit adeseori de o senzație de arsură, de neplăcere digestivă atunci când se consumă unele alimente, cum ar fi anumite legume sau mâncăruri mai condimentate.
 Cel mai important aspect în acest caz este să se determine ce anume a cauzat durerile și neplăcerile respective. Se recomandă consultarea unui medic specialist pentru a primi un diagnostic precis.
În acest articol vă prezentăm câteva sfaturi și remedii în cazul în care aveți stomacul sensibil.
Simptomele caracteristice pentru stomacul sensibil sunt următoarele:
 - Persoanele care au stomacul sensibil pot avea dureri sau crampe atunci când consumă alimente foarte acide sau cu arome intense.
 - Apare senzația de arsură stomacală.
 - Gaze și diaree.
 - Gura uscată și greață.
 - Distensie abdominală.
 - Oboseală.
 Această problemă de sănătate apare de obicei asociată cu boli precum gripa sau o gastrită rebelă. Dacă însă observăm că ne confruntăm cu neplăcerile unui stomac sensibil în mod constant este necesar să ne adresăm unui medic pentru un tratament adecvat.
 Să vedem care sunt cauzele cele mai comune asociate cu stomacul sensibil:
Â
Gastrită pe bază nervoasă
 Gastrita pe bază nervoasă este cauzată de lungi perioade de stres sau anxietate în care stomacul și digestia sunt cele mai afectate.
Â
Bacteria Helicobacter pylori
 Bacteria Helicobacter Pylori provoacă inflamația cronică a stomacului și anume gastrita cronică, afecțiune ce poate evolua lent și persista toată viața, dacă nu este tratată corespunzător.
Â
Ficatul gras
 Atunci când ficatul este inflamat și saturat cu grăsimi, toxine și elemente nocive, digestia este afectată. Este un aspect care trebuie luat în considerare. Ficatul gras, cunoscut în termeni medicali ca steatoză hepatică, este o boală în general benignă a ficatului, care se caracterizează prin acumularea de acizi grași și de trigliceride în celulele hepatice. Chiar dacă nu există un tratament definitiv pentru ficatul gras, recomandările de bază referitoare la acesta sunt în principal reducerea greutății corporale și adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, bogată în fructe și legume proaspete.
Â
Intoleranțele alimentare
 În principiu, intoleranțele alimentare pot apărea în orice moment. De exemplu, produsele lactate nu sunt bine tolerate de unele persoane, iar unul dintre simptomele cele mai comune în acest caz este senzația de arsură sau sensibilitatea stomacală. Multe persoane au renunțat la laptele de vacă și la derivatele acestuia, nu doar pentru aceste produse sunt mai dificil de digerat, ci și pentru că au un conținut ridicat de grăsimi, iar în unele cazuri determină intoleranță la lactoză.
Â
Remedii pentru stomacul sensibil
 În cazul stomacului sensibil, este foarte bine ca tratamentul medical să se completeze cu o alimentație adecvată care să ne permită să digerăm bine alimentele, să absorbim nutrienții și să evităm senzația de arsură sau neplăcere.
Â
Legume la cuptor sau la aburi
 Una dintre recomandări, în cazul în care aveți un stomac sensibil, este să evitați mâncărurile prea condimentate sau prea grase. În schimb:
 - Optați pentru prepararea legumelor la cuptor sau la aburi;
 - Preparați supe în casă și evitați-le pe cele pe care le găsiți cu ușurință semipreparate la supermarket deoarece conțin aditivi și conservanți alimentari;
 - Merele coapte sunt de asemenea foarte bune pentru stomacul sensibil, precum și compotul de pere preparat în casă.
Â
Mâncați puțin de mai multe ori pe zi
 Cel mai recomandat în cazul în care aveți stomacul sensibil este să consumați mici cantități de mâncare de-a lungul zilei. Un exemplu de un meniu potrivit pentru un stomac sensibil ar fi următorul:
 - Micul dejun: Vom evita cafeaua și vom opta pentru o infuzie din plante, o pâine prăjită cu puțin ulei de măsline și o cană cu compot de pere preparat în casă.
 - Gustare: Putem opta pentru o băutură vegetală din orez sau migdale, care întotdeauna este digestivă și sățioasă.
 - Prânz sau masa principală a zilei: Un piept de pui sau de curcan la grătar, supă de legume, un iaurt natural.
 - Gustare: Un pahar cu suc de mere.
 - Cena: Vinete la cuptor, supă cremă de dovleac, o felie de pâine prăjită cu puțină brânză slabă.
Â
Consumați probiotice
 Alimentele având o acțiune probiotică au grijă de sănătatea stomacului și a florei intestinale. Bacteriile probiotice se găsesc mai ales în alimentele fermentate precum iaurtul sau kefirul. Dacă le veți consuma în mod regulat, veți putea menține o floră intestinală sănătoasă. Trebuie luat în considerarea faptul că nivelul de probiotice al unui aliment poate scădea odată cu procesarea și depozitarea sa, iar bacteriile nu vor mai produce niciun efect dacă nu sunt vii. Tocmai de aceea, asigurați-vă că folosiți alimente de bună calitate și nepasteurizate (acest proces distruge toate bacteriile). Iată în continuare exemple de alimente probiotice și de alimente prebiotice, ambele categorii fiind recomandate pentru o sănătate excelentă:
Â
Alimentele probiotice
 Alimentele probiotice sunt acele alimente care conțin bacteriile numite Acidophilus, care protejează contra bacteriilor care cauzează anumite boli. Tocmai de aceea, acest tip de produse sunt recomandate în cazul bolii Crohn, a colonului iritabil, a constipației cronice și a infecțiilor vaginale și în general pentru îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.
 Alimentele probiotice pot fi întâlnite în comerț mai ales sub formă de iaurt, sana, chefir, etc., dar și anumite alimente preparate din soia precum tempeh-ul sau miso conțin mici cantități de probiotice. Poți să cumperi de asemenea probiotice sub formă de comprimate, capsule sau pulbere.
Â
Alimentele prebiotice
 La rândul lor, alimentele prebiotice, sunt de asemenea adecvate pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal. Alimentele prebiotice pot fi consumate câteva zile pe săptămână sau ca o cură, timp de câteva săptămâni. Unii nutriționiști recomandă chiar ca acestea să fie consumate zilnic. Alimentele care au un conținut ridicat de prebiotice sunt ceapa, usturoiul, cicoarea, prazul, bananele, sfecla, mazărea şi fasolea.
Â
Atenție la pâine
 Pâinea face parte dintr-o dietă echilibrată și necesară pentru a obține nutrienții adecvați. Bineînțeles, trebuie să luăm în considerare faptul că componentele precum glutenul sau făina albă rafinată nu sunt recomandate pentru o bună sănătate digestivă și mai ales a stomacului. Alegeți pâinea integrală, eventual cu semințe, în detrimentul pâinii preparate din făină albă.
Â
Infuzii digestive
 Consumul zilnic de infuzii digestive poate fi un remediu calmant care ne va ajuta la reducerea crampelor, gazelor și inflamației.
 Infuziile cele mai recomandate sunt următoarele:
 - Infuzie de mușețel
 - Infuzie de mentă
 - Infuzie de armurariu
 - Infuzie de salvie