Â
7 infuzii antigripale eficiente
 Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, dureri de cap și de gât. Diferența dintre gripă și răceala obișnuită este aceea că gripa, în general, debutează rapid și este însoțită de febră și de oboseală accentuată, în timp ce răceala are o evoluție mai lentă, iar în general, nu este caracterizată de febră.
 Vă prezentăm în acest articol câteva dintre plantele medicinale cele mai utile pentru combaterea gripei. Este important să semnalăm faptul că unele dintre acestea se găsesc ușor în magazinele naturiste și în unele plafaruri, în timp ce altele nu sunt atât de accesibile. Iată care sunt acestea:
Plante medicinale antigripale
 1. Echinaceea: Este originară din America de Nord, unde nativii o foloseau pentru a trata febra ridicată și persistentă; iar apoi primii coloniști au adoptat-o ca remediu natural contra gripei. În ultimele decenii utilizarea sa s-a extins în întreaga lume, datorită puternicelor sale proprietăți antivirale și antibacteriene. Recomandare: în doze ridicate, echinaceea poate cauza greață și amețeală. Nu este indicat să se administreze persoanelor care suferă de boli autoimune.
 2. Eucaliptul: Originar din Australia, aborigenii îl foloseau ca remediu contra febrei. În secolul al XIX-lea eucaliptul a fost introdus în Occident, iar cultivarea sa s-a extins și în America și Europa. Eucaliptul contracarează virusul gripei și este de asemenea eficient contra bacteriilor. Părțile folosite sunt frunzele care se pot recolta pe tot parcursul anului, iar din acestea se prepară infuzii care pot fi îndulcite cu miere de albine. Toate tipurile de eucalipt sunt antiseptice, datorită conținutului lor bogat de cineol.
 3. Podbalul: Originară din centrul Europei, în prezent această plantă se cultivă în scopuri fitoterapeutice. Podbalul este de asemenea un bun remediu antitusiv și este utilizat pentru tratarea afecțiunilor respiratorii acute sau cronice, precum tusea iritantă, guturaiul, bronșita și laringita. Părțile folosite sunt frunzele și florile care se colectează la sfârșitul primăverii. Recomandare: Este indicat să nu se folosească această plantă medicinală în timpul sarcinii și al alăptării. De asemenea, podbalul nu trebuie să fie folosit în tratamente prelungite și nu este recomandat nici persoanelor care se confruntă cu probleme hepatice.
 4. Lumânărica (sau coada-mielului): Este o plantă care poate atinge și doi metri în înălțime. Cu toate că originea sa încă nu este foarte clară, se știe că această plantă era folosită în Mexic înainte de colonizarea spaniolă. Această plantă medicinală este foarte folosită în infuzii contra febrei și a tusei cauzate de gripă. Părțile folosite sunt florile, de culoare galben intens, care sunt utilizate uscate și măcinate pentru prepararea infuziilor. Corolele de lumânărică sunt de asemenea folosite pentru combaterea problemelor respiratorii, datorită acțiunii lor emoliente. Recomandare: Nu se recomandă consumul acestei plante în timpul sarcinii și al alăptării.
 5. Cimbrul: Are puternice proprietăți antiseptice, antigripale și expectorante și este folosit pentru tratarea bronșitei și a afecțiunilor gâtului și ale aparatului respirator. Florile de cimbru sunt bogate în timol și au proprietăți antiseptice care stimulează sistemul imunitar. Părțile folosite ale acestei plante medicinale sunt florile și frunzele care se colectează în timpul înfloririi pentru prepararea infuziilor, tincturilor, siropurilor și a uleiurilor esențiale. Recomandare: Este indicat să se evite utilizarea terapeutică a cimbrului în timpul sarcinii și în cazul pacienților care suferă de hipertensiune arterială.
 6. Părul Maicii-Domnului: Este o plantă originară din Europa și Asia, iar în prezent se cultivă în America de Sud. Capilaria sau părul Maicii-Domnului are proprietăți antigripale și sudorifice. Părțile folosite sunt frunzele din care se prepară siropuri, ceaiuri și infuzii.
Â
Infuzii antigripale
 Infuzie antigripală nr. 1: Fierbeți un pumn de părul Maicii-Domnului (Capilaria) într-o cană de apă, iar când ajunge la punctul de fierbere luați de pe foc. Acoperiți și lăsați la răcit, apoi strecurați și consumați câte trei căni de infuzie pe zi. De asemenea, se poate prepara un sirop contra tusei adăugând la această infuzie trei linguri de zahăr brut. Luați câte 2 sau 3 linguri pe zi.
 Infuzie antigripală nr. 2: Fierbeți 2 linguri de frunze sau flori de podbal într-un litru de apă timp de 10 minute. Lăsați să se răcească, apoi strecurați și consumați câte trei căni pe zi.
 Infuzie antigripală nr. 3: Fierbeți 2 linguri de soc într-o jumătate de litru de apă timp de 7 minute. Acoperiți și lăsați să se răcească, apoi strecurați și consumați din infuzie de-a lungul zilei.
 Infuzie antigripală nr. 4: Puneți la fiert timp de 10 minute câteva frunze de pătlagină. Lăsați la infuzat, apoi folosiți acest lichid călduț pentru a face gargară, de trei ori pe zi. Ajută la combaterea durerii în gât mai ales în primele etape ale declanșării gripei.
 Infuzie antigripală nr. 5: Se adaugă un pumn de nalbă într-un litru de apă și se fierbe timp de 10 minute. Se lasă la infuzat, se strecoară și se consumă de trei ori pe zi, îndulcit cu miere după gust.
 Infuzie antigripală nr. 6: Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de cimbru la o cană cu apă. Se lasă la infuzat, se strecoară și se bea caldă, câte trei căni pe zi. Această infuzie este foarte eficientă pentru a contracara nu doar gripa, ci și excesul de mucus și congestia nazală.
 Infuzie antigripală nr. 7: Fierbeți un pumn de flori de mușețel într-un litru de apă timp de 10 minute. Luați de pe foc și acoperiți. Apoi strecurați și consumați câte trei căni pe zi. Această infuzie ajută la scăderea febrei cauzată de gripă.
Â
Recomandări preventive contra gripei
 1. Spălați-vă cât mai des pe mâini, mai ales după ce ați fost în locuri publice.
 2. Evitați zonele foarte aglomerate în special în perioada răspândire a gripei.
 3. Evitați să fiți un fumător pasiv. Se recomandă să nu vă expuneți pe cât posibil fumului de țigară, deoarece acesta este responsabil de multe probleme de sănătate, în special ale tractului respirator. Persoanele care au gripă și se află în preajma unui fumător își complică și mai mult procesul de vindecare.
 4. Dormiți bine, deoarece în caz contrar, deveniți mai vulnerabil la gripă și la alte boli contagioase.
 5. Consumați alimente care conțin zinc: Se recomandă consumul alimentelor bogate în mineralul zinc, deoarece conform studiilor medicale, copiii și adulții care au deficiență de zinc sunt predispuși la boli precum gripa și sunt bolnavi mai mult timp.