Â
Remedii naturiste contra alergiilor
 Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome care variază de la o persoană la alta însă, care în general, afectează sistemul respirator și cel nervos. Această problemă de sănătate este de fapt reacția organismului la diferite substanțe, cum ar fi praful sau polenul. Simptomele cele mai obișnuite sunt rinita, congestia, lăcrimatul și strănutatul. Vitamina C are un efect antihistaminic și antialergic.
 În acest articol, vă prezint cum se pot ameliora sau elimina simptomele neplăcute ale alergiilor, urmând câteva tratamente naturiste pe bază de vitamine și minerale.
Despre alergii
 Se pare că tot mai multe persoane suferă din cauza alergiilor, iar în cazul declanșării acestora, un rol important îl au poluarea, o alimentație deficitară și lipsită de nutrienți și stresul, toți fiind factori care slăbesc sistemul imunitar.
 Din acest motiv, este fundamental să se prevină agravarea alergiilor cu ajutorul suplimentelor naturale care ne ajută să întărim organismul. Recomandăm să se consulte întotdeauna un medic specializat în fitoterapie înainte de a realiza orice tratament naturist.
Vitamina C, un antihistaminic natural
 Vitamina C îndeplinește foarte multe funcții în organism. Vitamina C are o mare putere antioxidantă care combate radicalii liberi, cei care cauzează îmbătrânirea celulară. De asemenea, această vitamină este foarte eficientă în lupta contra oricărui tip de germeni.
 În ceea ce privește alergiile, vitamina C are un efect antihistaminic și antialergic, și ajută la tratarea bolilor precum sinuzita și astmul. Institutul de Alimentație și Nutriție din cadrul Institutului de Medicină din Statele Unite recomandă consumul zilnic al alimentelor care conțin Vitamina C, pentru bărbați necesarul fiind de 90 mg, iar pentru femei 75 mg pe zi.
 Alimente bogate în vitamina C:
 - Cătină
 - Broccoli
 - Conopidă
 - Varza creață
 - Ardei grași
 - Spanac
 - Roșii
 - Acerola (fruct)
 - Căpșuni
 - Coacăze negre
 - Pepene galben
 - Portocale
 - Lămâi
 - Kiwi
 - Mandarine
 - Grapefruit
 - Pătrunjel
 - Busuioc
 - Cimbru
 - Coriandru
Vitaminele din grupul B
 Calitatea scăzută a alimentelor cauzează la majoritatea persoanelor, un deficit important de vitamina B, deoarece sursa principală din acest tip de vitamine se găsește în coaja și germenii de cereale.
 Pentru a combate alergiile în mod natural, se recomandă suplimentarea dietei cu următoarele vitamine:
 - Vitamina B2 sau riboflavina: între 100 și 300 mg pe zi.
 - Vitamina B5 sau acidul pantotenic: între 500 și 1.000 mg, de două ori pe zi.
 - Vitamina B6 sau piridoxina: 100 mg, de două ori pe zi, în tratamente scurte.
Vitamina E
 Vitamina E este recunoscută datorită puterii sale antioxidante, fiind un element esențial pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. În plus, această vitamină are proprietăți antiinflamatoriii care reduc simptomatologia alergiilor.
Alimente bogate în vitamina E:
 - Uleiuri vegetale presate la rece (de floarea soarelui, migdale, struguri, măsline, porumb, germeni de grâu, susan)
 - Lapte de migdale
 - Germeni de grâu
 - Migdale
 - Nuci
 - Semințe de floarea soarelui (un sfert de cană de semințe de floarea soarelui oferă 90,5% din totalul zilnic recomandat de vitamina E)
 - Semințe de dovleac
 - Semințe de pin
 - Salata chard
 - Spanac
Cantitatea zilnică recomandată: 400 UI pe zi
Uleiul de luminița nopții
 Uleiul de luminița nopții este cunoscut ca reglator hormonal, însă ajută și la prevenirea apariției alergiilor respiratorii și reducerea simptomelor negative ale acestora în mod considerabil.
 În acest caz, este recomandat uleiul de luminița nopții sub formă de capsule care să includă și vitamina E, care va acționa ca un conservant, împiedicând deteriorarea uleiului.
 Cantitatea zilnică recomandată: între 4 și 8 grame, împărțite de-a lungul zilei.
Minerale benefice contra alergiilor
 De asemenea, există câteva minerale care au o funcție importantă în tratarea pe cale naturală a alergiilor și care, din acest motiv, ar trebui să facă parte din dieta noastră zilnică. Acestea sunt mineralele esențiale și alimentele care le conțin în cantități importante:
 - Calciu: se găsește în următoarele alimente: pasta de susan (tahini), pătrunjel, fasole albă, năut, linte, mazăre, ardei, avocado, broccoli, varza creață, sparanghel, spanac, cartofi, morcovi, coriandru, năsturel, țelină, praz, varza de Bruxelles, dovleac, alga kelp, semințe de chia, semințe de cânepă, semințe de in, migdale, alune de pădure, fistic, semințe de floarea soarelui, nuci, castane, nuci de macadamia, nuci pecan, cireșe, portocale, caise, căpșuni, piersici, fructe de pădure, kiwi.
 - Magneziu: se găsește în următoarele alimente: cacao, fistic, nuci de Brazilia, nuci de caju, avocado, migdale, susan, semințe de dovleac, semințe de pin, banane, caise, smochine, stafide, broccoli.
 - Zinc: se găsește în următoarele alimente: susan, brânză, fasole albă, migdale, alune de pădure, nuci de Macadamia, avocado, nuca de cocos, zmeură, caise, mure, curmale, fructele de pădure, rodii, sparanghel, usturoi, varză de Bruxelles, mazăre, spirulină, maca, polen de albine, pâine integrală, orez integral, ouă.
 - Mangan: se găsește în următoarele alimente: semințe de pin, susan, migdale, nucă de cocos, spanac, căpșuni, banane, caise, merișoare.
Polenul, remediu contra alergiilor
 Dacă organismul nostru nu reacționează bine la polenul de primăvară, putem mesteca în mod gradat câteva granule de polen, pentru ca corpul să se obișnuiască în perioada de polenizare a plantelor.
 De asemenea, mierea pură, care conține de asemenea polen în cantități foarte mici, poate fi un aliment care ajute la minimizarea reacțiilor alergice la polen, mai ales dacă se consumă în mod frecvent. Este recomandat să se consume doar miere pură și crudă, de calitate maximă. Aceasta se poate recunoaște deoarece la temperaturi scăzute devine solidă.
Sursa: Sanatate cu Dr. Catalin Luca