Â
Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii
 Anasonul, având denumirea științifică de Pimpinella anisum, este o plantă medicinală anuală din familia Apiaceelor și este originară din Orientul Mijlociu. Anasonul poate atinge o înălțime de 60 cm, are frunze lobulate și flori mici albe grupate în jurul semințelor.
 Încă din antichitate, vechile culturi precum cea egipteană, chineză, greacă sau romană au apreciat și au utilizat semințele de anason ca remediu natural în medicina populară, dar și pentru prepararea unor băuturi sau alimente.
 Vă prezentăm în acest articol proprietățile medicinale și beneficiile pentru sănătate ale anasonului.
Componentele semințelor de anason
 Semințele de anason se recoltează începând cu finalul verii și până toamna târziu, după înflorirea plantei. Odată uscate, semințele de anason trebuie să fie păstrate într-un loc întunecos și uscat. Din aceste semințe se extrage uleiul esențial de anason, care este folosit în multe preparate farmaceutice, remedii naturiste, unele alimente și băuturi.
 Semințele de anason conțin între 1 și 6% ulei esențial. Un procentaj de aproximativ 90% din acest ulei este anetolul, care conferă anasonului aroma sa distinctă. Alte componente ale anasonului sunt cumarinele, dintre acestea remarcându-se bergaptenul, flavonoidele și sterolii.
Â
Proprietățile medicinale ale anasonului
 Datorită uleiurilor esențiale și a flavonoidelor pe care le conține, anasonul are o acțiune digestivă, tonică, relaxantă, carminativă, expectorantă, antiseptică și fungicidă.
Â
Beneficiile și utilizările anasonului
 Anasonul este un remediu natural foarte apreciat și folosit contra indigestiei, eructației, flatulenței și colicilor în cazul copiilor. Anasonul își datorează eficiența acțiunii sale antispastice, tocmai de aceea este recomandat și pentru a combate durerile menstruale. De asemenea, anasonul determină creșterea secreției fluidelor de la nivelul intestinelor, stimulând astfel digestia.
 Anasonul are și puternice proprietăți expectorante fiind un remediu foarte bun în cazurile de bronșită. Au fost studiate și pe animale acțiunea sa expectorantă și substanța activă numită anetol; rezultatele acestor studii apar menționate în Monografiile Europeene ale Utilizărilor Medicinale ale Plantelor. În cadrul acestora se menționează de asemenea și studiile referitoare la proprietățile antibacteriene, antifungice și insecticide ale uleiului esențial de anason.
 Să vedem în continuare și alte beneficii ale anasonului:
 - Combate afecțiunile aparatului digestiv;
 - Combate halitoza sau respirația urât-mirositoare;
 - Este un remediu natural contra candidozei;
 - Ajută la eliminarea gazelor din tractul intestinal;
 - Este folosit pentru ameliorarea colicilor la copii;
 - Favorizează un somn odihnitor;
 - Înlătură durerile de cap;
 - Combate în mod eficient simptomele răcelii comune;
 - Elimină ciupercile având o acțiune antifungică;
 - Ajută la eliminarea excesului de mucus în cazul bronșitei;
 - Este un remediu contra anxietății;
 - Combate retenția de lichide din corp.
Â
Remedii naturiste cu anason
 Modalitatea cea mai obișnuită de a beneficia de proprietățile medicinale ale anasonului este prepararea unei infuzii din semințele sale. Așa cum am menționat anterior, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, infuzia de anason este ideală pentru îmbunătățirea digestiei și pentru combaterea neplăcutei distensii abdominale. Pe de altă parte, anasonul este foarte bun pentru prevenirea și tratarea gazelor abdominale și a flatulenței. Iată cum se prepară infuzia de anason:
Ingrediente:
 - 1 cană de apă (250 ml)
 - 1 linguriță de semințe de anason (5 g)
Cum se prepară?
 - Puneți apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere, luați-o de pe foc și adăugați 1 linguriță de semințe de anason și lăsați la infuzat timp de 3 minute.
 - După ce s-a infuzat, lichidul se strecoară și se bea, mai ales dacă ați consumat mâncăruri copioase sau înainte de primele simptome ale indigestiei.
 Iată alte câteva remedii cu anason:
 - Doriți să aveți o respirație proaspătă? Mestecați câteva semințe de anason.
 - Florile și frunzele de anason pot fi adăugate și în diverse salate, având o aromă foarte plăcută.
 - Dacă aveți insomnii sau probleme cu somnul, puteți consuma o cană de infuzie de anason înainte de a merge la culcare, eventual în combinație cu câteva flori de mușețel.
Â
Anason pentru tratarea problemelor digestive și a tusei
 Infuzia de anason este foarte benefică pentru calmarea tusei și pentru tratarea problemelor relaționate cu căile respiratorii deoarece ajută la dezinflamarea acestora. Se recomandă consumul a 3 căni de infuzie de anason pe zi, îndulcită cu miere naturală de albine (adăugată în infuzia călduță și nu fierbinte, pentru ca mierea să nu-și piardă proprietățile terapeutice).
Â
Anason pentru tratarea colicilor intestinale
 O linguriță de semințe de anason se fierb în 250 ml de lapte; se lasă la foc mic timp de 10 minute, apoi se strecoară și se consumă. Se recomandă consumul a 2-3 căni de infuzie după mesele principale. Acest remediu nu este recomandat persoanelor care au intoleranță la lactoză, în cazul acestora folosindu-se infuzia clasică de anason.
Â
Precauții pentru consumul anasonului
 - Nu se recomandă administrarea concomitentă a suplimentelor de fier și a anasonului.
 - În cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează nu se recomandă consumul anasonului în exces.
 - Nu vă expuneți îndelungat la soare în timp ce consumați anason, deoarece acesta poate cauza sensibilitate la lumina solară.
 - Evitați folosirea cremelor și a loțiunilor care conțin semințe de anason, în cazul în care aveți pielea inflamată sau aveți vreo reacție alergică.
 - Atenție: Dozele ridicate de ulei esențial de anason pot cauza grețuri și vărsături.