Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă
În general, toate ciupercile comestibile sunt bogate în proteine, fibre, vitamina C, vitamine din complexul B, calciu și minerale, fiind în același timp și o sursă excelentă de antioxidanți.
În prezent, nu mai este un secret faptul că ciupercile Shiitake sunt unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă, fiind folosite cu precădere de medicina chineză străveche. Tradus din japoneză, termenul “shii” se referă la copacul în care aceste ciuperci cresc, iar termenul “také” înseamnă ciupercă. Chiar dacă ciupercile Shiitake încă mai cresc în mediul lor natural, adică în pădure, în prezent, China produce aproximativ 80% din piața mondială, cu toate că inițial Japonia a deținut acest loc.
Cum se prepară ciupercile Shiitake?
Atunci când le cumpărați, ciupercile Shiitake trebuie să fie ferme, să nu fie umede sau zbârcite. Le puteți ține în frigider într-o pungă de hârtie timp de o săptămână. Înainte de a le folosi, curățați-le cu o cârpă curată și umezită. Sub formă uscată, se pot păstra în congelator un an. Aroma lor specifică poate fi pusă în valoare cu ajutorul a diferite rețete, putând fi preparate atât la cald cât și la rece.
Pentru că nu au rădăcini, frunze sau semințe, ciupercile Shiitake sunt faimoase pentru textura lor bogată și gustul ușor afumat, fiind pe locul doi în categoria ciupercilor comestibile cele mai cultivate din lume. În comparație cu ciupercile champinion albe, ciupercile Shiitake sunt considerate de 10 ori mai aromate decât acestea.
Ciupercile Shiitake se bucură de un statut gourmet în lumea culinară, deoarece sunt produse cu atenție și grijă cu ajutorul metodei de cultivare în pădure. Feliate și preparate în unt cu adaos de verdețuri proaspete, în special pătrunjel, ciupercile Shiitake au o aromă unică și delicioasă care le face să fie foarte apreciate de gurmanzii rafinați.
Gustul lor devine chiar și mai intens dacă după uscare, ciupercile sunt hidratate în apă și apoi gătite. Pulberea deshidratată și măcinată fin obținută din ciuperci este excelentă și poate fi adăugată în diverse sucuri de legume. Adăugând una sau două lingurițe într-un suc proaspăt stors de legume sau fructe poate fi o modalitate facilă și convenabilă de a aduce un plus zilnic de sănătate.
Beneficiile pentru sănătate ale ciupercilor Shiitake
Comparând nivelele de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți ale diverselor alimente, ciupercile Shiitake au un profil complet unic. Cuprul este prezent în acestea la modul cel mai semnificativ, cu un procent de 65% din valoarea zilnică recomandată per porție, lucru esențial deoarece cuprul cuprul este unul dintre puținele metale însoțite de aminoacizi și grăsimi esențiale pentru sănătatea umană. Acidul linoleic este unul dintre aceștia. Dat fiind faptul că corpul nu poate sintetiza cuprul, alimentația noastră ar trebuie să-l furnizeze în mod regulat. Însă cercetătorii afirmă că din păcate foarte puțină lume consumă cantități adecvate de alimente care conțin cupru, iar deficiența de cupru poate fi un factor important care contribuie din păcate la dezvoltarea bolilor coronariene.
Pe lângă cupru, ciupercile Shiitake mai conțin acid pantotenic și seleniu, care oferă 52% și respectiv 51% din valoarea zilnică. Riboflavina, niacina, zincul și manganul au de asemenea un rol important, alături de ergotioneina, un antioxidant care inhibă stresul oxidativ.
Ciupercile Shiitake au proprietăți stimulative asupra digestiei și conțin de asemenea multă vitamina A, cupru și mangan, au de trei ori mai multă vitamina C decât portocalele și de două ori mai mult fier decât spanacul. Din ciupercile Shiitake uscate se poate prepara și ceai, care în medicina tradițională chineză este un remediu eficient contra colicilor, indigestiei și gazelor intestinale. Totodată se știe că ciupercile Shiitake ajută la purificarea sângelui și la combaterea cancerului.
În plus, ciupercile Shiitake conțin compuși puternici care au proprietatea extraordinară de a stopa inflamația, tumorile, bacteriile și virușii dăunători. Vitaminele din grupul B precum B2, B5 și B6 se regăsesc și ele în ciupercile Shiitake, ajutând la transformarea în energie a grăsimilor, carbohidraților și proteinelor.
Informații nutriționale despre ciupercile Shiitake
Mărimea porției: O cană de ciuperci Shiitake gătite (145 grame). Cantitate este per porție:
- Calorii 81
- Carbohidrați 21 g
- Zahăr 5 g
- Fibre 3 g
- Proteine 2 g
Studii despre ciupercile Shiitake
S-a descoperit că lentinanul, o proteină puternică din ciupercile Shiitake, are proprietăți preventive contra cancerului. Un studiu efectuat în acest sens a demonstrat o dezvoltare mult mai lentă a tumorilor după un tratament oral cu lentinan. S-a înregistrat de asemenea o reducere a efectelor negative a virusului HIV și a celulelor care provoacă leucemia.
Un alt studiu medical a arătat că sporii (miceliul) ciupercilor Shiitake pot avea proprietăți de protecție asupra ficatului, pot suprima inflamația și pot avea chiar proprietăți de prevenție a cancerului în cazul pacienților care suferă de hepatită cronică. Oamenii de știință au arătat că ciupercile Shiitake au proprietăți antivirale, scad colesterolul și mențin sănătatea cardiovasculară și întăresc sistemul imunitar. De exemplu, celulele imunitare numite macrofage, sunt responsabile de identificarea și eliminarea oricărei celule potențial cancerigene din corp, inclusiv a celulelor care provoacă cancerul de colon, iar despre enzimele numite citocrome se știe că cunoscute că metabolizează carcinogenii din corp.
Ciupercile Shiitake conțin de asemenea și polifenoli și seleniu, care sunt comune în lumea vegetală, precum și antioxidanți. Unul dintre acești antioxidanți este ergotioneina, pe care cercetătorii au început să-l recunoască precum un "antioxidant maestru."