Plante medicinale și alimente care combat apatia

 

Ce este apatia?

Plante medicinale și alimente care combat apatia Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și constă în pierderea interesului față de ceea ce ne motiva în mod normal. Apatia este opusul entuziasmului, este acea atitudine pasivă de a privi cum trece viața fără a trăi vreun stimul sau interes semnificativ.

 Când o persoană este apatică, ea se simte distantă, fără o conexiune directă cu viața din jurul ei și nu dorește să participe la tumultul acesteia. Totuși, pentru a înfrunta această problemă, odată ce o recunoaștem, trebuie să fim neutri, adică este important să încercăm să lăsăm deoparte toate acele gânduri care ne pot afecta starea în mod negativ ca de exemplu “nimic nu are sens”. Procedând astfel cu perseverență și fiind tot mai conștienți de gândurile și de emoțiile noastre, ne vom putea îmbunătăți starea pe zi ce trece.

 De asemenea, anumite plante și o nutriție adecvată ne pot ajuta să ne recuperăm buna-dispoziție și dinamismul. Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturale care combat în mod eficient apatia.

 

   Plante medicinale contra apatiei

 Printre plantele medicinale se găsesc unele speciale pentru combaterea apatiei, care au un efect direct asupra stării noastre de dispoziție și care favorizează optimismul și buna-dispoziție. Următoarele plante ne pot ajuta să ne recuperăm motivația interioară de a ne bucura de viață și de tot ce ne înconjoară:

 Ginsengul: Foarte benefic pentru combaterea depresiei și a apatiei, ginsengul este ideal pentru cazurile de epuizare și de slăbiciune. Ginsengul crește vitalitatea atât fizică, cât și cea mentală. Totodată, fiind un stimulent general şi persistent, ginsengul alungă oboseala, măreşte rezistenţa la stres, creşte tonusul vital şi reîmprospătează capacitatea de muncă.

 Produsele din Ginseng sunt folosite în cadrul medicinii occidentale pentru capacitatea lor adaptogenică (cresc abilitatea organismului de a se adapta la diverse situaţii de stres), ca remedii tonice și stimulente ale funcției cognitive, în special în situațiile de activitate mentală și fizică solicitantă.

 Preparatele de Ginseng se pot administra zilnic, timp de câteva săptămâni, însă nu mai mult de trei luni. După o pauză de o lună, cura poate fi repetată. Ginsengul se poate găsi în farmacii sau în magazinele naturiste sub formă de produse comerciale gata preparate: capsule, extracte lichide sau sub formă de ceaiuri, pulbere uscată din rădăcină (din care se poate prepara și macerat la rece), etc.

 Ca și contraindicații, ginsengul nu este recomandat în cazuri de menstruații abundente, astm, sarcină și alăptare, cazuri particulare de diabet sau pentru bolnavii hipertensivi.

 Sunătoarea: Sunătoarea este o plantă foarte benefică pentru sănătate și care a fost utilizată încă din antichitate pentru tratarea anxietății și a depresiei. În cadrul medicinii naturiste, sunătoarea este foarte apreciată deoarece beneficiile sale sunt recunoscute deja de multe studii medicale, această plantă fiind foarte eficientă mai ales pentru reglarea inclusiv a tulburărilor afective sezoniere.

 Sunătoarea este cunoscută ca fiind planta bunei-dispoziții, favorizând secreția de serotonină și de noradrenalină, ceea ce permite să existe o comunicare optimă între neuroni. Sunătoarea ajută la reglarea și echilibrarea stării emoționale. Sunătoarea poate fi consumată sub formă de extract (ulei esențial sau capsule), care se poate găsi în farmacii sau magazine naturiste sub numele de hipericină. Cantitatea recomandată este între 200 și 300 de miligrame de sunătoare pe zi. Sunătoarea mai poate fi găsită sub formă de pliculețe de ceai, iar în acest caz se recomandă consumul a două infuzii pe zi.

 Se va evita utilizarea sunătoarei în timpul sarcinii și a alăptării. De asemenea, sunătoarea poate interacționa cu anumite medicamente, tocmai de aceea, dacă urmați un tratament medicamentos, se recomandă să consultați un medic pentru a afla care sunt medicamentele care interferează cu sunătoarea.

 

     Vitamine care combat apatia

 O nutriție bună este sinonimă cu o sănătate bună, de aceea consumul unor alimente nutritive este o recomandare bună pentru a evita apariția stărilor de apatie. Pentru combaterea apatiei, se remarcă următoarele vitamine datorită funcțiilor lor:

 Vitamina B1 (Tiamina): Vitamina B1 sau tiamina participă la metabolismul carbohidraților și este necesară pentru a obține energie din zaharuri. Dacă avem suficientă energie vom preîntâmpina starea de epuizare, ceea ce este indispensabil pentru a combate apatia. Vitamina B1 se găsește în drojdia de bere, cerealele integrale, gălbenușul de ou, germenii de grâu și în fructe precum piersicile și cireșele.

 Vitamina B3 (Niacina): Vitamina B3 sau niacina este implicată în metabolism și susține procesele de transmisie nervoasă.  Atunci când organismul are deficiență de niacină, pot apărea stările depresive, apatia, tristețea și/sau oboseala. Vitamina B3 se găsește în drojdia de bere, pește, cerealele integrale și arahide.

 Vitamina B6 (Piridoxina): Vitamina B6 sau piridoxina este necesară pentru metabolismul aminoacizilor și are efect asupra neurotransmițătorilor. Vitamina B6 combate stresul și stările depresive. Această vitamină se găsește în cerealele integrale, germenii de grâu și semințele oleaginoase (nuci, alune, arahide, caju, migdale, fistic, semințe de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de susan și de cânepă).

 Vitamina B12 (Cobalamina): Vitamina B12 sau cobalamina combate stresul și epuizarea. Această vitamină  influențează pozitiv activitatea sistemului nervos și funcțiile psihice și ajută la formarea tecii de mielină ce învelește fibrele nervoase, care transmit impulsuri nervoase în întregul corp. Vitamina B12 participă la procesul de reînnoire celulară, regenerează țesuturile și contribuie la funcționarea normală a celulelor, în special a celor din măduva osoasă. Vitamina B12 este foarte importantă pentru organismul uman datorită acțiunii sale de încetinire a procesului de îmbătrânire și de prevenire sau de tratare a asteniei, a iritabilității, a insomniei, a depresiei și a tulburărilor de memorie. Vitamina B12 se găsește în: lapte, brânză, iaurt, smântână, ouă, drojdia de bere, polen, lăptișor de matcă, aloe vera, germeni de schinduf, grâu integral, algele marine precum spirulina și chlorella, somon, ton și fructele de mare.

 

    Alimente pentru a evita apariția apatiei

 Dieta este un factor esențial care poate influența în mare măsura starea noastră de dispoziție. Astfel, o alimentație adecvată este importantă pentru a ne ajuta să evităm stările depresive, de aceea trebuie să avem grijă să includem în alimentația zilnică proteine, grăsimi și carbohidrați în proporțiile adecvate pentru ca întregul nostru organism să funcționeze corespunzător.

 Proteinele sunt necesare în alimentație deoarece contribuie la menținerea unei stări bune, atât fizice, cât și emoționale și favorizează producerea de neurotransmițători precum noradrenalina și neuroepinefrina. În general se recomandă ca proteinele să reprezinte aproximativ 15% din dieta noastră zilnică.

 Carbohidrații, la rândul lor, sunt esențiali pentru ca corpul să obțină energia necesară, de aceea dietele sărace în carbohidrați, pot fi însoțite de oboseală, iritabilitate și stări depresive. Carbohidrații furnizează glucoză organismului, care este necesară pentru buna funcționare a organelor, precum și a creierului.

 

Ce alimente trebuie să evităm?

 Pentru a menține o stare de sănătate optimă și în particular pentru a evita apariția stărilor de apatie, anxietate sau depresie, se recomandă să evităm următoarele alimente nocive:

 - Carnea în exces

 - Grăsimile saturate

 - Aspartamul (îndulcitor artificial)

 - Coloranții artificiali

 - Zahărul alb

 - Produsele de patiserie

 - Băuturile carbogazoase artificiale

 - Alcoolul

 - Cafeaua

 - Ceaiul negru

Sursa: Sanatate cu Dr. Catalin Luca

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți …

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și propriet…

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și ...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roșie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri și remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepți…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 rețete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire și r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale și a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa și usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne și trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura și ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite și natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

Semințele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

Știința confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...