Â
Ce este retenția de lichide?
 Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produce atunci când există o acumulare anormală de lichide în țesuturile din organism. Simptomul cel mai evident este inflamația articulațiilor, cu toate că aceasta se poate produce și la nivelul abdomenului și a feței.
 Retenția de lichide apare atunci când vasele de sânge depozitează prea mult lichid în țesuturile din afara sistemului circulator sau când acest lichid se depozitează în corp fără să poată fi eliminat prin intermediul sângelui.
 Ca și consecință, corpul poate arăta ca și cum ar fi luat în greutate, iar în unele cazuri, retenția de lichide determină apariția durerilor, problemelor circulatorii și dificultăților în a mișca extremitățile.
 Din fericire, datorită proprietăților pe care le au unele ingrediente naturale, retenția de lichide poate fi combătută în mod eficient pentru a nu suferi riscul apariției unor consecințe majore.
 Printre aceste remedii naturiste se numără și ceaiul din flori de cireș, foarte apreciat în medicina tradițională chinezească datorită incredibilelor sale proprietăți terapeutice.
 Ceaiul din flori de cireș este o băutură naturală având efecte diuretice care reglează încetul cu încetul edemele și le ameliorează. Pentru a se elimina retenția de lichide, acest ceai se va consuma după cele trei mese principale ale zilei, timp de două săptămâni și vom avea grijă să urmăm o dietă sănătoasă și să facem exerciții fizice.
 Ceaiul din flori de cireș combate retenția de lichide din corp
Â
Beneficiile ceaiului din flori de cireÈ™
 Florile de cireș sunt un simbol foarte popular al culturii japoneze. În tradiția japoneză, aceste flori reprezintă simbolul optimismului și al vieții trăite cu bucurie.
 Cireșii înfloresc între lunile martie și aprilie, iar frunzele și florile acestora sunt comestibile și se regăsesc în multe dintre preparatele gastronomiei orientale.
 Ca uz medicinal, atât frunzele, cât și florile au fost utilizate de mii de ani. În timpul procesului de fermentare la care sunt supuse, acestea secretă o cantitate importantă de antioxidanți care, odată ingerați, protejează celulele de daunele oxidative pe care le cauzează radicalii liberi din mediul înconjurător.
 De asemenea, frunzele și florile de cireș sunt utilizate și în cosmetică pentru menținerea sănătății și frumuseții pielii, fiind folosite sub formă de tonic natural pentru reducerea acneei și a cicatricelor lăsate de aceasta pe piele.
 Fără îndoială însă, principalele beneficii ale ceaiului din flori de cireș vizează sănătatea renală și cardiacă, deoarece contribuie la reglarea lichidelor din corp, iar în același timp favorizează funcția rinichilor și reduce riscul de hipertensiune arterială.
 Ceaiul din flori de cireș mai este recomandat și ca remediu contra simptomelor sindromului premenstrual, mai ales pentru combaterea durerilor și a inflamației.
 În plus, ceaiul din flori de cireș este recomandat și persoanelor care suferă de obezitate deoarece reduce anxietatea care declanșează apetitul excesiv și ajută la slăbit.
Â
Printre principalele componente ale ceaiului din flori de cireș se numără:
 - Acidul citric
 - Acidul malic
 - Acidul cafeic
 - Uleiuri esențiale
 - Tanini
 - Flavonoizi
 - Genisteina
Â
Cum se prepară ceaiul din flori de cireș?
 Prepararea ceaiului din flori de cireș este destul de simplă și se poate face ori de câte ori simțiți necesitatea de a elimina excesul de lichide din corp. Trebuie să menționăm că ceaiul din flori este cea mai bună modalitate de ne bucura de proprietățile sale benefice pentru sănătate. Pentru a prepara acest ceai avem nevoie de următoarele:
Ingrediente:
 - 7 linguri de flori uscate de cireș (70 g)
 - 1 litru de apă
Preparare:
 - Puneți la fiert un litru de apă, iar când ajunge la punctul de fierbere, luați de pe foc, adăugați florile uscate de cireș, și lăsați să se infuzeze timp de 15 minute.
 - FiltraÈ›i lichidul cu o strecurătoare È™i consumaÈ›i-l călduÈ›. PuteÈ›i adăuga miere de albine după gust (doar după ce infuzia s-a răcit suficient, pentru ca mierea să nu-È™i piardă proprietățile terapeutice).Â
Mod de consum:
 - Un litru de ceai se împarte în trei căni pe zi, câte una după fiecare mâncare principală.
 - Tratamentul contra retenției de lichide se face timp de două săptămâni consecutive.
 - Dacă doriți, puteți să îndulciți ceaiul cu o linguriță de miere naturală de albine.
Â
Contraindicații pentru ceaiul din flori de cireș:
 Datorită puternicului său efect diuretic, pacienții care au hipotensiune trebuie să consume cu prudență ceaiul din flori de cireș, sub supraveghere medicală.
 Ceaiul din flori de cireș nu este recomandat persoanelor care suferă de insuficiență renală sau probleme digestive precum episoade de diaree.
 De asemenea, nu se recomandă consumul ceaiului din flori de cireș de către copii, deoarece le poate provoca indigestie.
 Retenția de lichide afectează multe persoane și poate fi un factor care influențează apariția diferitelor tipuri de patologii. În majoritatea cazurilor, acestea pot fi ameliorate prin intermediul diureticelor naturale și adoptarea unor obiceiuri sănătoase precum o alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate. Dacă simptomele cauzate de retenția de lichide persistă, trebuie să se consulte un medic pentru a se evalua cauzele acesteia.