Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?
 Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un exces de sucuri gastrice. Stomacul secretă aceste sucuri acide pentru a putea metaboliza, în principal, proteinele de origine animală pe care le consumăm.
 Enzimele sunt un fel de soldăței foarte eficienți care ne ajută, printre multe alte lucruri, să descompunem mâncarea pe care o consumăm. Enzimele responsabile pentru metabolizarea proteinelor (aminoacizii) au nevoie de un mediu foarte acid și de aceea stomacul secretă aceste sucuri necesare pentru digestie. Pentru a metaboliza carnea animalelor, de exemplu, fără a dezintegra însă țesuturile noastre, organismul realizează procese sofisticate. Problema apare atunci când există un exces de sucuri gastrice care generează o iritare a mucoasei și propriile noastre țesuturi încep de asemenea să se descompună. În acest fel, când aciditatea se menține în timp, se dezvoltă un proces ulceros.
Care sunt cauzele acidității stomacale?
 Ca întotdeauna, medicina naturopată stabilește cauze multifactoriale pentru orice tip de patologie, adică observă boala din punct de vedere holistic. În general, gastrita și ulcerele sunt dezvoltate ca urmare a mai multor factori:
 - Alimentația deficitară. Dietele industrializate moderne, pline de aditivi și lipsite de substanțe nutritive esențiale, sunt principalele cauze ale leziunilor tisulare și ale numeroaselor disfuncții gastrice (de toate tipurile).
 - Obiceiurile de viață. Atunci când nu ne odihnim suficient, nu facem exerciții fizice, suntem sedentari, iar obiceiurile de viață lasă de dorit, nu oferim organismului instrumentele de care are nevoie, iar funcțiile sale sunt destabilizate. Toate sistemele noastre sunt conectate și dacă există deficiențe în alte zone, digestia nu va mai avea loc așa cum ar trebui.
 - Stresul. Stresul este unul dintre cei mai mari dușmani ai societății noastre. Sistemul nervos influențează foarte mult toate procesele metabolice și, fără îndoială, este unul dintre cei mai importanți factori atunci când este vorba de digerarea corectă a alimentelor.
 Tulburările emoționale. La fel ca și stresul, starea noastră de spirit, nervii, tristețea și modul în care ne confruntăm cu viața sunt, de asemenea, factori determinanți atunci când vine vorba de realizarea unei digestii bune.
Remedii naturiste contra acidității stomacale
 Deși există numeroase remedii naturiste pentru a trata arsurile la stomac, vă prezentăm în special 3 despre care credem că sunt cele mai eficiente. Rețineți că aceste remedii servesc pentru anumite momente punctuale când am făcut un exces alimentar. Dar nu trebuie să neglijăm gravitatea unei acidități persistente care ne indică faptul că ceva nu funcționează corect.
1. Apa de mare
 Apa de mare are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Aceasta conține oligoelemente foarte necesare și are un efect de alcalinizare asupra organismului. Puteți folosi direct apa de mare sau puteți cumpăra apă de mare purificată din unele magazine naturiste. Păstrați o sticlă în frigider și luați câteva înghițituri când simțiți arsuri la stomac. În cazul acidității, efectul este rapid și foarte eficient. De asemenea, puteți consuma cu regularitate o cantitate mică de apă de mare pentru a stabiliza sistemul digestiv și sănătatea în general.
2. Argila verde
 Geoterapia folosește proprietățile argilei pentru a îmbunătăți sănătatea. Argila este un element foarte versatil care poate fi folosit în casă, nu numai pentru combaterea acidității stomacale, ci și pentru diverse tulburări de sănătate. Argila are proprietăți antiinflamatorii, analgezice și dezinfectante. O puteți consuma astfel: adăugați o linguriță de argilă verde la un pahar de apă plată. Amestecați bine și lăsați-o să stea câteva minute. Consumați apoi apa cu argilă și încercați să nu mâncați nimic în următoarea oră. În cazul acidității regulate, faceți acest preparat seara, lăsați-l să se odihnească toată noaptea și consumați-l dimineața pe stomacul gol, pentru a vă proteja stomacul în timpul zilei.
3. Infuzia de mentă
 Menta este una dintre cele mai bune analgezice naturale, mai ales când este vorba de arsuri la stomac. Această plantă medicinală are un efect foarte rapid și este foarte eficientă pentru combaterea gastritei sau a acidității stomacale. Desigur, încercați să cumpărați o mentă ecologică de calitate pe cât posibilă astfel încât să nu fi fost expusă la pesticide și să conțină toate principiile sale medicinale.
 Infuzia de mentă se prepară astfel: se pune apa să fiarbă, apoi se ia de pe foc și se adaugă o linguriță de mentă uscată. Se lasă să se infuzeze între 3 și 5 minute, apoi se strecoară și se consumă călduță. O modalitate bună de a preveni arsurile la stomac este de a consuma această infuzie în mod regulat, după mesele principale ale zilei.
Prevenirea și tratarea acidității stomacale
 Pentru a evita ca aciditatea stomacală să degenereze în ulcer și pentru a o elimina în mod permanent, nu este suficient să consumați doar o infuzie sau o apă cu argilă. Este necesar să schimbați definitiv regimul alimentar și anumite obiceiuri de viață. De fapt, dacă reușiți să vă hrăniți în mod sănătos și echilibrat, acest lucru va avea un efect terapeutic incredibil, nu doar asupra sistemului digestiv, ci și asupra sănătății generale. Pentru a putea urma o dietă terapeutică și responsabilă, este necesar să vă informați în mod conștiincios, iar acest proces nu este atât de complicat și poate fi plin de satisfacții.