Vinetele ne protejează contra cancerului
Specialiștii în nutriție numesc această legumă “regina legumelor”, iar aceasta datorită versatilității sale în gastronomie, dar și beneficiilor pe care ni le oferă. Datorită componentelor pe care le conțin, vinetele ne pot ajuta să ne menținem o bună sănătate hepatică. În același timp, antioxidanții și glicoalcaloizii din vinete susțin sistemul imunitar și ne protejează contra dezvoltării celulelor canceroase.
Conform unui studiu publicat în revista Journal of Agricultural and Food Chemistry (Revista pentru agricultură și industria alimentară), vinetele conțin glicoalcaloizi care ajută la stoparea creșterii celulelor anormale sau cancerigene atât în colon, cât și în ficat.
Vinetele, alimente cheie pentru o bună sănătate hepatică
Vinetele ne oferă o mare cantitate de antocianine care sunt un tip de antioxidanți foarte puternici care au efecte antiinflamatorii. Pe lângă vitaminele și mineralele pe care le conține, această legumă este bogată și în anumite elemente fitochimice care susțin sănătatea hepatică și ne protejează contra cancerului.
Vinetele și stoparea creșterii tumorale
Datorită polifenolilor și acidului clorogenic din vinete, celulele noastre sunt protejate de impactul negativ al radicalilor liberi, favorizând de asemenea, dezintoxicarea enzimelor din celule. În plus, vinetele conțin și vitamina C, care este esențială pentru sănătatea sistemului nostru imunitar, deoarece stimulează activitatea sistemului imunitar.
Conform studiului menționat anterior, glicoalcaloizii prezenți în vinete favorizează distrugerea celulelor cu componente cancerigene care pot fi localizate atât la nivelul ficatului, cât și la nivelul colonului. Un alt aspect interesant este acela că atât roșiile, cât și vinetele oferă multe beneficii în ceea ce privește inhibarea proliferării tumorale.
Atât glicoalcaloizii din vinete, cât și solanina ne protejează de apariția carcinomului (cancerul de piele). Aceștia ajută la stoparea angiogenezei, care este creșterea noilor vase de sânge în corp care favorizează răspândirea tumorilor sau a altor boli. Un exemplu în acest sens poate fi crema din extract de vânătă care se pare că este în mod particular utilă pentru tratarea cancerului de piele. Doctorul Bill E. Cham, unul din principalii cercetători din acest domeniu, explică:
“Modul de a acționa al SRG (glicoalcaloizi) este diferit de orice alt a agent antineoplastic (antitumoral) actual. Receptorii specifici din grupele autonome prezente doar în celulele canceroase sunt primul pas dintre evenimentele care conduc la apoptoza celulelor canceroase, iar acest lucru ar putea explica de ce în timpul tratamentului se elimină celulele canceroase care sunt înlocuite cu celule normale fără să se formeze țesut de cicatrizare.”
Este important să semnalăm faptul că doar consumul vinetelor nu va împiedica de apariția unui cancer, ci acesta are cu siguranță un efect PROTECTOR care, combinat cu obiceiuri sănătoase de viață, poate reduce cu un procentaj considerabil riscul dezvoltării tumorilor.
Alte beneficii ale consumului de vinete
Pe lângă efectul anticancerigen pe care ni-l oferă această legumă atât de populară, mai există și alte beneficii pentru care merită să le consumăm de cel puțin două sau trei ori pe săptămână. Iată care sunt acestea:
Vinetele mențin sănătatea inimii
- Fibrele, potasiul, vitaminele C și B6, precum și conținutul bogat în fitonutrienți al vinetelor sunt aliați puternici ai sănătății inimii.
- Vinetele ne oferă un aport foarte bun de flavonoizi care ne ajută la controlul tensiunii arteriale și inclusiv a nivelului de colesterol din sânge.
Vinetele îmbunătățesc funcția cognitivă
- Antocianinele conținute în vinete susține sănătatea celulelor nervoase din creier și ajută la eliminarea corectă a toxinelor.
- În plus, antocianinele, inhibă inflamarea nervilor și facilitează un flux optim de sânge către creier. Acest fapt ne ajută la prevenirea tulburărilor mentale relaționate cu înaintarea în vârstă și stimulează memoria.
Vinetele ajută la controlul greutății corporale
- Fiind foarte bogate în fibre dietetice, vinetele ne oferă sațietate și ajută la reglarea tranzitului intestinal, precum și la optimizarea digestiei.
- O vânătă de mărime medie conține doar 20 de calorii, însă furnizează aproximativ 3 grame de fibre dietetice, 5% potasiu, 3% vitamina C, 5% vitamina B6, 1% fier și 2% magneziu.
Această legumă este fără îndoială foarte sănătoasă și este recomandată pentru întreaga familie. Poate fi gătită în diverse moduri și este o sursă foarte bună de antioxidanți care au grijă de sănătatea ficatului și colonului.
Sursa: Ayurvedic Medica