Â
Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?
 Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei nocturne, este foarte important să bem multe lichide, preferabil calde sau călduțe, pentru a menține hidratarea și care totodată ajută la eliminarea excesului de mucozități. Sucurile de fructe preparate în casă ne vor hidrata și ne vor aduce și un plus de vitamine.
 Noaptea este momentul critic pentru tuse deoarece congestia pulmonară se înrăutățește, iar simptomele se acutizează. Motivul principal pentru care tusea nocturnă este mai accentuată decât tusea diurnă este poziția în care ne aflăm. Dacă suntem întinși căile respiratorii se blochează.
Â
Cum se poate trata sau evita tusea nocturnă?
 Iată câteva sfaturi și recomandări pentru ca tusea nocturnă să nu mai fie atât de deranjantă sau să fie mai puțin acută:
Suc de lămâie cu miere
 Ingrediente:
 - 1 pahar cu apă călduță (200 ml)
 - sucul de la o lămâie
 - 1 linguriță de miere
 Preparare:
 Amestecați bine toate ingredientele și apoi beți cu înghițituri mici înainte de a merge la culcare.
 Mierea are proprietăți sedative și calmante pentru mucoase și căile respiratorii. În plus, lămâia conține din abundență vitamina C, care întărește sistemul imunitar și este totodată un bun remediu antiseptic și antibacterian.
 Mierea este de asemenea antiseptică și antioxidantă și calmează iritațiile gâtului. Dacă doriți, puteți să adăugați un pliculeț de ceai calmant în loc de apă simplă.
 Acest remediu natural contra tusei nocturne, fiind dulce și cald, provoacă o secreție mai abundentă a salivei care curăță mucusul de pe căile respiratorii.
Â
Gargară cu apă și sare
 Ingrediente:
 - 1 linguriță de sare grunjoasă (5 g)
 - ½ cană de apă călduță (125 ml)
 Preparare:
 - Amestecați ingredientele într-un pahar.
 - Faceți gargară cu acest lichid.
 Fiți atenți să nu înghițiți acest amestec.
Â
Usturoi și ceapă
 Aceste două binecunoscute remedii au o mare putere antiseptică și antibacteriană care permit eliminarea oricărui virus sau bacterie care provoacă tusea. Se recomandă să fie consumate atât crude, dar pot fi folosite și ca o supă călduță.
 Ingrediente:
 - ½ ceapă
 - 1 cățel de usturoi
 - cantitatea necesară de apă
 Preparare:
 - Adăugați ingredientele într-o crăticioară și încălziți.
 - Filtrați și beți ca și cum ar fi un ceai sau o supă.
 Dacă găsiți că gustul este prea puternic, puteți adăuga câteva picături de suc de lămâie. Consumați acest lichid înainte de a merge la culcare.
Â
Băuturi și lichide
 Dacă tusea nocturnă este frecventă, este necesar să aveți întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă. Este bine de asemenea să beți mai multă apă sau lichide în timpul zilei.
 Infuziile din plante, sucurile naturale de fructe și apa plată pură sunt cele mai recomandate. Iată câteva opțiuni de ceaiuri care pot fi de folos:
 - Scai vânăt
 - Cimbru
 - Muguri de pin
 - Anason
 - Fenicul
 - Nalbă mare
 - Pătlagină
 - Lumânărică
 - Ceai verde
 - Chimen dulce
 Chiar dacă este mai probabil ca tusea să apară în timpul iernii, totuși multe persoane se confruntă cu episoade de tuse nocturnă și în lunile calde. Ceaiul cald poate fi păstrat într-un termos pe care îl puteți lua cu dumneavoastră în timpul zilei (astfel veți evita deshidratarea).
Â
    Obiceiuri pentru a evita tusea nocturnă
 Pe lângă remediile naturale pentru combaterea tusei nocturne, puteți de asemenea să luați anumite măsuri pentru camera în care dormiți:
Â
Instalați un umidificator
 De multe ori tusea apare atunci când aerul din încăpere este foarte uscat. Fie că este vorba de o răceală, de astm sau de alergii, un umidificator păstrează căile nazale lubrifiate, fapt care ajută la accelerarea procesului de vindecare. Cu ajutorul acestui aparat se va îmbunătăți nivelul de umiditate din încăpere dar în plus, se va evita înmulțirea anumitor virusuri și bacterii.
Â
Adăugați perne suplimentare
 Deoarece tusea nocturnă se poate înrăutăți din cauza poziției corpului, puteți preveni aceasta adăugând perne suplimentare care să mențină capul și torsul ridicat. Astfel, plămânii și gâtul vor fi ridicate în comparație cu restul corpului și se va reduce drenarea mucozitățile spre gât care activează reflexul de a tuși.
Â
Ridicați patul sau salteaua
 Dacă nu vă este comod să dormiți cu perne suplimentare, puteți găsi o modalitate prin care să ridicați puțin capătul patului. Efectul contra tusei este același și în plus, veți putea evita durerile de gât sau de spate.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca