Remedii cu miere pentru sănătate și frumusețe

 

Mierea este un aliment complet

Remedii cu miere pentru sănătate și frumusețe Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care există și este formată din nectarul plantelor, care, odată recoltat este modificat și depozitat în fagurii albinelor.

 Mierea este un aliment extrem de apreciat încă de pe vremea vechilor egipteni și greci, care o foloseau ca remediu antiseptic, tonifiant, diuretic și chiar calmant în cazul arsurilor și durerilor. Pentru a se colecta 450 grame de miere sunt necesare aproximativ 300 albine și o durată de 3 săptămâni.

Diverse tipuri de miere

 În prezent pe piață există diferite tipuri de miere, fiecare dintre ele având proprietăți curative distincte, conform amestecului pe care îl au cu diverse plante, fructe sau ierburi aromatice.

 - Mierea polifloră: Este cel mai complex tip de miere, deoarece rezultă dintr-o combinație din mai multe tipuri de flori. Mierea polifloră este de asemenea cea mai bogată în nutrienți dintre toate tipurile de miere și ajută la stimularea digestiei, întărirea sistemului imunitar și regenerarea ficatului.

 - Mierea de tei: Această miere are o culoare deschisă și un gust dulce. Datorită calităților sale relaxante, acest tip de miere se recomandă pentru persoanele agitate, stresate sau pentru cele care suferă de insomnie.

 - Mierea de rozmarin: Mierea de rozmarin are o culoare de ambră și este indicată pentru tratarea afecțiunilor hepatice sau pentru combaterea stărilor de oboseală cronică.

 - Mierea de lavandă: Gustul său este intens și se utilizează în remedii contra tusei și a laringitei, deoarece are un efect antiseptic asupra căilor respiratorii.

 - Mierea de cimbru: Acest tip de miere este foarte aromată și are o mare putere diuretică și facilitează digestia.

 - Mierea de salcâm: Având o culoarea aurie, mierea de salcâm este bogată în fructoză și rămâne foarte mult timp lichidă, fără să se zaharisească. Acest tip de miere este recomandat pentru tratarea ulcerului, a tulburărilor stomacale și este un remediu calmant pentru psihic. Mierea de salcâm este de asemenea un remediu antitusiv foarte bun și este indicată pentru combaterea asteniei, a nevrozelor și a gastritei. Totodată, mierea de salcâm este recomandată să fie consumată de femeile însărcinate deoarece întărește sistemul imunitar.

 - Mierea de zmeură: Mierea de zmeură are un gust foarte bun și o nuanță albicioasă și este recomandată pentru tratarea anumitor afecțiuni ale aparatului genital feminin, deoarece reglează activitatea ovariană. De asemenea, acest tip de miere este indicată în diverse tratamente cosmetice deoarece întinerește tenul și previne ridurile.

 - Mierea de floarea-soarelui: Această miere este foarte parfumată și este cunoscută pentru proprietățile sale tonice și revigorante. Mierea de floarea soarelui stimulează sistemul imunitar și previne răcelile și gripa, având puternice proprietăți antibiotice și antibacteriene.

 

Proprietățile nutritive ale mierii

 Mierea are proprietăți nutritive și curative care se cunosc încă din antichitate. Mierea naturală de albine este compusă din minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, cupru, fosfor, zinc, seleniu, vitaminele A, C precum și cele din complexul B.

 Pe de altă parte, capacitatea de îndulcire a mierii este de 25 de ori mai mare decât a zahărului alb, care așa cum se știe, este dăunător pentru sănătate.

 

Proprietățile curative ale mierii

 Mierea folosită ca remediu terapeutic este antibiotică, vindecă rahitismul, scorbutul, anemia, inflamația intestinelor, hidropizia, constipația, reumatismul, durerile de cap și amețelile. Mierea este cel mai bun tip de dulce pe care îl acceptă rinichii.

 Mierea este considerată un aliment tonic și relaxant și favorizează absorbția triptofanului, care este o substanță precursoare a serotoninei, inductoare a somnului. Din această cauză, mierea este un remediu natural apreciat care combate insomniile.

 Mierea reprezintă de asemenea o excelentă sursă de carbohidrați, fiind considerată un aliment foarte energizant și funcționează de asemenea ca un puternic regenerator celular.

 Mierea de albine este considerată ca fiind și un bun stimulent cerebral datorită conținutului său bogat în sodiu, fier și fosfor, care sunt indispensabile pentru o bună funcționare a sistemului nervos.

 În plus, consumul regulat de miere îmbunătățește asimilarea altor alimente, deoarece este foarte ușor de digerat. Proprietățile sale antiinflamatorii, emoliente și antiseptice, o recomandă ca un excelent auxiliar în tratarea gripei, a gâtului iritat și a durerilor musculare.

 

       Remedii naturiste cu miere

1. Remediu cu miere contra astmului: Fierbeți la foc mic 1 ceapă mică, 2 căței de usturoi într-o jumătate de litru de apă, timp de 30 minute. Lăsați apoi să se răcească și adăugați mierea. Luați câte o lingură din acest lichid din două în două ore.

2. Remediu cu miere contra mahmurelii: Combinați o jumătate de cană de miere cu o jumătate de cană de pomelo și gheață pisată. Luați acest preparat cu o jumătate de oră înainte de a merge la o petrecere pentru a atenua, în parte, efectele alcoolului consumat.

3. Remediu cu miere contra insomniei nr. 1: Amestecați 2 lingurițe de oțet de mere cu 2 lingurițe de miere într-o cană cu apă. Luați acest remediu cu o jumătate de oră înainte de culcare.

4. Remediu cu miere contra insomniei nr. 2: Amestecați 2 linguri de miere cu sucul de la o lămâie sau de la o portocală într-o jumătate de pahar de apă călduță. Luați remediul înainte de culcare. Se recomandă mierea de tei sau cea polifloră pentru a obține cele mai bune rezultate.

5. Remediu cu miere contra arsurilor ușoare nr. 1: Aplicați pe zona afectată 2 sau 3 linguri de miere, care va aduce o ameliorare rapidă a durerii și usturimii.

6. Remediu cu miere contra arsurilor ușoare nr. 2: Amestecați bine într-un pahar cu apă călduță o lingură de miere și consumați de trei ori pe zi pentru a stimula sistemul imunitar și a facilita astfel o vindecare mai rapidă.

7. Remediu cu miere contra tusei: Fierbeți o lămâie într-o cantitate de apă care să o acopere, timp de 10 minute. Apoi tăiați-o jumătate și extrageți sucul. Într-un pahar, amestecați sucul de lămâie cu 2 linguri de miere și luați câte o linguriță din 4 în 4 ore.

8. Remediu cu miere contra ulcerelor de stomac și de duoden: Luați câte o linguriță de miere, zilnic, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun și înghițiți-o încet.

9. Remediu cu miere contra tulburărilor intestinale sau diaree: Diluați 2 linguri de miere într-un litru de apă și consumați-o pe parcursul zilei. Acest remediu acționează eficient ca antiseptic pentru flora intestinală.

10. Remediu cu miere contra colitei și constipației: Adăugați 1 sau 2 linguri de miere ca îndulcitor la 200 grame din orice aliment, ceea ce va ajuta la controlarea activității intestinelor.

11. Remediu cu miere pentru sănătatea sistemului nervos: Luați câte o linguriță de miere de șase ori pe zi, vă va calma în cazul în care sunteți anxios sau iritat. De asemenea, puteți adăuga mierea într-un pahar cu lapte călduț, care va avea un efect liniștitor imediat asupra sistemului nervos.

12. Remediu cu miere contra afecțiunilor hepatice: Diluați 2 sau 3 linguri de miere de rozmarin într-o cană de infuzie de ienupăr.

13. Remediu cu miere contra icterului: Fierbeți 30 grame de salvie într-un litru de apă timp de 10 minute, iar apoi îndulciți-o cu o linguriță de miere (doar când infuzia este călduță și nu fierbinte, pentru ca mierea să nu-și piardă proprietățile terapeutice). Consumați câte trei căni pe zi.

14. Remediu cu miere contra acneei: Fierbeți 40 grame de frunze de soc într-un litru de apă timp de 10 minute. Luați de pe foc și lăsați să se răcească. Consumați zilnic câte o cană de infuzie, îndulcită cu miere de rozmarin.

15. Remediu cu miere contra stărilor de epuizare: Puneți la încălzit pe baie de aburi 1 litru de vin roșu cu 25 grame de rozmarin, 20 grame de salvie. După 20 de minute luați de pe foc, lăsați să se răcească și adăugați 15 grame de miere. Filtrați și consumați câte un păhărel înainte de mese.

16. Remediu cu miere contra gâtului iritat: Într-un recipient de sticlă adăugați sucul și coaja de la o lămâie (este indicat să fie de provenineță organică, pentru a nu avea pesticide). Apoi adăugați o bucată rasă de rădăcină de ghimbir și miere organică după gust. Acoperiți recipientul și păstrați la frigider. Când este necesar, extrageți câte o lingură din acest amestec și diluați-o în apă călduță. Puteți consuma câte 3 linguri zilnic în cazul în care vă confruntați cu un gât uscat și iritat. Acest remediu curăță gâtul și combate durerea locală.

17. Remediu cu miere contra petelor de pe ten: Amestecați 1 lingură de iaurt cu 1 lingură de făină de orez și 1 linguriță de miere până când se formează o pastă omogenă (dacă doriți să fie mai compactă, puteți adăuga mai multă făină de orez). Aplicați pe ten, lăsați să acționeze timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă rece din abundență.

 

     Rețete sănătoase cu miere

Rețeta sănătoasă cu miere nr. 1: Mere coapte cu miere

Ingrediente:
 - 4 mere pentru copt de mărime medie
 - 6 linguri de miere
 - 4 linguri de suc proaspăt de portocale
 - 30 grame de unt

Preparare:
 Spălați bine merele, apoi scoateți căsuța cu sâmburi din interior. Amestecați sucul de portocale cu mierea și turnați amestecul peste mere. Împărțiți untul în 4 părți și repartizați deasupra merelor. Dați la cuptor la foc moderat până când merele devin moi. La servire puteți presăra puțină scorțișoară deasupra.

Rețeta sănătoasă cu miere nr. 2: Portocale și curmale cu miere

Ingrediente:
 - 6 portocale cu coaja subțire (de proveniență organică)
 - 0,150 litri de apă plată
 - sucul de la o jumătate de lămâie
 - 250 grame de zahăr brun
 - 4 linguri de miere
 - 60 grame de curmale fără sâmburi

Preparare:
 Radeți coaja portocalelor (este indicat să fie organice pentru a nu avea pesticide) și adăugați-o într-o crăticioară împreună cu apa și sucul de lămâie. Fierbeți toate aceste ingrediente timp de zece minute. Luați de pe foc, adăugați zahărul și amestecați bine până când acesta se dizolvă.

 Scoateți miezul portocalelor și lăsați-l în apă fierbinte timp de 4 minute, apoi aranjați-l pe o tavă împreună cu curmalele fără sâmburi. Turnați deasupra siropul preparat anterior și mierea. Dați la cuptor timp de 25 minute. Serviți desertul cald sau rece – după preferințe – și ornați cu frișcă.

Recomandări pentru achiziționarea și păstrarea mierii

 Atunci când cumpărați miere, alegeți de preferat sortimente de producție artizanală sau biologică. Sunt mai scumpe, însă diferența de calitate și aromă merită. Pe de altă parte, conținutul recipientului de miere trebuie să fie vizual omogen, așadar nu alegeți acele produse care au un aspect spumos sau care conțin impurități.

 Pentru a păstra mierea în mod corect, aceasta trebuie menținută închisă ermetic într-un loc răcoros, uscat și să nu fie expusă la lumină. Unul dintre marile avantaje ale mierii este acela că poate fi păstrată în condiții perfecte mai mult timp. Mierea artizanală se păstrează timp de doi ani, în timp ce mierea pasteurizată are o durată de viață mai lungă, cu toate că are mai puține proprietăți. Mierea devine solidă în timp, însă poate fi din nou lichidă dacă este încălzită ușor pe baie de aburi, timp de câteva minute.

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

CuiÈ™oarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți ȅ

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și proprietą

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară È™i Ã...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roÈ™ie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri È™i remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepÈ›i…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 reÈ›ete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compuÈ™ii chimici fundamentali care este prezent Ã...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire È™i r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale È™i a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa È™i usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne È™i trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din pÄ...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura È™i ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite È™i natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

SeminÈ›ele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

ȘtiinÈ›a confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...