Â
Mierea este un aliment complet
 Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care există și este formată din nectarul plantelor, care, odată recoltat este modificat și depozitat în fagurii albinelor.
 Mierea este un aliment extrem de apreciat încă de pe vremea vechilor egipteni și greci, care o foloseau ca remediu antiseptic, tonifiant, diuretic și chiar calmant în cazul arsurilor și durerilor. Pentru a se colecta 450 grame de miere sunt necesare aproximativ 300 albine și o durată de 3 săptămâni.
Diverse tipuri de miere
 În prezent pe piață există diferite tipuri de miere, fiecare dintre ele având proprietăți curative distincte, conform amestecului pe care îl au cu diverse plante, fructe sau ierburi aromatice.
 - Mierea polifloră: Este cel mai complex tip de miere, deoarece rezultă dintr-o combinație din mai multe tipuri de flori. Mierea polifloră este de asemenea cea mai bogată în nutrienți dintre toate tipurile de miere și ajută la stimularea digestiei, întărirea sistemului imunitar și regenerarea ficatului.
 - Mierea de tei: Această miere are o culoare deschisă și un gust dulce. Datorită calităților sale relaxante, acest tip de miere se recomandă pentru persoanele agitate, stresate sau pentru cele care suferă de insomnie.
 - Mierea de rozmarin: Mierea de rozmarin are o culoare de ambră și este indicată pentru tratarea afecțiunilor hepatice sau pentru combaterea stărilor de oboseală cronică.
 - Mierea de lavandă: Gustul său este intens și se utilizează în remedii contra tusei și a laringitei, deoarece are un efect antiseptic asupra căilor respiratorii.
 - Mierea de cimbru: Acest tip de miere este foarte aromată și are o mare putere diuretică și facilitează digestia.
 - Mierea de salcâm: Având o culoarea aurie, mierea de salcâm este bogată în fructoză și rămâne foarte mult timp lichidă, fără să se zaharisească. Acest tip de miere este recomandat pentru tratarea ulcerului, a tulburărilor stomacale și este un remediu calmant pentru psihic. Mierea de salcâm este de asemenea un remediu antitusiv foarte bun și este indicată pentru combaterea asteniei, a nevrozelor și a gastritei. Totodată, mierea de salcâm este recomandată să fie consumată de femeile însărcinate deoarece întărește sistemul imunitar.
 - Mierea de zmeură: Mierea de zmeură are un gust foarte bun și o nuanță albicioasă și este recomandată pentru tratarea anumitor afecțiuni ale aparatului genital feminin, deoarece reglează activitatea ovariană. De asemenea, acest tip de miere este indicată în diverse tratamente cosmetice deoarece întinerește tenul și previne ridurile.
 - Mierea de floarea-soarelui: Această miere este foarte parfumată și este cunoscută pentru proprietățile sale tonice și revigorante. Mierea de floarea soarelui stimulează sistemul imunitar și previne răcelile și gripa, având puternice proprietăți antibiotice și antibacteriene.
Â
Proprietățile nutritive ale mierii
 Mierea are proprietăți nutritive și curative care se cunosc încă din antichitate. Mierea naturală de albine este compusă din minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, cupru, fosfor, zinc, seleniu, vitaminele A, C precum și cele din complexul B.
 Pe de altă parte, capacitatea de îndulcire a mierii este de 25 de ori mai mare decât a zahărului alb, care așa cum se știe, este dăunător pentru sănătate.
Â
Proprietățile curative ale mierii
 Mierea folosită ca remediu terapeutic este antibiotică, vindecă rahitismul, scorbutul, anemia, inflamația intestinelor, hidropizia, constipația, reumatismul, durerile de cap și amețelile. Mierea este cel mai bun tip de dulce pe care îl acceptă rinichii.
 Mierea este considerată un aliment tonic și relaxant și favorizează absorbția triptofanului, care este o substanță precursoare a serotoninei, inductoare a somnului. Din această cauză, mierea este un remediu natural apreciat care combate insomniile.
 Mierea reprezintă de asemenea o excelentă sursă de carbohidrați, fiind considerată un aliment foarte energizant și funcționează de asemenea ca un puternic regenerator celular.
 Mierea de albine este considerată ca fiind și un bun stimulent cerebral datorită conținutului său bogat în sodiu, fier și fosfor, care sunt indispensabile pentru o bună funcționare a sistemului nervos.
 În plus, consumul regulat de miere îmbunătățește asimilarea altor alimente, deoarece este foarte ușor de digerat. Proprietățile sale antiinflamatorii, emoliente și antiseptice, o recomandă ca un excelent auxiliar în tratarea gripei, a gâtului iritat și a durerilor musculare.
Â
      Remedii naturiste cu miere
1. Remediu cu miere contra astmului: Fierbeți la foc mic 1 ceapă mică, 2 căței de usturoi într-o jumătate de litru de apă, timp de 30 minute. Lăsați apoi să se răcească și adăugați mierea. Luați câte o lingură din acest lichid din două în două ore.
2. Remediu cu miere contra mahmurelii: Combinați o jumătate de cană de miere cu o jumătate de cană de pomelo și gheață pisată. Luați acest preparat cu o jumătate de oră înainte de a merge la o petrecere pentru a atenua, în parte, efectele alcoolului consumat.
3. Remediu cu miere contra insomniei nr. 1: Amestecați 2 lingurițe de oțet de mere cu 2 lingurițe de miere într-o cană cu apă. Luați acest remediu cu o jumătate de oră înainte de culcare.
4. Remediu cu miere contra insomniei nr. 2: Amestecați 2 linguri de miere cu sucul de la o lămâie sau de la o portocală într-o jumătate de pahar de apă călduță. Luați remediul înainte de culcare. Se recomandă mierea de tei sau cea polifloră pentru a obține cele mai bune rezultate.
5. Remediu cu miere contra arsurilor ușoare nr. 1: Aplicați pe zona afectată 2 sau 3 linguri de miere, care va aduce o ameliorare rapidă a durerii și usturimii.
6. Remediu cu miere contra arsurilor ușoare nr. 2: Amestecați bine într-un pahar cu apă călduță o lingură de miere și consumați de trei ori pe zi pentru a stimula sistemul imunitar și a facilita astfel o vindecare mai rapidă.
7. Remediu cu miere contra tusei: Fierbeți o lămâie într-o cantitate de apă care să o acopere, timp de 10 minute. Apoi tăiați-o jumătate și extrageți sucul. Într-un pahar, amestecați sucul de lămâie cu 2 linguri de miere și luați câte o linguriță din 4 în 4 ore.
8. Remediu cu miere contra ulcerelor de stomac și de duoden: Luați câte o linguriță de miere, zilnic, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun și înghițiți-o încet.
9. Remediu cu miere contra tulburărilor intestinale sau diaree: Diluați 2 linguri de miere într-un litru de apă și consumați-o pe parcursul zilei. Acest remediu acționează eficient ca antiseptic pentru flora intestinală.
10. Remediu cu miere contra colitei și constipației: Adăugați 1 sau 2 linguri de miere ca îndulcitor la 200 grame din orice aliment, ceea ce va ajuta la controlarea activității intestinelor.
11. Remediu cu miere pentru sănătatea sistemului nervos: Luați câte o linguriță de miere de șase ori pe zi, vă va calma în cazul în care sunteți anxios sau iritat. De asemenea, puteți adăuga mierea într-un pahar cu lapte călduț, care va avea un efect liniștitor imediat asupra sistemului nervos.
12. Remediu cu miere contra afecțiunilor hepatice: Diluați 2 sau 3 linguri de miere de rozmarin într-o cană de infuzie de ienupăr.
13. Remediu cu miere contra icterului: Fierbeți 30 grame de salvie într-un litru de apă timp de 10 minute, iar apoi îndulciți-o cu o linguriță de miere (doar când infuzia este călduță și nu fierbinte, pentru ca mierea să nu-și piardă proprietățile terapeutice). Consumați câte trei căni pe zi.
14. Remediu cu miere contra acneei: Fierbeți 40 grame de frunze de soc într-un litru de apă timp de 10 minute. Luați de pe foc și lăsați să se răcească. Consumați zilnic câte o cană de infuzie, îndulcită cu miere de rozmarin.
15. Remediu cu miere contra stărilor de epuizare: Puneți la încălzit pe baie de aburi 1 litru de vin roșu cu 25 grame de rozmarin, 20 grame de salvie. După 20 de minute luați de pe foc, lăsați să se răcească și adăugați 15 grame de miere. Filtrați și consumați câte un păhărel înainte de mese.
16. Remediu cu miere contra gâtului iritat: Într-un recipient de sticlă adăugați sucul și coaja de la o lămâie (este indicat să fie de provenineță organică, pentru a nu avea pesticide). Apoi adăugați o bucată rasă de rădăcină de ghimbir și miere organică după gust. Acoperiți recipientul și păstrați la frigider. Când este necesar, extrageți câte o lingură din acest amestec și diluați-o în apă călduță. Puteți consuma câte 3 linguri zilnic în cazul în care vă confruntați cu un gât uscat și iritat. Acest remediu curăță gâtul și combate durerea locală.
17. Remediu cu miere contra petelor de pe ten: Amestecați 1 lingură de iaurt cu 1 lingură de făină de orez și 1 linguriță de miere până când se formează o pastă omogenă (dacă doriți să fie mai compactă, puteți adăuga mai multă făină de orez). Aplicați pe ten, lăsați să acționeze timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă rece din abundență.
Â
    Rețete sănătoase cu miere
Rețeta sănătoasă cu miere nr. 1: Mere coapte cu miere
Ingrediente:
 - 4 mere pentru copt de mărime medie
 - 6 linguri de miere
 - 4 linguri de suc proaspăt de portocale
 - 30 grame de unt
Preparare:
 Spălați bine merele, apoi scoateți căsuța cu sâmburi din interior. Amestecați sucul de portocale cu mierea și turnați amestecul peste mere. Împărțiți untul în 4 părți și repartizați deasupra merelor. Dați la cuptor la foc moderat până când merele devin moi. La servire puteți presăra puțină scorțișoară deasupra.
Rețeta sănătoasă cu miere nr. 2: Portocale și curmale cu miere
Ingrediente:
 - 6 portocale cu coaja subțire (de proveniență organică)
 - 0,150 litri de apă plată
 - sucul de la o jumătate de lămâie
 - 250 grame de zahăr brun
 - 4 linguri de miere
 - 60 grame de curmale fără sâmburi
Preparare:
 Radeți coaja portocalelor (este indicat să fie organice pentru a nu avea pesticide) și adăugați-o într-o crăticioară împreună cu apa și sucul de lămâie. Fierbeți toate aceste ingrediente timp de zece minute. Luați de pe foc, adăugați zahărul și amestecați bine până când acesta se dizolvă.
 Scoateți miezul portocalelor și lăsați-l în apă fierbinte timp de 4 minute, apoi aranjați-l pe o tavă împreună cu curmalele fără sâmburi. Turnați deasupra siropul preparat anterior și mierea. Dați la cuptor timp de 25 minute. Serviți desertul cald sau rece – după preferințe – și ornați cu frișcă.
Recomandări pentru achiziționarea și păstrarea mierii
 Atunci când cumpărați miere, alegeți de preferat sortimente de producție artizanală sau biologică. Sunt mai scumpe, însă diferența de calitate și aromă merită. Pe de altă parte, conținutul recipientului de miere trebuie să fie vizual omogen, așadar nu alegeți acele produse care au un aspect spumos sau care conțin impurități.
 Pentru a păstra mierea în mod corect, aceasta trebuie menținută închisă ermetic într-un loc răcoros, uscat și să nu fie expusă la lumină. Unul dintre marile avantaje ale mierii este acela că poate fi păstrată în condiții perfecte mai mult timp. Mierea artizanală se păstrează timp de doi ani, în timp ce mierea pasteurizată are o durată de viață mai lungă, cu toate că are mai puține proprietăți. Mierea devine solidă în timp, însă poate fi din nou lichidă dacă este încălzită ușor pe baie de aburi, timp de câteva minute.