Remedii naturiste cu spirulină

 

Date generale despre spirulină

Remedii naturiste cu spirulină Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și în formă de spirală. Culoarea sa specifică verde-albăstrui derivă din pigmentul verde al clorofilei, iar nuanța de albastru este de la proteina numită ficocianină.

 Spirulina crește în mod natural în apa alcalină și sărată în zonele subtropicale, însă se cultivă de asemenea pentru utilizarea sa comercială. Există dovezi asupra faptului că spirulina există pe această planetă încă de acum 3.600 milioane de ani și a fost o sursă alimentară timp de secole.

 Se pare că spirulina a fost folosită mai întâi de unele triburi africane, care extrăgeau stratul de spirulină depus pe suprafața lacurilor, o uscau și apoi o măcinau, transformând-o în făină din care făceau turte. Spirulina se recoltează și din lacul Texcoco, aproape de orașul Ciudad de Mexico. Această tradiție de colectare a spirulinei a început prin secolul al XVI-lea, când această algă a constitut sursa primară de alimentație pentru azteci.

Proprietățile curative ale spirulinei

 Spirulina este o sursă importantă de vitaminele A, B2 și E, fier, zinc, acizi grași polinesaturați și betacaroten și este de asemenea foarte bogată în aminoacizi esențiali (conține un procent de 50 - 70% de proteine).

 Este necesar să subliniem faptul că aceste proteine sunt complete, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali. Din acest punct de vedere, spirulina este similară proteinelor de origine animală, însă spre deosebire de acestea, nu conține nici grăsimi saturate și nici reziduuri de hormoni sau de antibiotice care există în sortimentele de carne procesată.

 În plus, spirulina conține cantități semnificative de acidul gamma linolenic. Acest acid gras esențial poate fi folosit de către organism pentru a forma anumiți produși antiinflamatorii și antiproliferativi ai microganismelor nocive.

 Spirulina este un remediu natural recomandat în cazul pacienților care suferă de artrită reumatoidă și în cazurile de neuropatie perifierică și diabetică. Spirulina mai are un rol important în reducerea nivelului de trigliceride și creșterea colesterolului bun sau HDL.

 Spirulina, așa cum s-a menționat anterior, este o sursă bună de fier și de zinc. Un studiu de laborator realizat recent pe cobai a demonstrat că cei care au consumat spirulină aveau o absorbție echivalentă sau chiar mai bună a fierului decât cei care au primit suplimente de sulfat feros.

 Un alt studiu medical, realizat de data aceasta pe femei având deficiență de fier a evidențiat un răspuns bun la suplimentul de fier cu spirulină, deși cantitățile folosite au fost mari (4 g după fiecare masă principală a zilei). În mod similar, un studiu realizat pe copii deficitari în zinc a demonstrat că cei care au luat spirulină au avut un răspuns imunitar mai bun decât cei care au luat doar sulfat de zinc și au avut de asemenea mai puține efecte secundare.

 Specialiștii în nutriție afirmă că spirulina este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru întărirea sistemului imunitar. Diverse studii medicale realizate până în prezent au confirmat faptul că spirulina stimulează atât imunitatea producătoare de anticorpi, cât și a imunității celulare.

 Creșterea și dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice, inclusiv a lactobacililor, se pare că este stimulată de consumul spirulinei, conform unui studiu realizat în laborator pe cobai, în cadrul căruia s-a demonstrat și o îmbunătățire a absorbției vitaminei B.

 Totodată nivelele ridicate de colesterol de tip LDL, lipidele serice și lipoproteinele cu densitate redusă pot fi scăzute printr-un consum minim, dar totuși semnificativ, de spirulină.

 De asemenea, spirulina este un remediu natural util în tratarea leucoplachiei orale, o tulburare pre-canceroasă care se manifestă prin apariția unor pete albe la nivelul gurii. Conform unor studii de laborator, s-a dovedit că spirulina ajută în tratarea carcinomului oral (a cancerului de gură).

 O altă proprietate a spirulinei este aceea de a favoriza pierderea în greutate datorită efectului de sațietate pe care îl conferă. Totodată, consumul spirulinei este recomandat în cazul persoanelor care suferă de hipotiroidism.

 Conform cercetătorilor, spirulina are cea mai mare concentrație de evercetină care se găsește într-o sursă naturală. Este vorba despre un puternic antioxidant și antiinflamatoriu care se poate utiliza pentru ameliorarea simptomelor de sinuzită și astm.

 În continuare vă prezentăm câteva remedii naturiste cu spirulină, în care se poate folosi această algă sub formă de pulbere, care este ușor de găsit în magazinele naturiste și în plafaruri.

Remedii naturiste cu spirulină

 Remediu cu spirulină pentru slăbit: Cu ajutorul unui blender, procesați o cană cu frunze de spanac bine spălate, un sfert de varză albă și 5 tulpini de broccoli. Procesați timp de câteva minute toate ingredientele, apoi adăugați o linguriță de spirulină pulbere și amestecați bine. Consumați acest smoothie proaspăt, de 3 ori pe săptămână.

 Remediu cu spirulină pentru pielea normală: Extrageți conținutul a 5 capsule de spirulină și amestecați-le cu un sfert de cană de apă. Aplicați acest amestec pe față și lăsați-l timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă călduță din abundență. Aceste remediu va hidrata și elasticiza pielea în profunzime.

 Remediu cu spirulină contra celulitei: Fierbeți 15 g de alge într-o crăticioară, cu trei pahare cu apă, timp de 15 minute, luați de pe foc și lăsați să se răcească. Apoi, separat, amestecați într-un bol o lingură de cafea măcinată, o linguriță de spirulină pulbere, 1/2 cană cu miez de papaya și 1/2 de cană de ulei de măsline sau de semințe de struguri. Lăsați acest amestec la macerat timp de 30 minute, iar după aceea, amestecați ambele preparate, măcinând în prealabil spirulina. Amestecați bine și aplicați pe zona corpului afectată de celulită, printr-un masaj circular. Lăsați pe piele 15 minute, api clătiți cu apă caldă din abundență.

 Remediu cu spirulină contra anemiei: Consumați alga spirulină, bine spălată, în diverse salate de crudități, deoarece ajută la formarea corectă a globulelor roșii care combat anemia cauzată de un deficit alimentar.

 Remediu cu spirulină contra hipotiroidismului: Spălați și tăiați mărunt un mănunchi de spirulină. Apoi fierbeți-o într-un litru de apă până când se desface. Continuați procesul până când lichidul ia consistența unei gelatine. Filtrați lichidul înainte să se răcească de tot printr-o strecurătoare fină, apoi adăugați puțină miere sau extract de stevia pentru a-i da un gust dulce. Consumați acest remediu câte 3 sau 4 linguri zilnic; dacă este necesar, se poate crește cantitatea.

Precauții și contraindicații pentru consumul spirulinei

 Spirulina cultivată în apele contaminată cu metale grele poate concentra aceste substanțe toxice, iar nivelele de mercur sunt în prezent o reală problemă.

 Microorganismele care produc infecții pot să fie de asemenea prezente în aceste ape și să contamineze algele colectate, tocmai de aceea este necesar să se folosească surse de încredere de spirulină. Persoanele care suferă de fenilcetonurie (care este o boală genetică gravă determinată de o tulburare a metabolismului fenilalaninei, un aminoacid prezent în alimente) trebuie să evite spirulina datorită faptul că aceasta conține fenilalanină.

 Posibilele efecte secundare ale consumului de spirulină sunt în principal tulburările gastrointestinale care includ diarea, grețurile și vărsăturile. Reacțiile alergice sunt rare, însă pot apărea insomnii, nervozitate și anxietate.

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți …

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și propriet…

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și ...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roșie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri și remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepți…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 rețete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire și r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale și a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa și usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne și trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura și ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite și natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

Semințele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

Știința confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...