Â
Feniculul și proprietățile sale medicinale
 Feniculul este o plantă originară din Europa meridională care poate crește până la doi metri înălțime. Toate părțile sale pot fi consumate, de la rădăcină până la semințe. Proprietățile medicinale ale feniculului au fost descoperite și apreciate de mai bine de 20 secole, această plantă fiind foarte utilizată în Grecia și Roma antică. De-a lungul timpului, feniculul s-a dovedit a fi un aliat important în tratarea a numeroase boli și afecțiuni.
 În gastronomie (mai ales în țările mediteraneene) se folosește rădăcina de fenicul care poate fi preparată sub formă de salată, piureuri sau supe, iar semințele și frunzele sale sunt folosite ca aromatizante, oferind mâncărurilor preparate o aromă caracteristică.
Feniculul: un supliment ideal în alimentație
 Feniculul este o sursă importantă de vitamina A, esențială pentru sănătatea pielii și a ochilor, de potasiu, care este ideal pentru funcțiile nervoase și de magneziu, care este elementul principal al absorbției calciului în oase. Pe de altă parte, feniculul mai oferă un aport apreciabil de fibre alimentare, proteine și fier.
 Valoarea nutrițională ridicată a feniculului este foarte apreciată de nutriționiști care îl recomandă adeseori persoanelor care doresc să urmeze un regim dietetic. Feniculul este o foarte bună alternativă pentru persoanele care doresc să se păstreze în formă, deoarece oferă corpului energie, dar ajută și la slăbit, datorită fibrelor pe care le conține. Această combinație este destul de rar întâlnită în cazul altor alimente.
Â
             Beneficiile feniculului pentru sănătate
Feniculul este un remediu antispastic
 Feniculul poate fi utilizat în numeroase forme și pentru tratarea unei mari varietăți de afecțiuni, în afara utilizării sale tradiționale în gastronomie. De exemplu, o infuzie din frunze și tulpini de fenicul în combinație cu flori de mușețel are un ridicat potențial curativ al afecțiunilor relaționate cu tractul digestiv precum aciditatea, flatulența, colicile și indigestia. Acest amestec are rezultate optime mai ales dacă se combină cu mestecarea semințelor de fenicul, între mese, ajutând la prevenirea halitozei (respirația urât mirositoare) și a gingivitei.
 De asemenea, feniculul, preparat sub formă de infuzie în combinație cu menta, este un puternic remediu antispastic, fiind ideal pentru tratarea problemelor bronșice, a astmului și a tusei. În plus, feniculul conține estrogeni naturali care contribuie la reglarea hormonală a femeilor în timpul menstruației. Tot în cazul femeilor, pentru tratarea sau evitarea formării chisturilor ovariene se recomandă să se consume fenicul.
Feniculul poate trata sindromul intestinului iritabil
 Sindromul intestinului iritabil este o afecțiune a intestinului gros care afectează tot mai multe persoane, în special femeile. Simptomele acestei afecțiuni variază și pot include dureri, inflamație și crampe abdominale, mișcări intestinale problematice și flatulență excesivă.
 Ceaiul de fenicul este unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru persoanele care se confruntă cu sindromul intestinului iritabil. Compușii din ceaiul de fenicul ajută în primul rând la stimularea sucurilor gastrice care ajută în procesul digestiei. Acești compuși ajută la reglarea contracțiilor intestinelor, ameliorând colicile intestinale și gazele stomacale.
Ceai de fenicul
 - Pentru prepararea unui ceai de fenicul sunt necesare 1-2 linguri de semințe de fenicul.
 - Pentru a obține mai multe beneficii de la această plantă, se pot pisa semințele de fenicul într-un mojar.
 - Puneți la fiert o cană cu apă, iar când ajunge la punctul de fierbere luați-o de pe foc și turnați-o peste semințele de fenicul.
 - Acoperiți și lăsați la infuzat timp de 8-10 minute.
 - Apoi strecurați și consumați infuzia călduță, eventual cu puțină miere, după gust.
 Se consumă 3 căni de ceai de fenicul zilnic, pe stomacul gol, cu 30 minute înainte de mese.
Salată de fenicul și portocale
 Această salată este răcoritoare și este ideală pentru zilele călduroase sau oricând vă este poftă de ceva exotic și aromat. Salata de fenicul poate fi servită atât ca aperitiv, cât și ca fel principal. Pentru a prepara această salată avem nevoie de următoarele:
Ingrediente pentru 6 porții:
 - 2 bulbi medii de fenicul
 - 4 portocale dulci
 - o salată verde
 - 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
 - sare și piper după gust
Preparare (maxim 15 minute):
 1. Mai întâi spălați bine bulbii de fenicul și tăiați-i rondele subțiri.
 2. Curățați portocalele, inclusiv pielița albă și tăiați-le rondele în formă orizontală.
 3. Spălați salata verde și lăsați-o la uscat pe un prosop de bucătărie.
 4. Într-un bol, amestecați ulei de măsline cu sarea și piperul. Adăugați feniculul tăiat, feliile de portocale și salata verde mărunțită. Amestecați bine toate ingredientele și serviți imediat.