Beneficiile iasomiei pentru sănătate

 

Iasomia, regina florilor

Beneficiile iasomiei pentru sănătate Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, galbene sau purpurii și este originar din Caucaz, zona munţilor Himalaya, din Persia si Kashmir şi este considerată de locuitorii acestor regiuni o plantă sacră. Aroma de iasomie este inconfundabilă, dulce și intensă, iar în India, această floare este relaționată cu magia și misterul.

 Denumită și regina florilor”, iasomia a fost folosită încă din vremuri străvechi pentru prepararea parfumurilor și a produselor de îngrijire pentru femei, iar în prezent esența sa este foarte utilizată în aromaterapie datorită virtuților sale antidepresive.

 Uleiul esențial de iasomie are un miros distinct, care este considerat afrodisiac și antidepresiv. În plus, iasomia se mai poate consuma sub formă de ceai, de flori sau de frunze, având un puternic efect relaxant. Vă prezentam în acest articol proprietățile și beneficiile pe care le oferă iasomia pentru sănătate.

 

Uleiul de iasomie și proprietățile sale

 În aromoterapie, uleiul de iasomie este folosit pentru amplificarea stărilor de optimism și de fericire și pentru combaterea stărilor depresive. Totodată, având efecte afrodisiace, uleiul de iasomie se mai folosește pentru combaterea impotenței și pentru stimularea fertilității. De asemenea, uleiul de iasomie poate fi de ajutor pentru combaterea problemelor respiratorii.

 La fel precum celelalte uleiuri esențiale, uleiul de iasomie este foarte puternic și este necesară doar o cantitate mică de ulei pentru a profita de beneficiile sale. Recomandarea este ca uleiul de iasomie să nu se folosească în exces, deoarece poate cauza dureri de cap. Pe de altă parte, uleiul de iasomie poate fi stimulent sau relaxant, cu condiția să fie utilizat într-un mod adecvat.

 Se pot aplica una sau două picături de ulei pe podul palmei și apoi pe tâmple sau se poate folosi uleiul în lămpița specială de aromoterapie pentru a-l difuza în încăpere.

 De asemenea, uleiul de iasomie poate fi folosit ca adaos în apa de baie pentru a ne ajuta să ne relaxăm, acesta fiind un remediu popular pentru combaterea stresului și a anxietății.

 În domeniul înfrumusețării, uleiul de iasomie are un rol important ca parfum, dar este folosit de asemenea ca ingredient în anumite produse cosmetice, deoarece ajută la îmbunătățirea elasticității pielii.

 O altă aplicație a uleiului de iasomie în cosmetică este folosirea sa pentru vindecarea cicatricilor și petelor cauzate de acnee și de asemenea se poate utiliza pentru relaxare, în masajele corporale.

 

            Beneficiile ceaiului de iasomie

 Beneficiile ceaiului de iasomie se datorează atât componentelor sale, cât și efectelor pe care le are mirosul său caracteristic asupra organismului. Fiind vorba de un ceai parfumat, consumul său este o experiență foarte plăcută și poate fi amestecat cu alte tipuri de ceai, precum ceaiul verde, ceaiul negru și inclusiv ceaiul alb, care este cel mai bogat în antioxidanți.

 Ceaiul de iasomie este bogat în catechine, iar consumul său este relaționat cu arderea accelerată a caloriilor, ajutând astfel la eliminarea kilogramelor nedorite. Totodată, datorită faptului că stimulează metabolismul şi întărește sistemul nervos central, ceaiul de iasomie este indicat ca adjuvant, în cazurile de obezitate, convalescenţă, oboseală, surmenaj, astenie, anxietate şi stres.
 Datorită conținutului său bogat în uleiuri eterice şi de acid salicilic, ceaiul de iasomie stimulează transpiraţia şi măreşte secreţia acidă a stomacului, fiind recomandat pentru combaterea răcelilor, febrei, cefaleelor, migrenelor, durerilor articulare, precum şi a gastritele hipoacide.

1. Îndepărtează stresul și elimină tensiunile

 Efectul calmant al ceaiului de iasomie sau al ceaiului verde combinat cu iasomie este recomandat pentru eliminarea stresului și a tensiunilor acumulate. Ceaiul de iasomie poate reduce de asemenea durerile de cap și cele musculare. Unele studii au demonstrat că aroma de iasomie poate scădea frecvența cardiacă și produce un efect calmant, care liniștește simțurile. Iasomia are de asemenea proprietăți antispasmodice, fiind utilă contra contracturilor și altor dureri musculare.

2. Reduce riscul de cancer

 Ceaiul de iasomie este bogat în antioxidanți și combate radicali liberi care se formează în corp. Radicalii liberi sunt dăunători pentru organism și pot accelera procesul de îmbătrânire. Totodată, s-a demonstrat că radicalii liberi au o legătură directă cu dezvoltarea cancerului în corp. Prin intermediul reducerii radicalilor liberi în organism, scad în mod eficient posibilitățile apariției cancerului. Recent, cercetătorii israelieni au reușit să obțină un medicament anti-cancer folosindu-se de un component al plantei de iasomie. Studiile medicale ulterioare au arătat ca acest medicament poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, însă testele clinice continuă în acest domeniu.

3. Reduce colesterolul rău

 S-a demonstrat prin diverse studii clinice că ceaiul de iasomie este foarte eficient pentru reducerea acumulării de colesterol și de grăsimi nesănătoase în corp. De asemenea, ceaiul de iasomie ajută la evitarea formării colesterolului rău (LDL). Acest lucru reduce riscul de a suferi de boli cardiovasculare, dar și de accidente cerebrovasculare.

4. Combate răcelile și gripa

 Ceaiul de iasomie are proprietăți antivirale și antibacteriene care ajută la prevenirea răcelilor și a gripei. Un remediu naturist foarte bun este gargara cu ceai de iasomie care datorită proprietăților sale antiinflamatorii poate preveni aceste boli. De asemenea, consumul ceaiului de iasomie poate ajuta la o recuperare mai rapidă în cazul în care aceste boli s-au declanșat.

5. Ajută la slăbit

 Cercetătorii au arătat că există o legătură între între consumul ceaiului de iasomie și reducerea celulelor de grăsime din corp. Consumul regulat al ceaiului de iasomie ajută la menținerea unei greutăți corporale echilibrate, dar este necesar să se urmeze și o dietă adecvată și să se efectueze în mod constant exerciții fizice.

6. Este eficient contra bacteriilor

 Pe lângă faptul că este eficient în combaterea bacteriilor nocive, ceaiul de iasomie este benefic pentru formarea bacteriilor bune care ajută organismul în efectuarea diverselor sarcini importante, precum procesul digestiei. Datorită acestui lucru, consumul constant de ceai de iasomie îmbunătățește rezistența intestinală și ajută la prevenirea anumitor tulburări precum diareea, a bolilor gastrice și a ulcerului printre altele.

7. Reglează circulația sanguină

 Ceaiul de iasomie este foarte benefic pentru îmbunătățirea circulației sângelui, ajutând astfel la prevenirea cheagurilor de sânge, a plăcilor arteriale, a tulburărilor cerebrale, a trombozei, a hipertensiunii arteriale și a accidentelor cerebrovasculare.

8. Reglează producerea de insulină

 Specialiștii afirmă că un consum regulat al ceaiului de iasomie reduce probabilitățile de a suferi de diabet. Ceaiul de iasomie reglează nivelele de zahăr din sânge și formarea insulinei în corp. Ceaiul de iasomie este de asemenea recomandat pentru reducerea nivelelor de zahăr din sânge, inclusiv în cazul persoanelor diabetice.

 

Cum se prepară ceaiul de iasomie?

 Ceaiul de iasomie poate fi preparat atât din frunzele, cât și din florile plantei. Când se prepară ceai de iasomie apa trebuie adusă la punctul de fierbere, apoi se adaugă frunzele și/sau florile de iasomie (2 lingurițe de flori sau frunze la 250 ml de apă). Vasul se acoperă și se lasă la infuzat aproximativ 10-15 minute pentru ca infuzia să fie perfectă. Ceaiul de iasomie este un ceai foarte aromat și savuros, însă dacă se lasă la infuzat prea mult timp, va deveni amar, ceea ce nu este de dorit.

 

Contraindicații pentru iasomie

 Ceaiul de iasomie este în general sigur pentru toate persoanele, totuși, se recomandă să nu se abuzeze de consumul acestuia.  Ceaiul de iasomie este contraindicat persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric sau ulcer duodenal. De asemenea, ceaiul de iasomie nu trebuie consumat pe stomacul gol, deoarece cauzează aciditate la stomac și nici
înainte de culcare, deoarece poate produce insomnie în cazul persoanelor mai sensibile.

 Femeile însărcinate, mai ales în primele 6 luni de sarcină, este bine să evite administrarea internă a formulelor care conţin iasomie. Persoanelor care sunt sensibile la compușii anumitor flori, li se recomandă să evite consumul ceaiului de iasomie.

Sursa: Sanatate cu Dr. Catalin Luca

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți …

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și propriet…

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și ...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roșie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri și remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepți…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 rețete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire și r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale și a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa și usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne și trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura și ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite și natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

Semințele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

Știința confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...