Șofranul – un condiment valoros
Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condiment, medicament și colorant galben, fiind foarte apreciat de vechile civilizații grecești și romane și inclusiv în Egiptul medieval. În prezent, șofranul este considerat cel mai scump condiment din lume, deoarece din aproximativ 225.000 stamine de Crocus sativus sunt necesare pentru a obține 456 g de șofran.
Compușii responsabili de gustul și aroma șofranului sunt safranalul și picrocrocina, în timp ce culoarea acestuia se datorează unui compus de tip carotenoid numit crocina. Șofranul conține minerale importante pentru organism precum cupru, potasiu, calciu, mangan, fier, magneziu și zinc. În plus, șofranul este un condiment bogat în vitamina A și vitamina C, care se știe că întăresc sistemul imunitar, precum și câteva vitamine din complexul B.
Conform studiilor medicale realizate până în prezent, șofranul are puternice proprietăți anticancerigene, antidepresive și antioxidante, fiind un bun protector nervos și contribuie la întărirea sistemului imunitar. S-a studiat de asemenea capacitatea șofranului de a ameliora simptomele în următoarele cazuri: boala Alzheimer, astm, infertilitate, depresie, probleme menstruale și psoriazis.
Șofranul este un puternic remediu antioxidant (de 300 de ori mai puternic decât vitamina E) imunostimulator, antiviral (indicat în HPV, HIV, virusul herpetic, virusul Epstein Barr, virusurile hepatice etc.), având proprietăți antifungice și antibacteriene.
De asemenea, consumul șofranului sau al extractului de șofran, poate ajuta la ameliorarea stării emoționale și combate inclusiv depresiile ușoare. Șofranul conține substanța numită 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sanguin către creier și produce serotonina, care îmbunătățește starea de spirit, reduce anxietatea și depresia.
Despre proprietățile anticancerigene ale șofranului
Datorită proprietăților sale antioxidante, șofranul poate fi util pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer (de sân, colon, prostată, plămâni și sarcom). Crocinul și șafranalul din șofran inhibă creșterea tumorilor cancerigene din organism datorită proprietățile lor anticancerigene și antimutagenice.
Un studiu realizat recent în cadrul Universității Bradford din Marea Britanie a indicat faptul că șofranul are un potențial terapeutic pentru tratarea unor tipuri de cancer și foarte puține efecte secundare. Această cercetare care a fost publicată în revista Cancer Research, a arătat că o versiune modificată a unei toxine care se găsește în floarea Crocus sativus din care se obține șofranul, colchicina, a fost capabilă să încetinească și chiar să oprească creșterea celulelor canceroase în anumite experimente realizate pe cobai.
Colchicina care se găsește în această floare este foarte toxică, efectul său fiind similar cu cel al arsenicului. Totuși, prin adăugarea unui lanț de aminoacizi, cercetătorii au reușit să-i păstreze proprietatea de a stopa creșterea celulelor canceroase. Această moleculă a fost numită “bomba inteligentă”, deoarece focalizează toxinele specifice anti-cancer doar asupra celulelor canceroase, lăsând celulele sănătoase intacte și a fost cercetată în cinci tipuri diferite de cancer.
În cadrul experimentelor efectuate cu această substanță, toți cobaii au răspuns la tratamentul focalizat și s-a observat astfel o reducere a tumorilor. “Este vorba de o bombă inteligentă care se activează doar în interiorul tumorii și care nu afectează țesuturile sănătoase,” a explicat profesorul Laurence Patterson, autorul principal al acestui studiu. “Este vorba de un nou tratament contra cancerului care poate fi eficient contra majorității tumorilor. Până în prezent am testat această substanță în cancerul de colon, prostată, mamar, pulmonar și sarcom și în toate cazurile cobaii au răspuns foarte bine la tratament”, a mai adăugat profesorul Laurence Patterson.
"Ceea ce am reușit să realizăm prin intermediul acestui experiment este eliminarea oricărei posibilități reale de toxicitate în țesutul normal. Am realizat acest lucru tocmai prin ajustarea structurii colchicinei pentru ca aceasta să fie inactivă până când ajunge în interiorul tumorii", a subliniat autorul studiului.
În prezent, se continuă studiile științifice referitoare la proprietățile șofranului de a combate dezvoltarea tumorilor. Cercetătorii speră ca un prim test pe ființe umane să poată fi realizat anul următor cu participarea a 20 - 30 de pacienți, dacă se dovedește până atunci că acest remediu este sigur și eficient, ceea ce l-ar putea transforma într-un medicament cu uz generalizat în decursul a doar cinci ani.
Sursa: Ayurvedic Medica