Ceapa, remediu excepțional pentru sănătate

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici

ceapa-remediu-exceptional-pentru-sanatate A consuma zilnic o ceapă bogată în vitamina C, compuși sulfurici, flavonoide și alte substanțe fitochimice, ne poate ajuta să evităm multe probleme de sănătate.

 În mod surprinzător, ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici, care au un rol important în prevenirea și reducerea apariției diabetului, cancerului și a bolilor neurodegenerative și cardiovasculare.

 Polifenolii au de asemenea un rol important fiind prebiotice, ceea ce crește proporția bacteriilor benefice din intestin, care sunt esențiale pentru o bună stare de sănătate, controlul greutății și de prevenire a multor boli.

 Ceapa conține mai mulți polifenoli decât usturoiul și inclusiv decât prazul și este una dintre cele mai bune surse a unui tip de polifenoli numiți flavonoizi, în special flavonoidul numit quercetina.

Quercetina din ceapă combate diverse boli

 Quercetina este un puternic antioxidant având proprietăți anti-inflamatorii care pot ajuta la combaterea bolilor cronice cum sunt bolile cardiace și cancerul. În studiile de laborator efectuate, s-a demonstrat că quercetina determină evitarea eliberării histaminei (histaminele sunt substanțe chimice care cauzează reacții alergice).

 Aceasta face ca alimentele bogate în quercetină cum este și ceapa să fie considerate adevărate "antihistaminice naturale." În plus, quercetina poate:

  - Reduce riscul de ateroscleroză;

 - Ajuta la prevenirea bolilor cardiace;

 - Reduce presiunea arterială;

 - Reduce simptomele de prostatită;

 - Reduce riscul de cancer de plămâni, în special în cazul fumătorilor;

 - Inhiba creșterea celulelor în cazul cancerului de sân, colon, prostată, ovare, endometru și plămâni.

 Chiar dacă și merele și ceaiul verde conțin quercetina, se pare că ceapa pare să fie o sursă extraordinară din această substanță. Cercetările efectuate în cadrul Universității Wageningen din Olanda au demonstrat că absorbția quercetinei din ceapă este dublă decât cea din ceaiul verde și de trei ori mai mare decât cea din mere.

 Cercetările realizate la această Universitate au demonstrat de asemenea că un consum regulat de ceapă determină concentrații mai mari de quercetină în sânge. Așa cum a semnalat revista de specialitate The World's Healthiest Foods (Cele mai sănătoase alimente din lume):

 "... O ceapă medie ca dimensiuni s-a clasificat printre primele 10 legume cu cel mai mare conținut de quercetină. Conținutul de flavonoizi din ceapă poate varia destul de mult, în funcție de varietatea exactă și de condițiile de cultivare.

 Cu toate că este puțin probabil ca o ceapă medie să conțină mai puțin de 100 miligrame de quercetina, unele soiuri de ceapă oferă această cantitate.

 Și chiar dacă 100 miligrame de quercetină nu este foarte mult, persoanele care consumă legume moderat, consumă dublul acestei cantități de flavonoizi (nu doar quercetina) din toate legumele, zilnic ".

Quercetina este disponibilă sub formă de suplimente alimentare, însă există mai multe motive pentru care este mai recomandat să se consume flavonoizii din ceapa crudă:

 - Un studiu a arătat că animalele au primit o mai mare protecție contra stresului oxidativ când au consumat ceapă galbenă, în comparație cu cele care au consumat extract de quercetina.

 - Quercetina nu se deteriorează prin gătire la temperatură scăzută, cum este gătitul la foc mic. De exemplu, dacă se prepară o supă cu ceapă, quercetina se transferă în supă, ceea ce transformă supa respectivă într-un superaliment ușor de preparat.

Ceapa conține prebiotice benefice

 Prebioticele, aceste bacterii benefice ajută la digerarea și absorbția alimentelor și au un rol important pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Unul dintre aceste prebiotice este inulina, o formă solubilă în apă a fibrelor alimentare care se găsește în ceapă.

 Inulina are diverse beneficii pentru starea de sănătate. În cazul femeilor care se confruntă cu obezitatea, consumul de inulină a schimbat în mod pozitiv compoziția microbiomului intestinal astfel încât poate ajuta la pierderea în greutate sau la reducerea riscului de diabet.

 În plus, în cazul femeilor având diabet de tip 2, s-a constatat că cele care au luat inulinu au avut un mai bun control al glicemiei și o mai mare activitate antioxidantă. Inulina poate ajuta inclusiv la combaterea constipației. Alimentele bogate în flavonoizi cum este ceapa pot inhiba de asemenea dezvoltării bacteriei Helicobacter pylori, un tip de bacterie care este responsabil de majoritatea ulcerelor.

 De exemplu, aproximativ 20 % dintre persoanele care au peste 40 ani, din Statele Unite, au bacteria Helicobacter pylori în tractul digestiv, cu toate că majoritatea dintre acestea nu vor dezvolta ulcere. Consumul de ceapă și a altor alimente bogate în flavonoizi poate reduce riscul de ulcer foarte mult.

Alte beneficii extraordinare ale cepei

 Ceapa, care este o legumă foarte populară în bucătăria franceză, se pare că are un rol esențial în ceea ce specialiștii denumesc "paradoxul francez"- și anume incidența scăzută a bolilor cardiace în rândul locuitorilor din Franța, în ciuda alimentației relativ bogată în calorii.

 De exemplu, se consideră că acei compuși ai sulfului din ceapă au proprietăți anti-coagulante și ajută de asemenea la reducerea nivelelor de colesterol și de trigliceride. Totodată, s-a demonstrat că acești compuși specifici ai sulfului din ceapă reduc rigiditatea vaselor sanguine prin eliberarea oxidului nitric.

 Aceștia pot reduce tensiunea arterială, inhibând formarea plăcilor de aterom și ajutând la reducerea riscului bolii arteriale coronariene, a bolilor vasculare periferice și a atacului cerebral. Quercetina din ceapă oferă și ea proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii care pot îmbunătăți sănătatea inimii.

 În plus, conform raportului realizat de către Asociația Națională a Producătorilor de ceapă din Statele Unite, o alimentație bogată în ceapă este considerată ca fiind anti-cancerigenă. Iată ce se menționează în acest raport:

 "Efectele inhibitorii asupra carcinomului uman datorate consumului regulat de ceapă, au fost investigate în detaliu. În cadrul unui studiu realizat asupra efectelor quercetinei, persoanele din categoria de consum major în comparație cu un consum mai mic, aveau un risc cu 50 % mai mic de cancer de stomac și de tract digestiv și respiratoriu.

 S-a demonstrat că compușii organosulfurați din ceapă cum sunt disulfurul de dialil (DDS), S-allylcysteina ​​(SAC) și S-metilcisteina (SMC) pot inhiba carcinogeneza de la nivelul colonului și a celulelor renale.

 Mecanismele de protecție au variat de la apoptoza celulară indusă de cancer și inhibarea transcripției genelor pentru protecția contra imunosupresiei indusă de razelor UV. "

 Numeroasele substanțe fitochimice și alți nutrienți din ceapă acționează sinergic pentru a oferi beneficii sinergice stării de sănătate. De exemplu, cercetările au demostrat că includerea cepelor în alimentație pot oferi următoarele beneficii:

 - Reducerea simptomelor asociate cu diabetul;

 - Evitarea proceselor inflamatorii asociate cu astmul;

 - Reducerea nivelelor de colesterol și trigliceride;

 - Reducerea simptomelor asociate cu osteoporoza și îmbunătățirea sănătății osoase;

 - Menținerea sănătății gastrointestinale prin dezvoltarea bacteriilor benefice;

 - Diminuarea replicării virusului HIV;

 - Reducerea riscului de tulburări neurodegenerative;

 - Reducerea riscului de formare a cataractei;

 - Proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la reducerea bolilor transmise prin alimente;

 - Îmbunătățirea florei intestinale, ameliorarea absorbției calciului și magneziului datorită conținutului său de fructani;

 - Proprietăți antibacteriene și antifungice;

 - Un risc scăzut de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Coaja de ceapă

 Se consideră că straturile externe ale cepei sunt cele mai nutritive, deoarece au cea mai ridicată concentrație de flavonoizi. Iată ce a menționat Fundația George Mateljan despre aceste efecte:

 "Flavonoizii din ceapă tind să fie mai concentrați în straturile externe. Pentru a maximiza beneficiile acestora pentru sănătate, încercați să curățați cât mai puțin din coaja externă a cepei. De exemplu, în cazul în care se elimină straturile exterioare ale unei cepe roșii, se poate pierde aproximativ 20 % din concentrația de quercetină și aproximativ 75 % din antocianine. "

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți …

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și propriet…

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și ...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roșie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri și remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepți…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 rețete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire și r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale și a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa și usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne și trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura și ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite și natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

Semințele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

Știința confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...