Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor
 Această formulă pe bază de 7 plante oferă rezistență fizică și întărește sistemul imunitar, protejând organismul de infecțiile respiratorii, digestive și urinare. Acțiunea agenților patogeni provoacă infecții care slăbesc și îmbolnăvesc organismul.
 Cu cât este mai puternic sistemul imunitar, cu atât este mai dificil ca acești agenți patogeni să ne afecteze sănătatea. Această infuzie din plante medicinale fortifică sistemul imunitar și previne apariția infecțiilor, fie la nivelul aparatului respirator – gripă, pneumonii, laringită-, cât și al aparatului digestiv – gastrită, infecții intestinale - sau al celui urinar – cistită.
 Infuzia pentru întărirea sistemului imunitar stimulează formarea leucocitelor și a celulelor B sau a limfocitelor, potențează acțiunea celulelor care distrug agenții patogeni care atacă organismul și ne oferă rezistența fizică.
 Unele dintre aceste plante sunt bogate în minerale și vitamine, mai ales în acid ascorbic, care este un foarte bun inductor al rezistenței la infecții.
 Această infuzie are mai ales un caracter preventiv, însă în multe cazuri poate ajuta atunci când infecția a debutat deja, împiedicând extinderea acesteia.
Ingrediente:
 - 10 g de echinaceea (Echinacea angustifolia)
 - 10 g de perpetua (Helichrysum stoechas)
 - 10 g de măceș sălbatic (Rosa canina)
 - 10 g de lucernă (Medicago sativa)
 - 10 g de eleuterococus (Eleuterococus senticosus)
 - 10 g de cimbru (Thymus vulgaris)
 - 10 g de lemn-dulce (Glycyrrhyza glabra)
Cum se prepară?
 1. Se amestecă bine plantele într-un bol.
 2. Se extrage o lingură din acest amestec pentru fiecare cană cu apă.
 3. Se fierbe o cană de apă, se adaugă plantele și se lasă la infuzat 7-10 minute.
 4. După aceea se strecoară și se consumă.
 5. Se pot bea una sau două căni de infuzie pe zi, iar când nu mai este fierbinte se poate îndulci cu miere de tei sau de cimbru.
    Â
     7 recomandări pentru întărirea sistemului imunitar
 O condiție esențială pentru a ne bucura de o stare optimă de sănătate și pentru ca organismul să fie capabil să combată virușii și bolile este întărirea sistemului imunitar care are rolul bine definit de a ne proteja de atacul acestora.
 Întărirea sistemului imunitar poate stopa problemele respiratorii recurente. Mai ales dacă suferiți de infecții respiratorii în mod constant, vă recuperați după un tratament cu antibiotice sau dacă sistemul imunitar este slăbiți, luați în considerare următoarele recomandări care ajută la prevenirea gripei, a infecțiilor și a complicațiilor bacteriene.
1. Luați probiotice
 Probioticele ajută la combaterea bolilor specifice sezonului rece, respectiv răcelile și gripa și sunt de asemenea utile pentru recuperarea semnificativ mai rapidă a organismului în cazul infecțiilor respiratorii. În sezonul rece puteți lua preventiv probiotice de bună calitate care să conțină minim 10.000 milioane de bacterii vii din diferite culturi. De asemenea, alimentele fermentate precum varza murată, kefirul, iaurtul, oțetul de mere și băutura Kombucha conțin probiotice.
2. Recurgeți la suplimentele alimentare
 Foarte eficiente pentru prevenirea, dar și pentru combaterea gripei și a răcelilor de sezon sunt produsele stupului (lăptișorul de matcă, propolisul, păstura, polenul), echinaceea, vitaminele din grupa B, vitamina C, suplimentele cu omega-3, calciu, magneziu, coenzima Q10, seleniu și zinc.
3. Optați pentru alimentele antibacteriene
 Există unele alimente care pot inhiba multiplicarea bacteriilor patogene deoarece au puternice proprietăți anti-bacteriene și pot fi utilizate în diferite moduri, fie proaspete, fie sub formă de extracte, tincturi, capsule, uleiuri esențiale, ceaiuri și sucuri. Acestea sunt: usturoiul, ceapa, turmericul, ghimbirul, prazul, morcovii, ridichile negre, lămâia, piperul de Cayenne, menta, scorțișoara, cuișoarele, coacăzele roșii și citricele.
4. Folosiți plantele antivirale
 Unele plante medicinale și remedii naturiste sunt foarte utile pentru combaterea diferiților viruși, întărind în același timp sistemul imunitar. Cele mai recomandate plante cu proprietăți antivirale sunt: gheara mâței (Cat’s Claw), Pau D’Arco, Astragalus, oregano, menta, salvia, boabele de soc, roinița, lemnul-dulce, frunzele de măslin, uleiul esențial de oregano și extractul din sâmburi de grapefruit. Acestea se pot găsi ca atare, proaspete sau uscate sau sub formă de tincturi, capsule, extracte sau uleiuri esențiale.
5. Realizați exerciții fizice
 Exercițiile fizice realizate de preferat într-un ambient natural și nepoluat ajută de asemenea foarte mult la întărirea sistemului imunitar. Aceste exerciții îmbunătățesc funcționalitatea sistemului respirator și oxigenează întregul organism. Practicați cât mai des respirații abdominale și luați de asemenea în considerare posibilitatea de a învăța unele tehnici psihofizice (Yoga, Taichi, Chikung, Pilates, etc.).
6. Hidratați-vă corespunzător
 Se recomandă consumul zilnic a câte 6 - 10 pahare de apă, inclusiv infuzii de plante medicinale și sucuri naturale obținute în casă din diverse legume și fructe proaspete.
7. Mențineți igiena nasului
 Cu apă de mare sau o infuzie călduță de mușețel sau de cimbru, curățați nasul cu ajutorul unei pipete, timp de cel puțin 10 zile consecutive.