Ce este hipotensiunea?
 Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită presiunii arteriale, iar aceasta permite organelor și sistemelor să primească oxigenul și nutrienții necesari pentru a funcționa. De aceea se recomandă ca tensiunea sau presiunea arterială să se mențină la o medie normală situată între 110/70 și 140/90.
 Totuși, atunci când presiunea sanguină este mai scăzută decât valoarea medie, sângele care circulă spre creier nu ajunge în cantitățile adecvate, ceea ce poate cauza o stare de amețeală și slăbiciune. Această afecțiune este considerată a fi hipotensiune.
 Vă prezentăm în acest articol care sunt simptomele și cauzele hipotensiunii, precum și câteva remedii naturiste eficiente pentru combaterea sa.
Care sunt simptomele hipotensiunii?
 Principalele simptome ale hipotensiunii sunt următoarele:
 - Oboseală
 - Letargie
 - Slăbiciune
 - Amețeli
 - Grețuri
 - Somn excesiv
 - Transpirație excesivă
 - Paliditate
Care sunt cauzele hipotensiunii?
 În general, hipotensiunea se datorează:
 - Dietei deficiente în calorii, proteine, vitamina C sau vitamine din grupul B.
 - Hemoragiilor interne la nivelul tractului gastrointestinal, rinichilor sau colonului.
 - Nivelului scăzut de zahăr din sânge
 - Funcționării inadecvate a tiroidei
 - Problemelor emoționale (dezamăgire sau frustrare prelungite)
 - Unor medicamente de sinteză precum cele antidepresive, diuretice, vasodilatatorii și chiar unele medicamente folosite pentru tratarea crizelor hipertensive pot scădea destul de mult presiunea arterială.
 - Afecțiunilor cardiace (infecția miocardului, insuficiență cardiacă sau o dilatare cardiacă).
Remedii naturiste contra hipotensiunii
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 1: Mențineți sub limbă puțină sare, mai ales dacă este prima oară când vă confruntați cu hipotensiune.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 2: Consumați zilnic sucul de la o sfeclă crudă pentru a activa o tensiune sanguină scăzută.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 3: Preparați o infuzie din două linguri de păpădie la o cană cu apă fierbinte. Lăsați la infuzat timp de 10 minute, strecurați și consumați câte o cană pe zi.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 4: Preparați o infuzie din trei linguri de rădăcină de ghimbir rasă și un vârf de cuțit de piper de Cayenne la o cană cu apă fierbinte. Lăsați la infuzat timp de 10 minute, strecurați și consumați câte o cană pe zi.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 5: Consumați câte o cană cu apă călduță în care ați stors sucul de la o lămâie, de preferat dimineața, pe stomacul gol.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 6: Consumați câte o cană cu infuzie de levănțică în fiecare dimineață.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 7: Adăugați două linguri de rădăcină de ginseng la o cană cu apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de 5-7 minute, apoi strecurați și consumați câte o cană zilnic.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 8: Adăugați două linguri de rozmarin, una de salvie și una de mentă la un sfert de litru de apă fierbinte. Acoperiți și lăsați la infuzat timp de 10 minute, apoi strecurați și consumați câte o cană dimineața și una seara.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 9: Puneți la fiert un sfert de litru de apă, apoi adăugați o lingură de rozmarin, o lingură de mentă și două linguri de lemn-dulce. Lăsați la infuzat timp de 5-7 minute, apoi strecurați și consumați câte o cană sau două zilnic.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 10: Lăsați la macerat, timp de 10 zile, 20 g de flori uscate de păducel, în 80 g de alcool de 30 grade. Apoi luați câte 20 de picături zilnic, de trei ori pe zi, într-o infuzie de plante sau într-un pahar cu apă.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 11: Fierbeți în 2 litri de apă până se reduc la 1 litru, 60 g de semințe măcinate de armurariu și 40 g de lemn-dulce. Apoi strecurați și împărțiți lichidul în 8 părți egale care se vor consuma timp de 4 zile, de câte 2 ori pe zi.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 12: Amestecați în părți egale mentă, busuioc, verbină și mușețel. Extrageți o lingură din acest amestec și adăugați-o la o cană cu apă fierbinte, lăsați la infuzat 7 minute, apoi consumați câte o cană pe zi.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 13: Adăugați o linguriță de frunze de roiniță și o linguriță de rozmarin la o cană cu apă fierbinte. Lăsați la infuzat 5-7 minute, strecurați și consumați câte o cană zilnic.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 14: Lăsați câteva zile la macerat 50 g de semințe măcinate de nucă de cola în 250 g de alcool apt pentru a fi consumat pe cale internă. După aceea, adăugați la maceratul respectiv 700 ml de vin și mai lăsați încă trei luni. Apoi strecurați și consumați câte 3 păhărele zilnic.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 15: Realizați băi saline, deoarece acestea au o puternică acțiune excitantă asupra presiunii arteriale. Acest remediu poate fi folosit de asemenea și în cazurile de anemie și convalescență.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 16: Lăsați la înmuiat în apă 4 migdale pe durata nopții. Dimineața, pisați-le până când formează o pastă și adăugați-o la o cană cu lapte. Consumați laptele cu migdale dimineața, pe stomacul gol.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 17: Consumați o cană cu o băutură care conține cafeină precum cafeaua, ciocolata sau ceaiul negru, deoarece acestea pot crește temporar tensiunea arterială. Acest remediu este în mod special eficient pentru a combate hipotensiunea ortostatică. Hipotensiunea ortostatică sau hipotensiunea posturală este o formă de tensiune arterială scăzută care se declanșează atunci când o persoană își schimbă brusc poziția corpului (de exemplu, se ridică din poziția orizontală sau se ridică de pe scaun).
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 18: Amestecați 10 gr de brusture, 10 gr de păpădie, 20 gr de mate și 10 gr de roiniță și adăugați o lingură din acest amestec la o cană cu apă fierbinte. Acoperiți și lăsați la infuzat timp de 5-7 minute, apoi strecurați și îndulciți cu puțină miere. Se consumă câte o cană din această infuzie dimineața și una seara.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 19: Amestecați 20 gr de vâsc, 10 gr de pir, 10 gr de coada-șoricelului, 10 gr de troscot și 10 gr de coada-calului, apoi extrageți o lingură din acest amestec. La o cană cu apă fierbinte adăugați o lingură din amestecul de plante și lăsați la infuzat timp de 7-10 minute. Lăsați să se răcească, strecurați și consumați câte 2 căni pe zi.
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 20: Consumați o linguriță de argilă diluată într-un pahar cu apă dimineața pe stomacul gol. După zece minute, consumați și o linguriță de polen (se poate amesteca cu iaurt sau cu suc de morcovi).
 - Remediu contra hipotensiunii nr. 21: Aplicați, la nivel extern, cataplasme călduțe cu argilă pe abdomen și pe spate, timp de o oră sau două, de două ori pe săptămână.
Recomandări în hipotensiune
 Vă oferim în continuare câteva recomandări pentru a combate hipotensiunea:
 Adoptați o dietă bogată în proteine vegetale care să includă cartofi fierți sau copți cu coajă, legume cu frunze verzi, diverse semințe și germeni de grâu care ajută la normalizarea presiunii sanguine.
 Consumați porții mici și dese de mâncare în timpul zilei pentru a echilibra nivelele de zahăr din sânge și pentru a evita astfel hipotensiunea care ar putea apărea după o masă foarte copioasă.
 Incorporați puțină sare în dietă, preferabil sare de mare sau de Himalaya pentru a menține echilibrul fluidelor din corp.
 Verificați medicamentele pe care le luați, deoarece anumite medicamente pentru inimă, cele sedative, antidepresive și inclusiv cele care sunt indicate pentru reducerea hipertensiunii pot scădea prea mult tensiunea arterială. Cereți sfatul medicului dumneavoastră curent.
 Realizați câteva exerciții matematice mentale. Conform unor cercetări medicale, efectuarea unor exerciții aritmetice mentale (precum a număra în sens descrescător de la 100 sau diverse adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri), crește presiunea sanguină și compensează hipotensiunea, chiar mai bine decât activitatea fizică.
 Dormiți cu capul ridicat. Modul în care dormiți poate ajuta de asemenea la controlul hipotensiunii. Dacă vă confruntați cu această afecțiune, se recomandă să dormiți cu perna ridicată cu 20-30 centimetri mai sus decât picioarele. De asemenea, când vă treziți este bine să coborâți încet din pat pentru a evita o scădere bruscă a tensiunii arteriale.
Întrebări și răspunsuri despre hipotensiune
 Dacă mi-a scăzut prea mult tensiunea și simt ca leșin, ce anume trebuie să fac?
 Cel mai bine în acest caz este să vă mențineți picioarele ridicate la perete sau pe un birou, deoarece această poziție corporală ajută sângele din extremitățile inferioare să ajungă mai ușor la inimă și astfel să crească tensiunea arterială.
 Consumați ceai negru, ciocolată și lemn-dulce deoarece acestea conțin substanțe energizante care cresc tensiunea arterială. De asemenea, dacă aveți stări de leșin, țineți sub limbă un vârf de cuțit de sare, acesta fiind un remediu natural eficient.