Coada-calului și proprietățile sale medicinale
 Coada-calului era cunoscută încă din Grecia Antică pentru proprietățile sale curative și pentru vindecarea rănilor. Coada-calului este una dintre cele mai depurative și diuretice plante care există, fiind utilizată cu succes în afecțiuni care se tratează prin eliminarea lichidelor, cum ar fi guta, edemele, retenția de lichide și chiar pentru a îmbunătăți aspectul celulitei.
 În zilele noastre, coada-calului este una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume pentru tratarea mai multor afecțiuni. Această plantă se găsește lângă râuri și cursuri de apă, deoarece crește sub formă de arbuști în locuri umede și temperate și are două tipuri de tulpini. Unele sunt fertile și ies în primăvara timpurie, iar celelalte, care cresc între aprilie și mai, sunt cele care au proprietățile vindecătoare. Aceste tulpini, de obicei, sunt colectate în timpul lunilor de vară și sunt lăsate să se usuce în ciorchini agățate la umbră. Când sunt uscate, se macină pentru a se obține produse cu proprietăți de vindecare, cum ar fi infuziile, decoctul, tincturile, capsulele, unguentele, cremele, loțiunile, etc.
 Proprietățile acestei plante se bazează pe compoziția sa, deoarece este foarte bogată în minerale precum siliciu, magneziu și calciu, printre altele. Deoarece această plantă a devenit foarte populară, puteți să o găsiți în multe plafaruri, precum și câteva produse care o conțin, cum ar fi pastilele și capsulele în secțiunile de dietetică și suplimente alimentare ale supermarketurilor.
 Dacă doriți să găsiți produse mai specifice, cum ar fi extractul, planta uscată pentru a prepara infuzii sau produse naturale, cum ar fi loțiuni sau șampoane, va trebui să le căutați în magazinele specializate în produse naturale, deoarece provin de obicei din culturi ecologice de o calitate mai bună.
       Coada-calului și beneficiile sale pentru sănătate
 Această plantă are multe beneficii pentru sănătate, dintre care cele mai importante sunt următoarele:
1. Este antibacteriană și antifungică
 Din acest motiv, coada-calului poate fi utilizată sub formă de cataplasme pentru a ameliora inflamația și infecția cauzată de furuncule, precum și pentru a elimina orice focar de puroi.
2. Este un bun regenerator al articulațiilor
 Coada-calului este foarte utilă pentru recuperarea articulațiilor și cartilajelor, deci este recomandată sportivilor, deoarece ajută la relaxarea tendoanelor și a pereților vasculari, fiind un remediu foarte eficient în cazul entorselor și rănilor musculare.
3. Este un bun regenerator osos
 Datorită conținutului său ridicat în unele minerale, cum ar fi siliciul, coada-calului este foarte utilă pentru regenerarea oaselor, mai ales după o fractură. În plus, coada-calului ajută corpul să absoarbă și să fixeze calciul în oase, deci este foarte utilă în cazurile de osteoporoză.
4. Ajută la prevenirea oxidării celulare
 Datorită activității sale protectoare împotriva radicalilor liberi pe care această plantă medicinală o are, coada-calului ajută la prevenirea oxidării celulare, care este responsabilă de îmbătrânirea prematură.
5. Este un bun depurativ
 Datorită proprietăților sale diuretice, coada-calului ajută la evitarea acumulării de toxine în sânge și în tractul urinar, astfel încât ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi, precum și la combaterea simptomelor în cazul infecțiilor urinare.
6. Ajută la eliminarea lichidelor
 Consumul de coada-calului ajută la eliminarea lichidelor în organism, deci este utilă în afecțiunile care au legătură cu retenția de lichide, cum ar fi artrita, guta sau chiar pentru a combate problema celulitei.
7. Ajută la reducerea hemoragiilor
 Datorită proprietăților sale hemostatice și anticoagulante, coada-calului poate fi utilă pentru oprirea hemoragiilor interne și externe, fiind eficientă în caz de menstruație excesivă, gingivită și chiar de hemoroizi.
8. Ajută la stimularea creșterii părului
 Datorită conținutului său bogat în siliciu, coada-calului poate fi foarte utilă pentru a stimula creșterea părului și pentru a face părul mai puternic, fiind recomandată pentru a combate căderea părului.
9. Ajută la combaterea petelor albe de pe unghii
 Datorită mineralelor pe care le conține, coada-calului este un aliat bun pentru întărirea unghiilor, pentru combaterea problemei unghiilor fragile și este, de asemenea, un mare ajutor pentru a elimina petele albe care pot apărea pe unghii.
10. Previne pierderea memoriei
 Datorită conținutului de siliciu, consumul regulat de coada-calului poate întări țesuturile care alcătuiesc creierul, celulele nervoase și măduva spinării, motiv pentru care această plantă este considerată un bun aliat pentru a îmbunătăți pierderile de memorie.
11. Ajută la cicatrizarea rănilor
 Datorită compoziției sale bogate în tanini, coada-calului este astringentă și cicatrizantă, deci este de mare ajutor pentru închiderea și vindecarea rănilor.
12. Ajută la îngrijirea pielii
 Datorită conținutului său ridicat de siliciu, coada-calului ajută la regenerarea țesuturilor care sunt supuse efectelor timpului, astfel că devine un aliat excelent al îngrijirii pielii prin asigurarea unui aspect neted și elastic în același timp. Coada-calului ajută de asemenea la prevenirea ridurilor și a vergeturilor.
13. Combate ciuperca piciorului
 Datorită proprietăților sale antifungice și microbiene, coada-calului ajută la combaterea ciupercilor de pe picioare, contribuind, de asemenea, la ameliorarea problemei mirosului neplăcut din această zonă.
14. Ajută la pierderea în greutate
 Datorită proprietăților sale diuretice, coada-calului vă poate ajuta să pierdeți din greutate, deoarece stimulează eliminarea lichidelor, deși trebuie să aveți în vedere că nu vă va ajuta să eliminați grăsimea.