Â
Remedii naturiste în sciatică
 Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, care este nervul cel mai lat și mai lung din întregul corp. Acest nerv se extinde până la genunchi, unde se împarte în două ramificații. Mărimea acestui nerv îl face în mod particular vulnerabil la presiune sau la traume, ceea ce provoacă o durere intensă care începe în zona lombară și se extinde în mușchii fesieri și picioare.
Ce provoacă sciatica?
 Sciatica este inflamația și/sau compresia nervului sciatic. Vertebrele sunt ca niște piese bine articulate și dispuse de-a lungul coloanei vertebrale, între care există un disc gelatinos acoperit de o rețea fibroasă care amortizează mișcările și împiedică deteriorarea acestora.
 Orice tulburare de genul: presiune excesivă, spasme musculare, cârcei sau inflamație care afectează nervul sciatic, poate determina sciatica, însă în majoritatea cazurilor, originea acestei probleme este un disc vertebral afectat (hernie discală sau intervertebrală). În general această afecțiune nu este periculoasă, însă durerea în zona lombară a spatelui poate fi foarte deranjantă.
Â
Alte cauze care pot provoca sciatica sunt:
 - Carența de magneziu, care este un mineral care întărește și hrănește fibrele nervoase și musculare;
 - Carența vitaminelor din complexul B datorită unei alimentații inadecvate;
 - Acumularea de toxine în articulații, printre care acidul uric.
Simptome:
- Dureri (mai slabe sau mai intense) în partea inferioară a spatelui și care se extinde până în picior;
- Aceste dureri sunt mai intensă la întindere, răsucire sau înclinare;
- Apariția bruscă a unei dureri de spate;
- Slăbiciune musculară;
- Furnicături sau senzația de amorțire a piciorului;
-Â Pierderea reflexului nervos al genunchiului.
Â
Remedii naturiste în sciatică
 În majoritatea cazurilor această tulburare este tratată la nivel simptomatic folosind remedii naturiste, în general creme și unguente pe bază de anumite plante medicinale pentru înlăturarea durerii și relaxarea nervului sciatic. Iată câteva plante care ne pot ajuta în tratarea acestei afecțiuni:
 Arnica: ameliorează durerea locală. Această plantă este folosită încă din Evul Mediu pentru tratarea leziunilor și a durerilor musculare. Arnica are puternice proprietăți analgezice, antiinflamatorii și antimicrobiene.
 Arnica se găsește sub formă de unguent, cremă, gel sau ulei și se folosește pentru vindecarea luxațiilor, hematoamelor, durerilor musculare, inflamațiilor și în general, a oricărei probleme care este relaționată cu oasele, tendoanele sau mușchii. Consumul intern de arnică sub formă de ceai nu este recomandat, deoarece este periculos și toxic. În cazul sciaticii se vor folosi produsele amintite anterior cu care se va masa ușor zona dureroasă.
 Salcia: este un puternic analgezic natural. Substanța activă din scoarța de salcie, cea care ușurează durerea, este acidul salicilic. Scoarța de salcie are proprietăți antireumatismale, analgezice, febrifuge și astringente.
 În cazul sciaticii, scoarța de salcie poate fi folosită sub forma de infuzie, cât și sub formă de macerat la rece. Infuzia se prepară din 2 linguri de plantă la 250 ml apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se pot consuma trei căni de ceai pe zi.
 Pentru prepararea maceratului din plantă se vor lăsa peste noapte 50 grame de scoarță de salcie într-un litru de apă. Se pot bea trei căni de macerat pe zi. Acest remediu nu se folosește în caz de sarcină.
Coada-calului: această plantă este un excelent diuretic, curăță căile urinare și ajută la eliminarea acidului uric și a altor impurități care se acumulează la nivelul articulațiilor și stimulează activitatea sistemului imunitar. Infuzia de coada-calului se prepară astfel:
Ingrediente:
 - 1 cană cu apă (250 ml)
 - ½ linguriță de coada-calului (2,5 g)
Preparare:
 Puneți apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere luați de pe foc și adăugați lingurița de plantă.
 Acoperiți și lăsați la infuzat 10 minute. Puteți consuma maxim 3 căni de ceai zilnic, timp de o săptămână.
 Ghimbirul: Ginginolul din ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și analgezice (comparabile cu cele ale aspirinei) și este un remediu eficient pentru calmarea durerilor locale în cazul sciaticii. De asemenea, rădăcina de ghimbir este considerată ca fiind unul dintre remediile naturale cele mai indicate pentru a combate simptomele asociate cu artrita. Proprietățile anti-inflamatorii și analgezice specifice ghimbirului reduc inflamația și durerea, evitând ca acestea să afecteze mobilitatea normală a articulațiilor.
 Pentru ameliorarea durerii în caz de sciatica se poate prepara următorul ceai de ghimbir. Se folosesc următoarele ingrediente:
 - 1 rădăcină de ghimbir proaspăt
 - 1 lămâie
 - Miere de albine după gust
Preparare:
 - Puneți apa la fiert, iar până când aceasta ajunge la punctul de fierbere, luați de pe foc și adăugați ghimbirul tăiat bucățele mai mici sau dat pe răzătoare.
 - Stoarceți sucul de lămâie și amestecați-l într-o cană cu ghimbirul. Vărsați apa caldă în cană, iar când se răcește, îndulciți ceaiul cu puțină miere de albine.
Â
Cum se previne sciatica:
 • Exercițiile fizice regulate ajută la menținerea tonusului muscular la nivelul spatelui și al abdomenului;
 • Mențineți o greutate corporală echilibrată pentru ca spatele să nu fie supraforțat;
 • Atunci când faceți exerciții fizice, nu exagerați și faceți înainte o încălzire musculară adecvată; măriți treptat intensitatea exercițiilor;
 • Când ridicați obiecte, îndoiți genunchii și ridicați-le de jos având spatele drept.
Sursa: Sanatate cu Dr. Catalin Luca