Vitamina C, remediu contra cancerului (I)

 

Aspecte generale despre vitamina C

Vitamina C, remediu contra cancerului (I)  - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alimente și în unele suplimente alimentare. Vitamina C este un antioxidant care îndeplinește de asemenea o funcție importantă în producerea colagenului.

 - Dozele ridicate de vitamina C pot fi administrate pe cale intravenoasă (printr-o venă direct în fluxul sanguin) sau pe cale orală. Atunci când este administrată pe cale intravenoasă, vitamina C poate atinge concentrații mult mai ridicate în sânge decât aceeași cantitate administrată pe cale orală.

 - Dozele ridicate de vitamina C au fost studiate ca tratament pentru pacienții cu cancer începând cu anii 1970.

 - În cadrul studiilor de laborator s-a observat faptul că dozele ridicate de vitamina C pot încetini creșterea și răspândirea celulelor cancerigene în cazul cancerului de prostată, pancreas, ficat și colon, precum și a altor tipuri de celule canceroase.

 - În unele studii de laborator sau efectuate pe animale, s-a observat că o combinație de vitamina C cu alte tratamente contra cancerului poate fi foarte utilă pentru combaterea acestei boli.

 - În cadrul studiilor studiile efectuate pe animale, s-a observat că tratamentul cu doze ridicate de vitamina C poate întrerupe creșterea tumorilor în cazurile de cancer de pancreas, ficat, prostată și ovare, precum și sarcom sau mezoteliom malign.

 - În unele studii efectuate pe pacienți având cancer, s-a observat că dozele ridicate de vitamina C administrate pe cale intravenoasă acestora au îmbunătățit calitatea vieții și precum și starea fizică, mentală și emoțională, combătând de asemenea simptomele de oboseală, grețurile și vărsăturile, durerile și pierderea apetitului.

 - Dozele ridicate intravenoase de acid ascorbic au cauzat foarte puține efecte secundare, conform studiilor clinice efectuate până în prezent.

             

                  Despre dozele ridicate de vitamina C

Ce sunt dozele ridicate de vitamina C?

 Vitamina C (care se numește de asemenea acid L-ascorbic sau ascorbat) este un nutrient pe care ființele umane trebuie să îl obțină din alimente sau din suplimentele alimentare deoarece corpul nu îl poate produce. Vitamina C este un antioxidant care ajută la prevenirea stresului oxidativ. De asemenea, vitamina C acționează asupra enzimelor care îndeplinesc o funcție cheie în producerea colagenului.

 Atunci când este administrată pe cale intravenoasă, vitamina C poate atinge concentrații mult mai ridicate în sânge decât aceeași cantitate administrată pe cale orală. Mai multe studii de laborator au indicat faptul că concentrațiile ridicate de vitamina C pot distruge celulele canceroase.

 Deficiența (lipsa) gravă de vitamina C în alimentație produce scorbutul, care este o boală care are simptome de slăbiciune, letargie, tendință de formare a hematoamelor (vânătăilor) și sângerări. Lipsa vitaminei C la pacienții cu scorbut face ca structura colagenului să fie mai subțire, însă dacă se administrează vitamina C, colagenul își recuperează densitatea.

 

Cum se folosesc dozele ridicate de vitamina C ca tratament complementar și alternativ contra cancerului?

 Dozele ridicate de vitamina C au fost studiate ca tratament pentru pacienții cu cancer începând cu anii 1970. Un chirurg scoțian numit Ewan Cameron a lucrat cu renumitul chimist Linus Pauling, câștigător al premiului Nobel, cu scopul de a studia posibilele beneficii ale tratamentului cu vitamina C în studii clinice, la pacienții diagnosticați cu cancer la finalul anilor 1970 și începutul anului 1980.

 În cadrul studiilor medicale realizate mai recent, în Statele Unite, s-a observat că dozele ridicate de vitamina C se administrează în mod frecvent pacienților ca parte a tratamentului infecțiilor, oboselii cronice și anumitor cancere, printre care, cancerul de sân.

 

 Care este teoria din spatele afirmației că vitamina C este utilă pentru tratarea cancerului?

 Acum 50 de ani, s-a indicat în cadrul unui studiu medical că cancerul era o boală produsă de schimbările cauzate de lipsa vitaminei C din țesutul conjunctiv. În anul 1970, s-a afirmat că dozele ridicate de acid ascorbic pot ajuta la mărirea rezistenței contra bolilor sau infecțiilor și este posibil să ajute și la tratarea cancerului.

 În studiile clinice realizate ulterior s-a observat faptul că concentrațiile de vitamina C care se acumulează în fluxul sanguin depind de modul în care se administrează această vitamină.

 

Cum se administrează dozele ridicate de vitamina C?

Vitamina C se poate administra pe cale intravenoasă (IV) sau pe cale orală; totuși, se obțin concentrații mult mai ridicate în organism atunci când vitamina C se administrează pe cale intravenoasă.

 S-au efectuat studii preclinice (de laborator sau pe animale) cu doze ridicate de vitamina C?

 S-au efectuat mai multe studii de laborator și studii pe animale pentru a se determina dacă dozele ridicate de vitamina C pot fi utile pentru prevenirea sau tratarea cancerului.

 

Studii de laborator cu vitamina C

 S-au realizat mai multe studii de laborator pentru a se determina modalitatea în care dozele ridicate de vitamina C pot distruge celulele canceroase. Efectul vitaminei C contra cancerului în cazul diferitelor tipuri de celule canceroase implică o reacție chimică în care se produce peroxid de hidrogen, care poate distruge aceste celule.

 În cadrul studiilor de laborator s-au observat următoarele:

 - Tratamentul cu doze ridicate de vitamina C a încetinit creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase în cazul cancerului de prostată, pancreas, ficat, colon, mezoteliom malign, neuroblastom și alte tipuri.

 - Combinarea dozelor ridicate de vitamina C cu anumite tipuri de chimioterapie poate fi mai eficientă decât doar tratamentul de chimioterapie:

 - Acidul ascorbic împreună cu trioxidul de arsenic poate fi mai eficient în cazul celulelor care determină cancerul de ovare;

 - Acidul ascorbic împreună cu gemcitabina poate fi mai eficient în cazul celulelor care determină cancerul de pancreas;

 - Acidul ascorbic împreună cu gemcitabina și 3-galato de epigalocatechina (GEGC) poate fi mai eficient în cazul celulelor care determină mezoteliomul malign.

 - Într-un alt studiu de laborator s-a indicat faptul că combinarea dozelor ridicate de vitamina C cu radioterapia distruge mai multe celule de glioblastom multiform decât radioterapia fără vitamina C.

 

Studii pe animale cu vitamina C

 Studiile asupra dozelor ridicate de vitamina C au fost făcute și pe animale.

 În unele dintre aceste studii s-a observat că vitamina C ajută la distrugerea celulelor canceroase, astfel:

 - Dozele ridicate de vitamina C au oprit creșterea tumorilor la animalele având cancer de pancreas, ficat, prostată, ovare, precum și la cele care aveau sarcom și mezoteliom malign.

 - În cazul unor cobai care aveau cancer de pancreas s-a observat că tratamentul cu doze ridicate de vitamina C combinate cu chimioterapie au ajutat la reducerea mărimii tumorilor, comparativ cu tratamentul de chimioterapie, dar fără vitamina C.

 - Într-un alt studiu s-a observat că vitamina C crește eficiența unui tip de terapie cu lumină, atunci când aceasta a fost folosită pentru tratarea cobailor care fuseseră injectați cu celule care cauzează cancerul de sân.

 - Într-un alt studiu pe cobai care aveau cancer ovarian s-a observat că o combinație dintre dozele ridicate de vitamina C cu medicamentele contra cancerului, respectiv carboplatin și paclitaxel, a determinat ca acestea să fie mult mai eficiente pentru tratarea cancerului ovarian.

 S-au efectuat studii clinice (studii de cercetare cu pacienți) cu doze ridicate de vitamina C administrate intravenos (IV)?

 În ultimii ani, s-au finalizat mai multe studii referitoare la dozele ridicate de vitamina C, la pacienții bolnavi de cancer și s-au făcut următoarele observații:

 

Studii despre vitamina C efectuate pe pacienți

Vitamina C, remediu contra cancerului (I) - S-au studiat efectele dozelor intravenoase (IV) de vitamina C la paciente având cancer de sân și care au fost tratate cu chimioterapie adjuvantă și radioterapie. În acest studiu s-a descoperit că pacientele care primiseră vitamina C intravenos au avut o mai bună calitate a vieții și mai puține efecte secundare decât pacientele care nu primiseră vitamina C.

 - S-a realizat un studiu despre vitamina C administrată intravenos și dozele ridicate de vitamina C luate pe cale orală în cazul pacientelor având cancer care nu se putea vindeca. S-a observat că tratamentul cu vitamina C a fost sigur și eficient și a îmbunătățit calitatea vieții acestor paciente, precum și starea lor fizică, mentală și emoțională, ameliorând simptomele de oboseală, grețuri și vărsături, dureri și pierderea apetitului.

 - S-a observat că vitamina C în doze de până 1,5 g/kg a fost sigură atunci când a fost administrată atât voluntarilor sănătoși, cât și pacienților cu cancer, cu toate că au fost excluși pacienții având anumiți factori de risc și care trebuiau să evite vitamina C. În aceste studii s-a observat de asemenea că concentrațiile de vitamina C din sânge sunt mai ridicate atunci când vitamina C este administrată pe cale intravenoasă, decât pe cale orală.

 

Studii despre vitamina C combinată cu alte medicamente

 În cadrul studiilor realizate despre efectele vitaminei C în combinație cu alte medicamente s-au observat rezultate diferite:

- Într-un studiu medical efectuat pe 14 pacienți având cancer de pancreas avansat, acestora li s-a administrat vitamina C intravenos împreună cu chimioterapie și un tratament cu o terapie dirijată. Acești pacienți au avut efecte secundare negative nesemnificative în urma tratamentului cu vitamina C.

- În cadrul altui studiu asemănător, efectuat pe 9 pacienți având cancer de pancreas avansat, acestora li s-a administrat chimioterapie într-un ciclu de tratament săptămânal, pe parcursul a 3 săptămâni împreună cu vitamina C intravenos, de două ori pe săptămână, timp de 4 săptămâni. În cazul acestor pacienți, boala nu a evoluat timp de câteva luni. Tratamentul combinat a fost bine tolerat și nu s-au raportat efecte secundare grave.

- Într-un studiu medical din anul 2014, realizat pe 27 paciente având cancer de ovare în stadiu avansat, s-a comparat tratamentul de chimioterapie ca atare cu tratamentul de chimioterapie, dar în combinație cu administrare intravenoasă de vitamina C. Pacientele care au primit vitamina C împreună cu chimioterapie au prezentat mai puține efecte secundare grave ale chimioterapiei.

- Pacienții având leucemie mieloidă acută, cancer colorectal metastazic rezistent la tratament sau melanom metastazic și care au fost tratați cu vitamina C pe cale intravenoasă combinată cu alte medicamente au prezentat efecte secundare grave.

 În prezent, există mai multe studii medicale în curs de desfășurare în ceea ce privește combinarea dozelor ridicate vitamina C IV cu alte medicamente.

 

Există informații despre vreun efect secundar sau risc al dozelor ridicate de vitamina C?

 Dozele ridicate intravenoase de acid ascorbic au cauzat foarte puține efecte secundare în cadrul studiilor clinice efectuate. Totuși, dozele ridicate de vitamina C pot dăuna pacienților având anumiți factori de risc.

 - În cazul pacienților cu antecedente de tulburări renale, a apărut insuficiența renală după tratamentul cu acid ascorbic. De asemenea, pacienții având predispoziție de formare a calculilor renali nu trebuie să fie tratați cu doze ridicate de vitamina C.

 - În raporturile de caz s-a observat că pacienții având o afecțiune moștenită cunoscută ca deficiență de G-6-PD nu trebuie să primească doze ridicate de vitamina C, datorită riscului de hemoliză (o afecțiune prin care se distrug globulele roșii).

 - Dat fiind faptul că vitamina C poate determina corpul să absoarbă și să folosească mai ușor fierul, nu se recomandă administrarea dozelor ridicate de vitamina C în cazul pacienților care au hemocromatoză (o afecțiune în care corpul captează și depozitează mai mult fier decât are nevoie).

 

Există informații despre vreo interacțiune dintre dozele ridicate de vitamina C și medicamentele contra cancerului?

 O interacțiune dintre medicamente este o schimbare a modului în care un medicament funcționează în corp atunci când se administrează împreună cu alte medicamente determinate. Atunci când se combină doze ridicate de vitamina C cu alte medicamente contra cancerului, aceasta poate determina ca aceste medicamente să fie mai puțin eficiente. Până în prezent, aceste efecte au fost observate doar în unele studii de laborator și studii efectuate pe animale. Nu au fost realizate studii clinice care să cerceteze mai aprofundat aceste interacțiuni dintre medicamente în cazul pacienților umani.

 - Pe anumite culturi de celule și pe animale s-au studiat efectele dintre combinația vitaminei C cu un medicament contra cancerului care se numește bortezomib. Bortezomib este un medicament care întrerupe diverse căi moleculare în celule, ceea ce determină distrugerea celulelor canceroase. În diverse studii s-a observat că vitamina C administrată pe cale orală reduce eficiența bortezomibului, inclusiv în cazul celulelor de mielom multiplu. Totuși, în cadrul unui studiu efectuat pe cobai care au primit transplante celulare de cancer de prostată umană, nu s-a observat ca administrarea diferitelor doze de vitamina C pe cale orală să reducă eficiența tratamentului cu bortezomib.

 - A mai fost studiată o formă oxidată de vitamina C numită acid deshidroascorbic pe culturi de celule și în cazul animalelor cu tumori. Astfel, s-a descoperit că dozele ridicate de acid deshidroascorbic pot interfera cu efectele contra cancerului a anumitor medicamente folosite în tratamentul de chimioterapie. Acidul deshidroascorbic se găsește în cantități mici în unele suplimente alimentare și în alimentele proaspete.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți …

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și propriet…

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și ...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roșie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri și remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepți…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 rețete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire și r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale și a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa și usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne și trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura și ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite și natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

Semințele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

Știința confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...