12 trucuri culinare pentru o dietă sănătoasă

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună

12 trucuri culinare pentru o dietă sănătoasă În prezent suntem mai conștienți ca niciodată de impactul enorm pe care alimentația îl are asupra sănătății noastre, atât în bine, cât și în rău. Acest efect este evident mai ales atunci când tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc în fiecare an de boli relaționate cu o nutriție deficitară și suferă de diverse afecțiuni care interferează cu viața normală.

 Cu toate acestea, unor persoane le este greu să renunțe la alimentele pe care le iubesc din cauza gustului lor și a lipsei de dorință de a încerca alimente sănătoase din teama că acestea nu au un gust bun. Pentru a face ca alimentele să fie mai sănătoase, nu trebuie să le compromiteți gustul, ci pur și simplu încercați următoarele 12 trucuri culinare, care nu numai că vă vor îmbunătăți sănătatea, ci vă vor și permite să vă bucurați de alimentele preferate fără să vă simțiți vinovați.

1. Explorați și experimentați cu diferite metode de gătit

 Multe alimente sunt preparate în casă folosind metoda de prăjire, care nu numai că determină creșterea în greutate, ci și eliberează radicalii liberi care dăunează corpului. Pentru a evita acest lucru, încercați alte metode de gătit care scot la iveală arome minunate ale diferitelor alimente, fără a dăuna sănătății. De exemplu, gratinarea sau coacerea la cuptor cu puțin ulei evidențiază dulceața naturală a legumelor, cum ar fi varza de Bruxelles, morcovii și chiar conopida. Există, de asemenea, multe unelte de gătit care nu necesită ulei pentru a pregăti diverse alimente, cum ar fi carnea și peștele și puteți să gătiți aceste feluri de carne într-un mod sănătos și să le evidențiați aroma minunată care se pierde uneori atunci când le prăjiți. Prepararea la aburi este, de asemenea, o metodă minunată de preparare a mâncărurilor gustoase și sănătoase.

2. Înlocuiți ouăle din preparatele de carne cu pastă de tomate

 Există multe feluri de mâncare din carne care necesită ouă pentru a "uni" ingredientele, astfel încât preparatele să nu se desfacă în timpul gătitului. Ouăle au multe beneficii pentru sănătate, dar este important să le mâncați moderat și să nu le folosiți în toate felurile de mâncare. Pentru a combina ingredientele fără a compromite gustul alimentelor un truc bun este acela de a utiliza pasta de tomate în loc de ouă. Astfel, mâncărurile dumneavoastră nu numai că rămân omogene, dar vă puteți bucura și de aroma delicioasă a roșiilor.

3. Înlocuiți ouăle din prăjituri cu piure de mere

 La fel cum ouăle unesc ingredientele în preparatele de carne, acestea pot fi de asemenea, folosite ca ingredient în prăjituri cărora le vor dau un volum mai mare. Pentru ca textura și volumul prăjiturilor să nu fie afectate, puteți folosi în schimb piureul de mere. Gustul acestor prăjituri nu va fi diferit de cele pe care le-ați gătit până acum, însă acestea vor fi puțin mai sănătoase.

4. Înlocuiți ouăle din deserturi cu banane

 Multe persoane nu sunt dispuse să facă tranziția completă de la ouă la sos de mere, de teamă că aroma prăjiturilor nu va mai fi aceeași. Dacă nu doriți să renunțați la toate ouăle din prăjituri, înlocuiți doar câteva dintre ele cu piure de banane. Aceasta este o metodă binecunoscută pentru prepararea prăjiturilor și a deserturilor într-un mod sănătos, iar gustul delicat al bananelor nu va afecta gustul produsului final. Ceea ce este sigur este că valoarea calorică a prăjiturilor cu o combinație de banane și ouă este mai mică decât cea a versiunilor normale, iar conținutul de grăsimi este mai mic decât cel al unui desert obișnuit.

5. Folosiți plante aromatice și condimente

 Câți dintre noi depind de unt și de smântână pentru a adăuga aroma diferitelor alimente? Din păcate, aceste ingrediente sunt pline de grăsimi, iar unele dintre ele conțin și substanțe chimice care, cu siguranță, nu sunt bune pentru sănătatea noastră. Încercați să eliminați pe cât mai mult posibil utilizarea acestora și, în schimb, începeți să utilizați diverse condimente pentru a adăuga arome noi la diferite feluri de mâncare. În prezent, pe piață există numeroase combinații minunate de condimente cu care puteți experimenta în bucătărie și pentru a vă bucura de feluri de mâncare cu arome unice, fără a adăuga însă ingrediente grase sau artificiale.

6. Gătiți cu avocado în loc de unt

 Untul este un ingredient preferat în multe prăjituri, deși ar trebui să fie consumat cu moderație. Un înlocuitor sănătos al untului este fructul de avocado! Cantitățile de conversie sunt deosebit de simple, într-un raport de 1:1, adică pentru fiecare 100 de grame de unt pe care le-ați folosi într-o rețetă, utilizați aceeași cantitate de avocado. Grăsimile sănătoase care se găsesc în avocado sunt foarte bune pentru organism și puteți pregăti cu avocado atât preparate dulci, cât și sărate care vor fi mai sănătoase decât cele care conțin cantități mari de unt.

7. Optați pentru brânza tofu

 Multe persoane încearcă să facă salate sau alte feluri de mâncare cu brânză tofu acasă, dar adeseori nu le place gustul produsului final. Acest lucru se datorează adesea preparării incorecte a brânzei tofu, care face ca textura și gustul său să nu fie atractive pentru unii. Cu toate acestea, se recomandă să oferiți brânzei tofu încă o șansă și să o încercați în diferite feluri de mâncare, cu un timp de gătire mai lungă și să o preparați împreună cu legume și condimente preferate, cum ar fi combinația numită Za'atar.

 Brânza tofu are o aromă neutră și absoarbe celelalte arome din mâncare, ceea ce o face o excelentă materie primă pentru o varietate de alimente. Încercați-o ca un înlocuitor pentru brânza obișnuită în salate sau ca o alternativă la carne în diferite feluri de mâncare și astfel puteți reduce caloriile și consuma proteine sănătoase și esențiale pentru organism. Amintiți-vă să nu exagerați cu consumul de brânză tofu, deoarece aceasta conține și ingrediente similare hormonilor care vă pot afecta corpul. Consumați brânză tofu o dată sau de două ori pe săptămână, iar dieta dumneavoastră va începe să fie mai sănătoasă.

8. Adăugați usturoi și ceapă pentru un plus de aromă

 Usturoiul și ceapa sunt pline de substanțe fitochimice care ajută la lupta împotriva diferitelor boli și, de asemenea, contribuie la sănătatea inimii, așa că este recomandat să le includeți cât mai mult în dieta zilnică. Puteți să le utilizați ca un înlocuitor al sării în diferite feluri de mâncare pentru a profita de aroma lor și pentru a adăuga o doză de sănătate alimentelor dumneavoastră. În acest fel, vă veți bucura de feluri de mâncare deosebit de delicioase și de toate beneficiile pentru sănătate ale acestor legume.

9. Folosiți leguminoase în loc de carne

 Multe persoane preferă preparatele de carne în loc de salate sau de legume preparate la aburi, mai ales în zilele reci de iarnă. Aceste feluri de mâncare sunt gustoase, dar sunt adeseori pline de carne grasă care poate cauza îngustarea arterelor și declanșa diferite probleme cardiace. În acest caz, nutriționiștii recomandă înlocuirea cărnii cu leguminoase, cum ar fi lintea, năutul, fasolea neagră, roșie sau albă, mazărea și multe altele. Astfel, mâncărurile vor fi mult mai gustoase, iar aceste ingrediente vor contribui la senzația de sațietate, iar conținutul lor ridicat de fibre va curăța sistemul digestiv și va contribui la sănătatea dumneavoastră generală.

10. Atenție la carnea de vită și de pui

 Puiul și carnea de vită sunt minunate în diferite feluri de mâncare tradiționale, precum și ca mese obișnuite în timpul zilei, dar conțin și grăsimi care pot fi dăunătoare dacă sunt consumate în cantități mari. Pentru a consuma versiuni mai sănătoase ale mâncărurilor din carne, îndepărtați grăsimea din carne și pielea, deoarece aceste părți conțin o mulțime de grăsimi dăunătoare.

11. Minimizați consumul de sare

 În prezent, multe alimente sunt pline de sare care are rolul de a accentua aromele, ceea ce înseamnă că toți consumăm cantități mari de sodiu fără a fi conștienți de aceasta. Însă consumul excesiv de sodiu cauzează hipertensiune arterială și diverse probleme de sănătate, deci este recomandat să minimizați consumul de sare. Încercați să utilizați sare sănătoasă, cum ar fi sarea de Himalaya sau sarea de mare, care ajută la scăderea nivelului de sodiu din sânge.

12. Răciți cartofii înainte de a-i consuma

 Cartofii sunt o legumă deosebit de preferată și pe care mulți oameni o consumă de mai multe ori pe săptămână, dacă nu zilnic. În ciuda gustului lor minunat, cartofii au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că determină o creștere a nivelului zahărului din sânge. Este important să se mențină un echilibru între nivelurile de zahăr pentru a preveni diabetul și alte boli conexe, iar acest lucru se poate face ușor prin răcirea acestor legume. După ce ați gătit cartofii și alte legume rădăcinoase, păstrați-le în frigider timp de 24 de ore înainte de a le consuma. Răcirea determină o scădere a indicele glicemic al acestor alimente, astfel încât acestea să poată fi consumate fără teama unei mari creșteri a nivelului de zahăr din sânge.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Tips-uri culinare

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

Tips-uri pentru supe ma…

  Supe cu mai multe minerale  Supele, ciorbele și supele-cremă sunt foarte sănătoase și nut...

Pâine cu maia natural…

  Pâinea cu maia nu îngreunează digestia  După ce-am descoperit pâinea cu maia naturală, a...

Știi care sunt cele ma…

  Laptele vegetal poate înlocuii cu succes laptele de vacă  În zilele noastre, laptele de va...

Alimente care reduc pof…

  Alimentele care reduc pofta de dulce  Știai ca una din cauzele cele mai frecvente ale suprapo...

Semințe cu valoare nut…

  Topul celor mai nutritive semințe  Adesea avem tendința să uităm de ele sau să nu le in...

Semințe care nu ar tre…

  Semințele care nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta  Conform unor filozofi, seminț...

Ce să mâncăm la mese…

  Când să mâncăm  Dacă vă ascultați ceasul biologic și instinctele, vă veți da seama c...

Cum să nu mai irosim a…

  Câtă mâncare aruncăm la gunoi?  Puțini dintre dvs. știți ce cantitate uriașă de alime...

Învață să fierbi co…

  Pastele necesită o atenție deosebită la fierbere  Poate că pentru mulți dintre noi fierbe...

5 îndulcitori naturali

  Îndulcitori naturali  „Pentru o viață sănătoasă, evitați excesul de sare, zahăr, și...

Reinventează mâncarea…

  Reinventează felurile tale de mâncare clasice cu 5 ingrediente exotice  Din când în când ...

Slăbește cu ajutorul …

  Cum să slăbești cu ajutorul micului-dejun  Dacă îți dorești să slăbești...

Trucuri pentru a prepar…

  Ce facem cu resturile de mâncare?  Nu ştii ce să faci cu resturile de m&acir...

Top 10 cele mai bune ul…

  Top 10 cele mai bune uleiuri  Rapiță, măsline, porumb, arahide, nuci… aleg...

Totul despre cereala fa…

  Cereala farro din nou la modă  Ai auzit vorbindu-se despre farro, o cereală mai ve...

5 asezonări vedetă pe…

  5 condimente din 5 ţări  Diferitele reţete specifice unor anumite ţări te ajut...

8 feluri sănătoase de…

  8 rețete cu ceapă  Ceapa este o legumă plină de beneficii pentru sănătate. Iat...

Cum poți găti dacă n…

  Rețete fără cuptor  Un festin original și gurmand este posibil chiar dacă nu de...

Cum să folosești lăm…

  Învață să folosești așa cum trebuie lămâia în bucătărie  &...

Cum poţi folosi floare…

  Apa de flori de portocal în bucătărie  Câteva picături de floare de p...

Folosește legumele în…

  Desert cu legume  Dacă multă vreme legumele erau destinate doar felurilor de m&aci...

Delicioase feluri de m…

  Ce poţi face cu pâinea în bucătărie?  Pâinea… o ronţăi...

Trucuri pentru a consum…

  Legumele în centrul farfuriei tale  Dovlecei, roșii, castraveți, cartofi, ar...

Uleiul de argan

  Uleiul de argan în bucătărie  Să găteşti cu uleiul de argan este un lucru...

Ierburi aromatice pentr…

  Ierburi aromatice pentru un desert delicios  Menta este delicioasă pe post de deser...

Prepara altfel celebrel…

  10 feluri de a prepara altfel celebrele muffins  Le mâncăm la desert, pe post...

Ce paste să alegi?

  Ce paste trebuie să alegi pentru felurile tale de mâncare?  Ai impresia că p...

Plante cu savori surpri…

  Plante cu savori surprinzătoare pentru a-ţi parfuma felurile de mâncare  Şt...

Compatibiltățile alim…

  Compatibiltățile alimentare în Ayurveda  În prezent, știm că Ayurved...

Usturoiul negru

  Usturoiul negru, o specialitate asiatică necunoscută  Usturoiul negru… nu t...

Vanilia, aroma preferat…

  Vanilia ne învăluie cu un parfum îmbătător  Fructul unei orhidee, van...

Rețete de iarnă în v…

  5 idei de rețete de iarnă în verine  În orice anotimp sau în ori...

Sosul chantilly în var…

  Sosul chantilly sărat, șic și festiv  Termenul de sos chantilly desemnează cu si...

Cum poți folosi Maizen…

  Cum poți folosi Maizena în bucătărie?  Un aliat de nădejde al persoanelor ...

Descoperă fulgii de ce…

  Îți plac fulgii de cereale ?  Fulgii de ovăz, de orez sau de năut sunt noii...

Iaurtul Grecesc în buc…

  Ce poți face cu iaurtul grecesc în bucătărie?  Iaurtul grecesc, un iaurt cr...

Avocado, partenerul tă…

  Fructul Avocado și beneficiile lui   Avocado este un fruct care îți vre...

Gătește green, glamou…

  Gătește green, glamour și gurmand  Chiar dacă este iarnă, asta nu înseamn...

Adu un aer festiv prepa…

  Micile detalii pentru ca preparatele tale să aibă un aer festiv  Cel mai adesea, u...

Câteva motive ca să f…

  De ce să folosești laptele praf în bucătărie? Câteva motive  Laptele...

Musli home-made

  Ce pot pune în cerealele mele musli home-made?  Dacă vrei să schimbi puțin ...

Ce poți face cu măsli…

  Ce poți face cu măslinele în bucătărie?  Fie că sunt negre, verzi, kalama...

Cum sa reduci consumul …

  Alimente fără sare – trucuri pentru a găti cu gust  Cel mai bine ar fi să ...

Integrează grapefruitu…

  Integrează grapefruitul la tine în alimentație  Consumul regulat de gra...

Gătește sub vid

  Gătește ca un chef cu tehnica gătirii sub vid  De ce oare carnea este atât ...

Gătește cu mirodenii

  9 feluri în care poți găti cu mirodeniile  Mirodeniile sunt cele care te aju...

Untul aromatizat

  Untul aromatizat, o plăcere extrem de simplă  Fie că îl folosești pentru m...

Brânză pentru supele …

  Brânză pentru toate supele tale de sezon!  Iubești la nebunie brânza ...

Atuuri ale berii în bu…

  5 atuuri ale berii în bucătărie  Bună ziua tuturor gurmanzilor. Știați c...

Combina fructele uscate…

  10 feluri în care poți combina fructele uscate cu lactatele  Veritabile conce...

Integreaza scorțișoar…

  Cum poți integra scorțișoara la tine în meniu?  Scorțișoara este un condi...

Cum poți folosi formel…

  Cum poți folosi altfel formele pentru muffins?  Probabil că ai și tu una sau mai ...

Rezoluții gurmande pen…

  Rezoluții gurmande pentru noul an ce vine  Noul an este cea mai bună perioadă pen...

Cum poți alege între …

  Cum poți alege între două alimente similare?  Nu știi cum să alegi î...

Reflexe de adoptat pent…

  8 reflexe de adoptat pentru a mânca mai bine  În noul an ce vine, ai un ...

Fă-ți face plinul de …

  Sfaturi pentru a-ți face plinul de fructe și legume iarna  Atunci când este ...

Păstreaza un echilibru…

  Sfaturi și trucuri pentru a păstra un echilibru între sărbători  Sărbăto...

Idei pentru o masă uș…

  7 idei bune pentru un Revelion cât mai lejer  Carne de porc sau de pasăre? Fo...

Cu ce poți înlocui cr…

  Cu ce poți înlocui crema tartinabilă?  Crema tartinabilă este plăcerea noa...

Cum poți înlocui ouă…

  Cum poți înlocui ouăle în bucătărie?  Atunci când adopți un r...

Trucuri pentru gătitul…

  4 trucuri pentru ca gătitul pe aburi să nu devină o corvoadă ci o plăcere  Cu s...

Alimente fără zahăr …

  5 alimente fără zahăr pentru a fi plină de energie  Chiar dacă zahărul este in...

Cum poți mânca fără…

  Cum poți mânca echilibrat fără gluten?  Glutenul este prezent în majo...

Ai grijă ce ronțăi s…

  Ce nu trebuie să ronțăi seara înainte de culcare?  Pentru a reuși să &bdq...

Rețete de toasts pentr…

  Rețete de toasts pentru Crăciun  Facile și foarte ușor de preparat, preparatele ...

Ce poți face cu citric…

  Ce poți face cu citricele în bucătărie?  Ai pe masă nelipsitele citrice al...

Cum poți găti cu mai …

  Cum poți găti cu mai puțin zahăr?  Iată care sunt cheile echilibrului atunci c&...

Tipuri de oțet

  Cele cinci tipuri de oțet pe care trebuie să le ai la tine în bucătărie  A...

Zero kilograme de sărb…

  Obiectiv zero kilograme de sărbători, câteva trucuri și sfaturi  Foie gras...

Învață să savurezi …

  Învață să savurezi mai mult muștarul!  Crezi că știi totul despre mușta...

Sosul de soia

  Sosul de soia îți pune în valoare felurile de mâncare  Știai că...

Reguli de aur pentru o …

  Reguli de aur pentru o alimentație echilibrată  A te hrăni bine înseamnă, ...

Alternative facile în …

  Trucuri şi sfaturi – alternative facile în bucătărie  Cu siguranță ...

Trucuri pentru a prepar…

  Trucuri și sfaturi pentru a prepara niște mese fără carne  Vrei să te bucuri de...

Garnituri pentru băutu…

  Trucuri și sfaturi – garnituri pentru băuturile tale de sărbători  Asta es...

Trucuri pentru a desăr…

  3 trucuri pentru a desăra un fel de mâncare prea sărat  Trebuie să recunoa...

Alimente bogate în mag…

  Alimente bogate în magneziu pentru o iarnă în formă  Magneziul este un...

Legume uscate pentru a …

  4 legume uscate pentru a evita ronțăielile în această iarnă  Legumele usca...

Cum poți înlocui Nute…

  Nu ai Nutella? Nicio problemă! Iată cum o poți înlocui  Dacă vrei să te b...