Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună
 În prezent suntem mai conștienți ca niciodată de impactul enorm pe care alimentația îl are asupra sănătății noastre, atât în bine, cât și în rău. Acest efect este evident mai ales atunci când tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc în fiecare an de boli relaționate cu o nutriție deficitară și suferă de diverse afecțiuni care interferează cu viața normală.
 Cu toate acestea, unor persoane le este greu să renunțe la alimentele pe care le iubesc din cauza gustului lor și a lipsei de dorință de a încerca alimente sănătoase din teama că acestea nu au un gust bun. Pentru a face ca alimentele să fie mai sănătoase, nu trebuie să le compromiteți gustul, ci pur și simplu încercați următoarele 12 trucuri culinare, care nu numai că vă vor îmbunătăți sănătatea, ci vă vor și permite să vă bucurați de alimentele preferate fără să vă simțiți vinovați.
1. Explorați și experimentați cu diferite metode de gătit
 Multe alimente sunt preparate în casă folosind metoda de prăjire, care nu numai că determină creșterea în greutate, ci și eliberează radicalii liberi care dăunează corpului. Pentru a evita acest lucru, încercați alte metode de gătit care scot la iveală arome minunate ale diferitelor alimente, fără a dăuna sănătății. De exemplu, gratinarea sau coacerea la cuptor cu puțin ulei evidențiază dulceața naturală a legumelor, cum ar fi varza de Bruxelles, morcovii și chiar conopida. Există, de asemenea, multe unelte de gătit care nu necesită ulei pentru a pregăti diverse alimente, cum ar fi carnea și peștele și puteți să gătiți aceste feluri de carne într-un mod sănătos și să le evidențiați aroma minunată care se pierde uneori atunci când le prăjiți. Prepararea la aburi este, de asemenea, o metodă minunată de preparare a mâncărurilor gustoase și sănătoase.
2. Înlocuiți ouăle din preparatele de carne cu pastă de tomate
 Există multe feluri de mâncare din carne care necesită ouă pentru a "uni" ingredientele, astfel încât preparatele să nu se desfacă în timpul gătitului. Ouăle au multe beneficii pentru sănătate, dar este important să le mâncați moderat și să nu le folosiți în toate felurile de mâncare. Pentru a combina ingredientele fără a compromite gustul alimentelor un truc bun este acela de a utiliza pasta de tomate în loc de ouă. Astfel, mâncărurile dumneavoastră nu numai că rămân omogene, dar vă puteți bucura și de aroma delicioasă a roșiilor.
3. Înlocuiți ouăle din prăjituri cu piure de mere
 La fel cum ouăle unesc ingredientele în preparatele de carne, acestea pot fi de asemenea, folosite ca ingredient în prăjituri cărora le vor dau un volum mai mare. Pentru ca textura și volumul prăjiturilor să nu fie afectate, puteți folosi în schimb piureul de mere. Gustul acestor prăjituri nu va fi diferit de cele pe care le-ați gătit până acum, însă acestea vor fi puțin mai sănătoase.
4. Înlocuiți ouăle din deserturi cu banane
 Multe persoane nu sunt dispuse să facă tranziția completă de la ouă la sos de mere, de teamă că aroma prăjiturilor nu va mai fi aceeași. Dacă nu doriți să renunțați la toate ouăle din prăjituri, înlocuiți doar câteva dintre ele cu piure de banane. Aceasta este o metodă binecunoscută pentru prepararea prăjiturilor și a deserturilor într-un mod sănătos, iar gustul delicat al bananelor nu va afecta gustul produsului final. Ceea ce este sigur este că valoarea calorică a prăjiturilor cu o combinație de banane și ouă este mai mică decât cea a versiunilor normale, iar conținutul de grăsimi este mai mic decât cel al unui desert obișnuit.
5. Folosiți plante aromatice și condimente
 Câți dintre noi depind de unt și de smântână pentru a adăuga aroma diferitelor alimente? Din păcate, aceste ingrediente sunt pline de grăsimi, iar unele dintre ele conțin și substanțe chimice care, cu siguranță, nu sunt bune pentru sănătatea noastră. Încercați să eliminați pe cât mai mult posibil utilizarea acestora și, în schimb, începeți să utilizați diverse condimente pentru a adăuga arome noi la diferite feluri de mâncare. În prezent, pe piață există numeroase combinații minunate de condimente cu care puteți experimenta în bucătărie și pentru a vă bucura de feluri de mâncare cu arome unice, fără a adăuga însă ingrediente grase sau artificiale.
6. Gătiți cu avocado în loc de unt
 Untul este un ingredient preferat în multe prăjituri, deși ar trebui să fie consumat cu moderație. Un înlocuitor sănătos al untului este fructul de avocado! Cantitățile de conversie sunt deosebit de simple, într-un raport de 1:1, adică pentru fiecare 100 de grame de unt pe care le-ați folosi într-o rețetă, utilizați aceeași cantitate de avocado. Grăsimile sănătoase care se găsesc în avocado sunt foarte bune pentru organism și puteți pregăti cu avocado atât preparate dulci, cât și sărate care vor fi mai sănătoase decât cele care conțin cantități mari de unt.
7. Optați pentru brânza tofu
 Multe persoane încearcă să facă salate sau alte feluri de mâncare cu brânză tofu acasă, dar adeseori nu le place gustul produsului final. Acest lucru se datorează adesea preparării incorecte a brânzei tofu, care face ca textura și gustul său să nu fie atractive pentru unii. Cu toate acestea, se recomandă să oferiți brânzei tofu încă o șansă și să o încercați în diferite feluri de mâncare, cu un timp de gătire mai lungă și să o preparați împreună cu legume și condimente preferate, cum ar fi combinația numită Za'atar.
 Brânza tofu are o aromă neutră și absoarbe celelalte arome din mâncare, ceea ce o face o excelentă materie primă pentru o varietate de alimente. Încercați-o ca un înlocuitor pentru brânza obișnuită în salate sau ca o alternativă la carne în diferite feluri de mâncare și astfel puteți reduce caloriile și consuma proteine sănătoase și esențiale pentru organism. Amintiți-vă să nu exagerați cu consumul de brânză tofu, deoarece aceasta conține și ingrediente similare hormonilor care vă pot afecta corpul. Consumați brânză tofu o dată sau de două ori pe săptămână, iar dieta dumneavoastră va începe să fie mai sănătoasă.
8. Adăugați usturoi și ceapă pentru un plus de aromă
 Usturoiul și ceapa sunt pline de substanțe fitochimice care ajută la lupta împotriva diferitelor boli și, de asemenea, contribuie la sănătatea inimii, așa că este recomandat să le includeți cât mai mult în dieta zilnică. Puteți să le utilizați ca un înlocuitor al sării în diferite feluri de mâncare pentru a profita de aroma lor și pentru a adăuga o doză de sănătate alimentelor dumneavoastră. În acest fel, vă veți bucura de feluri de mâncare deosebit de delicioase și de toate beneficiile pentru sănătate ale acestor legume.
9. Folosiți leguminoase în loc de carne
 Multe persoane preferă preparatele de carne în loc de salate sau de legume preparate la aburi, mai ales în zilele reci de iarnă. Aceste feluri de mâncare sunt gustoase, dar sunt adeseori pline de carne grasă care poate cauza îngustarea arterelor și declanșa diferite probleme cardiace. În acest caz, nutriționiștii recomandă înlocuirea cărnii cu leguminoase, cum ar fi lintea, năutul, fasolea neagră, roșie sau albă, mazărea și multe altele. Astfel, mâncărurile vor fi mult mai gustoase, iar aceste ingrediente vor contribui la senzația de sațietate, iar conținutul lor ridicat de fibre va curăța sistemul digestiv și va contribui la sănătatea dumneavoastră generală.
10. Atenție la carnea de vită și de pui
 Puiul și carnea de vită sunt minunate în diferite feluri de mâncare tradiționale, precum și ca mese obișnuite în timpul zilei, dar conțin și grăsimi care pot fi dăunătoare dacă sunt consumate în cantități mari. Pentru a consuma versiuni mai sănătoase ale mâncărurilor din carne, îndepărtați grăsimea din carne și pielea, deoarece aceste părți conțin o mulțime de grăsimi dăunătoare.
11. Minimizați consumul de sare
 În prezent, multe alimente sunt pline de sare care are rolul de a accentua aromele, ceea ce înseamnă că toți consumăm cantități mari de sodiu fără a fi conștienți de aceasta. Însă consumul excesiv de sodiu cauzează hipertensiune arterială și diverse probleme de sănătate, deci este recomandat să minimizați consumul de sare. Încercați să utilizați sare sănătoasă, cum ar fi sarea de Himalaya sau sarea de mare, care ajută la scăderea nivelului de sodiu din sânge.
12. Răciți cartofii înainte de a-i consuma
 Cartofii sunt o legumă deosebit de preferată și pe care mulți oameni o consumă de mai multe ori pe săptămână, dacă nu zilnic. În ciuda gustului lor minunat, cartofii au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că determină o creștere a nivelului zahărului din sânge. Este important să se mențină un echilibru între nivelurile de zahăr pentru a preveni diabetul și alte boli conexe, iar acest lucru se poate face ușor prin răcirea acestor legume. După ce ați gătit cartofii și alte legume rădăcinoase, păstrați-le în frigider timp de 24 de ore înainte de a le consuma. Răcirea determină o scădere a indicele glicemic al acestor alimente, astfel încât acestea să poată fi consumate fără teama unei mari creșteri a nivelului de zahăr din sânge.