Cum poÈ›i mânca echilibrat fără gluten?
Glutenul este prezent în majoritatea alimentelor cerealiere È™i a produselor transformate. Care este soluÈ›ia atunci când ai o intoleranță la gluten? Să alegi cele mai bune surse de glucide È™i să fugi cât mai departe de produsele semi-preparate. Iată cinci sfaturi utile, de urmat în viaÈ›a de zi cu zi.
IntoleranÈ›a la gluten sau boala coliacă este o patologie cronică a intestinului declanÈ™ată de către gluten, o proteină care se află în unele cereale. Aceasta duce la o inflamaÈ›ie a intestinului È™i nu lasă nutrienÈ›ii cei buni să se absoarbă. Dar nici mineralele sau alte vitamine. Singura soluÈ›ie – să âl excluzi de la tine din alimentaÈ›ie.
Elimină alimentele pe bază de grâu.
Adică pâinea, pastele, făina, făina È™i produsele care sunt pe baza ei – pizza, tarte, biscuiÈ›i… toate sunt omniprezente la noi în alimentaÈ›ie È™i sunt pline de gluten.
Elimină secara, orzul sau ovăzul
Trebuie să elimini și secara, orzul sau ovăzul care conțin și ele această proteină.
Nu mai consuma nici baghete.
Sunt bogate È™i ele în gluten, conÈ›ine destul de multe calorii È™i afiÈ™ează un indice glicemic ridicat. O poÈ›i înlocui cu pâine sau cu biscuiÈ›i fără gluten sau cu galette de orez.
Trebuie să ai un aport suficient de feculenți.
Feculenții conțin destul de multe calorii dar vin și cu glucide complexe care sunt un carburant indispensabil pentru organism.
Trebuie deci să consumi la fiecare masă un feculent care nu conÈ›ine gluten – orez, hriÈ™că, porumb, quinoa, legume uscate, cartofi, pâine fără gluten… dar asta în cantități limitate.
Trebuie să privilegiezi și alimentele cu un indice glicemic scăzut.
Reglând glicemia È™i secreÈ›ia de insulină, vei evita stocarea lor È™i te vei bucura de o senzaÈ›ie de saÈ›ietate mai îndelungată.
Cel mai bine ar fi să mizezi pe orezul integral sau basmati È™i ar fi bine să găteÈ™ti alimentele pe aburi È™i nu prăjite. Nu uita un lucru – cu atât alimentele sunt transformate, cu atât au un indice glicemic mai mare È™i că modul de preparare al alimentelor poate transforma È™i el indicele glicemic
Prepară tu mâncarea
Cel mai bine ar fi să te bucuri de preparate făcute de tine și nu gata cumpărate. Majoritatea produselor transformate, mai ales cele light care conțin o mulțime de aditivi dar conțin și gluten sub diferite forme.
Dar dacă vei alege, vei selecta ingredientele chiar tu vei evita consumul de gluten și vei administra mai bine aporturile de zahăr, de grăsimi și deci și de calorii.