Gătește ca un chef cu tehnica gătirii sub vid
De ce oare carnea este atât de gustoasă È™i de moale la unele restaurante? Oare de ce unii cartofi sunt crocanÈ›i È™i se topesc în gură? Răspunsul: tehnica gătirii sub vid.
Pentru prepararea felurilor de mâncare, tehnica aleasă este o etapă crucială în reuÈ™ita sa. Pe aburi, în papiotă, pe grătar… fiecare vine cu avantajele sale. Dar de ceva ani încoace una este extrem de apreciată de marii chefi. Tehnica gătirii sub vid.
Este o tehnică de gătit care folosește o temperatură joasă care păstrează calitățile organoleptice ale alimentelor.
În ce constă aceasta? Chiar dacă este o tehnică revoluÈ›ionară în concepÈ›ia sa, principiile sale sunt destul de simple È™i se derulează în două etape:
- alimentele de preparat se pun în niÈ™te saci de plastic rezistenÈ›i termic cu un interior vidat de aer.
- alimentele din saci se prepară la bain-marie. Rezultatul final este unul delicios.
Iată avantajele acestei metode
- calitățile nutritive sunt mai bine păstrate. În absenÈ›a aerului È™i a evaporării, alimentele sunt preparate fără să îÈ™i piardă vitaminele sau sărurile minerale.
- gata cu alimentele mult prea arse sau care nu sunt destul de preparate. Datorită pregătirii pe bain marie care controlează È™i gradele la care se prepară alimentele dar È™i apei care este un excelent conductor alimentele se prepară încet È™i uniform. Asta atât la interior cât È™i la exterior fără riscul de a se arde.
- aromele È™i texturile sunt excepÈ›ionale. Alimentele se prepară în sacii sub vid închiÈ™i ermetic. Se prepară în sucul lor È™i aici explodează toate aromele. Carnea rămâne suculentă dar È™i super fragedă, peÈ™tele nu se usucă iar legumele îÈ™i păstrează toate culorile È™i aromele.
- te poÈ›i bucura È™i de o mai bună gestiune a timpului petrecut în bucătărie. Nu mai trebuie să verifici tot la cinci minute preparatele. Și preparatele se pot reîncălzi fără probleme.
- faci economie de energie È™i de materii grase. Alimentele se gătesc mai îndelung dar la o temperatură joasă fără pierderi calorifice. Și nu mai trebuie să foloseÈ™ti materii grase nici să exagerezi cu mirodeniile.Deci te poÈ›i bucura de o bucătărie mai sănătoasă dar È™i mai economică.
ReÈ›ete de încercat:
- pave de somon.
- peÈ™te cu lămâiță sau cu orez È™i nuci de caju.
- pui cu sos tandoori, pui cu miere și cu migdale.
- piept de rață.
- coaste de porc marinate
- somon sous vide.