Ce poÈ›i face cu iaurtul grecesc în bucătărie?
Iaurtul grecesc, un iaurt cremos È™i dulce, ce are el atât de particular È™i oare ce se poate găti cu el? Iată câteva explicaÈ›ii È™i câteva idei de reÈ›ete pentru a iubi È™i mai mult iaurtul grecesc.
Iaurtul grecesc era la origine un iaurt preparat cu lapte de oaie. Elaborat pornindu-se de la fermenÈ›i mai particulari, acesta era lăsat la strecurat destul de mult timp, de unde È™i gustul său particular, un concentrat de savori care îi conferea È™i o textură mai speciala, atât fermă cât È™i fondantă.
Iaurtul grecesc se poate elabora È™i pornind de la laptele de vacă, dar poate fi È™i un iaurt îmbogățit cu smântână care îi conferă moliciunea È™i gustul său atât de tipic.
Iată însă cum te mai poÈ›i delecta cu el.
În versiuni sărate
- În celebrul deja sos tzatziki – 150 de grame de castraveÈ›i răzuiÈ›i cu un iaurt dar È™i multă mentă È™i usturoi. Îl poÈ›i face È™i cu ridichi pentru a schimba puÈ›in savorile.
- În felurile de mâncare mai picante pentru a stinge puÈ›in focul poÈ›i amesteca un iaurt grecesc cu doi morcovi răzuiÈ›i, cu coriandru fresh, cu chimion, cu ardei iute È™i cu lămâie verde.
- Într-un sos lejer È™i dens ca È™i o maioneză, dar mai lejeră, perfect pentru batoanele de legume sau pentru a garnisi sandviÈ™urile. Trebuie să amesteci 2 linguri de muÈ™tar cu sare, cu un iaurt È™i cu È›ibuletă.
- Iaurtul grecesc se mai poate folosi în locul uleiului de măsline pentru un caviar de legume mai light sau pentru humus.
- Se mai poate folosi È™i în supele cremă în locul smântânii pentru a sublima o supă de avocado, de castraveÈ›i sau de ardei.
- Mai poți marina cu el carnea de miel, de porc sau de pui. Carnea va fi astfel mai parfumată și mai fragedă. Este deci ideal pentru frigărui, grătare sau pentru carnea la cuptor.
În preparatele dulci
- Folosit în prăjiturile cu iaurt, iaurtul grecesc va veni cu o versiune XL extrem de savuroasă.
- Se mai poate folosi și pentru aluaturile de prăjituri sau tarte, mai ales pentru ele cu fructe roșii și va veni cu o textură perfectă.
- PoÈ›i prepara un iaurt glasat, amestecând pur È™i simplu iaurtul cu fructe È™i puÈ›in zahăr.
- În milk-shake, la fel ca È™i un iaurt tradiÈ›ional dar È™i pur È™i simplu alături de felii de fructe.
Dar iubitorii de iaurt grecesc îÈ›i vor spune că iaurtul grecesc este mai delicios cu miere, cu muguri de pin È™i cu nuci. De încercat.