Ce poÈ›i face cu citricele în bucătărie?
Ai pe masă nelipsitele citrice ale iernii dar nu mai È™tii cum să le mai consumi, ce să mai faci cu ele? Iată cum poÈ›i folosi mandarinele, portocalele sau lămâile de la aperitiv È™i până la desert.
Citricele în bucătărie sunt o adevărată încântare.
Pentru că le poÈ›i folosi în numeroase reÈ›ete È™i se pot folosi puÈ›in peste tot. Și poÈ›i miza pe orice tip de citrică: portocale clasice, amare sau roÈ™ii, clementine, mandarine, lime, combava, kumquat, etc.
Citricele in cele mai delicioase salate.
Mai întâi le poÈ›i folosi reci. Un suc de citrice este excelent pentru sănătate. Dar are È™i un gust minunat. PoÈ›i amesteca portocalele cu grepfrutul. Și iată un suc ideal pentru dimineață sau chiar È™i pentru un cocktail fără alcool.
Dar le poÈ›i folosi mai ales în cele mai delicioase salate. În funcÈ›ie de citrica pe care o alegi vei obÈ›ine o salată cu note mai exotice sau mai acidulate. O clementină va veni cu o notă dulce de exemplu.
Dar te mai poÈ›i folosi de interiorul fructelor pentru a servi salatele. Sau te poÈ›i folosi doar de sucul lor pentru a prepara niÈ™te vinegrete. De exemplu, poÈ›i încerca o salată de măcriÈ™ parfumată cu portocală.
Pentru a parfuma preparatele pe bază de carne și de pește.
Citricele se pot folosi È™i în preparatele calde. Clasica rață cu portocală este cel mai bune exemplu în acest sens.
Dar È™i peÈ™tele iubeÈ™te foarte mult aceste fructe acidulate. Îl poÈ›i stropi direct în tigaie cu sucul lor. Foarte simplu, bun, parfumează minunat fiind în acelaÈ™i timp dietetic. O felie de citrică în papiotă sau câteva felii de fructe sunt la fel de plăcute.
În tot felul de marinate.
PoÈ›i încorpora tot felul de portocale sua lămâi în marinatele tale. Lămâia verde este delicioasă alături de peÈ™te. Sucul de la lămâie, alături de ghimbir, de ulei de măsline sau de ardei iute este delicios pentru peÈ™te.
Puiul cu lămâie se poate prepara tot plecând de la o marinată care parfumează de minune această carne albă.
Citricele in sosuri
Câteva picături de suc de citrice se pot folosi È™i pentru sosuri. PoÈ›i folosi lămâia la un wok pe bază de lapte de cocos sau poÈ›i folosi portocala pentru morcovii la tigaie.
Pentru desert.
Citricele se pot folosi bineînÈ›eles È™i pentru desert. Începând cu dulceaÈ›a, cu care poÈ›i unge diferite tarte.
Într-o salată de fructe citricele pot fi foarte bine puse în valoare cu puÈ›ină mentă care le va pune cel mai bine savoarea în evidență. Sunt ideale È™i pentru cele mai delicioase deserturi răcoritoare. O spumă rece cu lămâi de exemplu.
Terina de citrice este și ea foarte potrivită și foarte ușor de preparat. Dar se mai pot folosi și pentru tarte, clafoutis, gratin, sabayon, spume sau creme.
Portocala merge de minune cu deserturile pe bază de ciocolată. Dar și clementina cu șarlotele.
Fă È™i tu propriile încercări È™i vei vedea cum lămâia, portocala sau mandarina pot veni cu o altă dimensiune pentru preparatele tale.