Cereala farro din nou la modă
Ai auzit vorbindu-se despre farro, o cereală mai veche care a revenit la modă ce ceva ani? Este o cereală delicioasă È™i plină de beneficii. Iată câteva informaÈ›ii în acest articol despre această cereală care se poate integra foarte uÈ™or în meniul de zi cu zi.
Farro este o cereală cu origini în Italia unde se cultivă deja de foarte mulÈ›i ani încoace. Este una din cele mai vechi recolte din Europa. În epoca romanilor cereala farro era cea care hrănea majoritatea populaÈ›iei.
Farro este un tip de cereală care face parte din aceeaÈ™i familie de cereale ca È™i grâul. Dar seamănă mai degrabă cu orzul. Te-am indus puÈ›in în eroare? Ei bine, nu eÈ™ti singurul. Există uneori mici confuzii È™i farro este numită alac, care este o cereală cu totul diferită.
Beneficiile cerealei farro
- Vine cu o textură crocantă foarte agreabilă pentru felurile de mâncare, pe lângă un gust cu note foarte subtile de nuci de caju sau de scorÈ›iÈ™oară.
- Farro este o cereală care conÈ›ine un nivel foarte ridicat de fibre – 8 grame pe ceaÈ™că față de 5 pentru orezul brun sau 2 pentru cel alb. Fibrele sunt cele care ajută la buna funcÈ›ionare a sistemului digestiv È™i intestinal, permit stabilizarea zahărului din sânge È™i vin cu o senzaÈ›ie de saÈ›ietate prelungită după mese.
- Farro conÈ›ine È™i foarte multe proteine pentru o cereală. Chiar mai multe decât orezul alb, bulghurul sau quiona.
- Este È™i o cereală bogată în vitamina B È™i magneziu. Mai conÈ›ine È™i fier È™i zinc.
Idei pentru a găti cereala farro
Datorită texturii sale similare, cereala farro poate înlocui orzul din orice tip de reÈ›etă. Se poate degusta atât rece cât È™i caldă. Iată câteva idei:
- se poate folosi pe post de garnitură. Este de ajuns dacă o fierbi în lichid – o ceaÈ™că de farro pentru 2 ceÈ™ti de apă sau de supă de legume. Cu ierburi, cu sare sau cu piper este delicioasă.
- se poate degusta și la micul dejun alături de iaurt, cu puțin sirop de arțar și bucățele de fructe.
- se pot adăuga cerealele farro crude la orice tip de supă sau cele fierte la salate pentru a obține o textură interesantă.
- se mai poate folosi pentru a umple ardeii sau dovleceii.
- se mai poate prepara un fel de risotto, un fel de mâncare care se va numi farrotto.