Îndulcitori naturali
„Pentru o viață sănătoasă, evitați excesul de sare, zahăr, și grăsimi”. Aceasta este reclama pe care o auzim de foarte multe ori pe zi la TV. De asemenea, același sfat este dat de către medici, farmaciști și nutriționiști. Desigur, atât sarea, zahărul, cât și grăsimile, sunt esențiale pentru organism, însă în cantități mici, limitate. Nu trebuie să exagerăm cu consumul de zahăr, spre exemplu, pentru a evita anumite boli precum diabetul, boli cardiace și de asemenea pentru a preveni obezitatea.
Zahărul, de fapt, nu are nicio valoare nutrițională, fiind oarecum nesănătos, încurajând numai apariția unor afecțiuni ale organismului și apariția precoce a obezității.
Obezitatea infantilă este de asemenea un lucru cu care ne confruntăm în ziua de azi mai ales datorită consumului excesiv de dulciuri și mâncăruri de tip fast-food de la vârste extrem de fragede. Vom încerca să explorăm posibilitățile de înlocuire a zahărului cu alte tipuri de îndulcitori naturali.
Mierea
Mierea este cel mai important și mai la îndemână substitut pentru zahăr și este extrem de naturală. Mierea are și o mulțime de proprietăți benefice pentru organism, însă trebuie să ținem cont că mierea nu poate fi folosită la temperaturi extrem de ridicate deoarece poate fi toxică.
Mierea înlocuiește cu succes zahărul în ceai (atenție: evitați să o adăugați în ceaiul fierbinte!) în cafea, în laptele de dimineață, în anumite prăjituri (cu condiția să reglați cuptorul la o temperatură mică) și alte preparate. Mierea tratează și previne apariția obezității, fiind recomandată înlocuirea zahărului din alimentație cu acest zahăr natural, mierea. Diabetul și diabetul juvenil poate fi prevenit cu ajutorul folosirii mierii și a renunțării la dulciuri. Înlocuirea zahărului cu mierea ajută și la prevenirea apariției cariilor dentare și a constipației. Trebuie să consumați zilnic, o linguriță-două de miere pe stomacul gol, urmate de un pahar de apă călduță. Osteoporoza și menopauza prematură, afecțiuni ce afectează în mare măsură femeile pot fi prevenite printr-un consum regulat de miere.
Siropul de arțar
Siropul de arțar este mai puțin cunoscut la noi în țară, însă este extrem de renumit în străinătate deoarece conține mangan, zinc, și alte minerale într-o concentrație mare și de asemenea, are puține calorii. Nu cumpărați însă, orice fel de sirop de arțar, evitați-le pe cele ce conțin numeroase ingrediente artificiale (zahăr, îndulcitori, fructoză, etc).
Siropul/nectarul de agave
Siropul de agave poate fi inclus cu succes în categoria îndulcitorilor naturali, datorită faptului că acesta este natural și îndulcește extraordinar alimentele, neproducând creșterea glicemiei și fiind extrem de bogat în vitaminele B, C, D, E și minerale precum calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom.
Stevia
Stevia are numeroase beneficii pentru organism, îndeosebi în ceea ce privește reglarea nivelului glicemiei. Astfel, bolnavii de diabet pot consuma acest îndulcitor natural fără probleme. Mai mult decât atât, stevia are un efect benefic asupra dinților. Dacă zahărul produce numeroase carii și probleme dentare, stevia are proprietăți antibacteriene, și consumul de stevie combate apariția cariilor și a gingivitei.
Melasa
Puțini știm că melasa poate înlocui cu succes zahărul și aduce numeroase beneficii organismului datorită faptului că este bogată în fier, vitamina B6, magneziu, calciu, dar și antioxidanți puternici cu proprietăți antitumorale.
Atenție la îndulcitorii artificiali
Cine recomandă zahărul brun pentru a înlocui zahărul alb pe motiv că acesta este mai sănătos, nu este corect informat. Diferența între cele două tipuri de zahăr stau în modul și gradul de procesare. Evitați de asemenea zaharina sau fructoza. Zaharina are un efect cancerigen demonstrat și are o concentrație mult mai mare decât zahărul. De asemenea, fructoza blochează acțiunea insulinei ce duce la obezitate, creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului rău din sânge. Aveți grijă și la alimentația copiilor, deoarece acești îndulcitori contribuie la numeroase boli grave și determină și un risc extrem de crescut de a face atac cerebral. Nu dați copiilor mici băuturi (ceaiuri) îndulcite din primele luni de viață pentru că există riscul să apară probleme de sănătate grave, printre care și apariția cariilor.