5 îndulcitori naturali

 

Îndulcitori naturali

5 îndulcitori naturali „Pentru o viață sănătoasă, evitați excesul de sare, zahăr, și grăsimi”. Aceasta este reclama pe care o auzim de foarte multe ori pe zi la TV. De asemenea, același sfat este dat de către medici, farmaciști și nutriționiști. Desigur, atât sarea, zahărul, cât și grăsimile, sunt esențiale pentru organism, însă în cantități mici, limitate. Nu trebuie să exagerăm cu consumul de zahăr, spre exemplu, pentru a evita anumite boli precum diabetul, boli cardiace și de asemenea pentru a preveni obezitatea.  

 Zahărul, de fapt, nu are nicio valoare nutrițională, fiind oarecum nesănătos, încurajând numai apariția unor afecțiuni ale organismului și apariția precoce a obezității. 

 Obezitatea infantilă este de asemenea un lucru cu care ne confruntăm în ziua de azi mai ales datorită consumului excesiv de dulciuri și mâncăruri de tip fast-food de la vârste extrem de fragede. Vom încerca să explorăm posibilitățile de înlocuire a zahărului cu alte tipuri de îndulcitori naturali.

Mierea

Mierea este cel mai important și mai la îndemână substitut pentru zahăr și este extrem de naturală. Mierea are și o mulțime de proprietăți benefice pentru organism, însă trebuie să ținem cont că mierea nu poate fi folosită la temperaturi extrem de ridicate deoarece poate fi toxică.

Mierea înlocuiește cu succes zahărul în ceai (atenție: evitați să o adăugați în ceaiul fierbinte!) în cafea, în laptele de dimineață, în anumite prăjituri (cu condiția să reglați cuptorul la o temperatură mică) și alte preparate. Mierea tratează și previne apariția obezității, fiind recomandată înlocuirea zahărului din alimentație cu acest zahăr natural, mierea. Diabetul și diabetul juvenil poate fi prevenit cu ajutorul folosirii mierii și a renunțării la dulciuri. Înlocuirea zahărului cu mierea ajută și la prevenirea apariției cariilor dentare și a constipației. Trebuie să consumați zilnic, o linguriță-două de miere pe stomacul gol, urmate de un pahar de apă călduță. Osteoporoza și menopauza prematură, afecțiuni ce afectează în mare măsură femeile pot fi prevenite printr-un consum regulat de miere.

 

Siropul de arțar

 Siropul de arțar este mai puțin cunoscut la noi în țară, însă este extrem de renumit în străinătate deoarece conține mangan, zinc, și alte minerale într-o concentrație mare și de asemenea, are puține calorii. Nu cumpărați însă, orice fel de sirop de arțar, evitați-le pe cele ce conțin numeroase ingrediente artificiale (zahăr, îndulcitori, fructoză, etc).

 

Siropul/nectarul de agave

 Siropul de agave poate fi inclus cu succes în categoria îndulcitorilor naturali, datorită faptului că acesta este natural și îndulcește extraordinar alimentele, neproducând creșterea glicemiei și fiind extrem de bogat în vitaminele B, C, D, E și minerale precum calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom.

 

Stevia

 Stevia are numeroase beneficii pentru organism, îndeosebi în ceea ce privește reglarea nivelului glicemiei. Astfel, bolnavii de diabet pot consuma acest îndulcitor natural fără probleme. Mai mult decât atât, stevia are un efect benefic asupra dinților. Dacă zahărul produce numeroase carii și probleme dentare, stevia are proprietăți antibacteriene, și consumul de stevie combate apariția cariilor și a gingivitei.

 

Melasa

 Puțini știm că melasa poate înlocui cu succes zahărul și aduce numeroase beneficii organismului datorită faptului că este bogată în fier, vitamina B6, magneziu, calciu, dar și antioxidanți puternici cu proprietăți antitumorale.

 

Atenție la îndulcitorii artificiali

 Cine recomandă zahărul brun pentru a înlocui zahărul alb pe motiv că acesta este mai sănătos, nu este corect informat. Diferența între cele două tipuri de zahăr stau în modul și gradul de procesare. Evitați de asemenea zaharina sau fructoza. Zaharina are un efect cancerigen demonstrat și are o concentrație mult mai mare decât zahărul. De asemenea, fructoza blochează acțiunea insulinei ce duce la obezitate, creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului rău din sânge. Aveți grijă și la alimentația copiilor, deoarece acești îndulcitori contribuie la numeroase boli grave și determină și un risc extrem de crescut de a face atac cerebral. Nu dați copiilor mici băuturi (ceaiuri) îndulcite din primele luni de viață pentru că există riscul să apară probleme de sănătate grave, printre care și apariția cariilor.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Tips-uri culinare

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

Tips-uri pentru supe ma…

  Supe cu mai multe minerale  Supele, ciorbele și supele-cremă sunt foarte sănătoase și nut...

Pâine cu maia natural…

  Pâinea cu maia nu îngreunează digestia  După ce-am descoperit pâinea cu maia naturală, a...

Știi care sunt cele ma…

  Laptele vegetal poate înlocuii cu succes laptele de vacă  În zilele noastre, laptele de va...

Alimente care reduc pof…

  Alimentele care reduc pofta de dulce  Știai ca una din cauzele cele mai frecvente ale suprapo...

Semințe cu valoare nut…

  Topul celor mai nutritive semințe  Adesea avem tendința să uităm de ele sau să nu le in...

Semințe care nu ar tre…

  Semințele care nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta  Conform unor filozofi, seminț...

Ce să mâncăm la mese…

  Când să mâncăm  Dacă vă ascultați ceasul biologic și instinctele, vă veți da seama c...

Cum să nu mai irosim a…

  Câtă mâncare aruncăm la gunoi?  Puțini dintre dvs. știți ce cantitate uriașă de alime...

Învață să fierbi co…

  Pastele necesită o atenție deosebită la fierbere  Poate că pentru mulți dintre noi fierbe...

5 îndulcitori naturali

  Îndulcitori naturali  „Pentru o viață sănătoasă, evitați excesul de sare, zahăr, și...

Reinventează mâncarea…

  Reinventează felurile tale de mâncare clasice cu 5 ingrediente exotice  Din când în când ...

Slăbește cu ajutorul …

  Cum să slăbești cu ajutorul micului-dejun  Dacă îți dorești să slăbești...

Trucuri pentru a prepar…

  Ce facem cu resturile de mâncare?  Nu ştii ce să faci cu resturile de m&acir...

Top 10 cele mai bune ul…

  Top 10 cele mai bune uleiuri  Rapiță, măsline, porumb, arahide, nuci… aleg...

Totul despre cereala fa…

  Cereala farro din nou la modă  Ai auzit vorbindu-se despre farro, o cereală mai ve...

5 asezonări vedetă pe…

  5 condimente din 5 ţări  Diferitele reţete specifice unor anumite ţări te ajut...

8 feluri sănătoase de…

  8 rețete cu ceapă  Ceapa este o legumă plină de beneficii pentru sănătate. Iat...

Cum poți găti dacă n…

  Rețete fără cuptor  Un festin original și gurmand este posibil chiar dacă nu de...

Cum să folosești lăm…

  Învață să folosești așa cum trebuie lămâia în bucătărie  &...

Cum poţi folosi floare…

  Apa de flori de portocal în bucătărie  Câteva picături de floare de p...

Folosește legumele în…

  Desert cu legume  Dacă multă vreme legumele erau destinate doar felurilor de m&aci...

Delicioase feluri de m…

  Ce poţi face cu pâinea în bucătărie?  Pâinea… o ronţăi...

Trucuri pentru a consum…

  Legumele în centrul farfuriei tale  Dovlecei, roșii, castraveți, cartofi, ar...

Uleiul de argan

  Uleiul de argan în bucătărie  Să găteşti cu uleiul de argan este un lucru...

Ierburi aromatice pentr…

  Ierburi aromatice pentru un desert delicios  Menta este delicioasă pe post de deser...

Prepara altfel celebrel…

  10 feluri de a prepara altfel celebrele muffins  Le mâncăm la desert, pe post...

Ce paste să alegi?

  Ce paste trebuie să alegi pentru felurile tale de mâncare?  Ai impresia că p...

Plante cu savori surpri…

  Plante cu savori surprinzătoare pentru a-ţi parfuma felurile de mâncare  Şt...

Compatibiltățile alim…

  Compatibiltățile alimentare în Ayurveda  În prezent, știm că Ayurved...

Usturoiul negru

  Usturoiul negru, o specialitate asiatică necunoscută  Usturoiul negru… nu t...

Vanilia, aroma preferat…

  Vanilia ne învăluie cu un parfum îmbătător  Fructul unei orhidee, van...

Rețete de iarnă în v…

  5 idei de rețete de iarnă în verine  În orice anotimp sau în ori...

Sosul chantilly în var…

  Sosul chantilly sărat, șic și festiv  Termenul de sos chantilly desemnează cu si...

Cum poți folosi Maizen…

  Cum poți folosi Maizena în bucătărie?  Un aliat de nădejde al persoanelor ...

Descoperă fulgii de ce…

  Îți plac fulgii de cereale ?  Fulgii de ovăz, de orez sau de năut sunt noii...

Iaurtul Grecesc în buc…

  Ce poți face cu iaurtul grecesc în bucătărie?  Iaurtul grecesc, un iaurt cr...

Avocado, partenerul tă…

  Fructul Avocado și beneficiile lui   Avocado este un fruct care îți vre...

Gătește green, glamou…

  Gătește green, glamour și gurmand  Chiar dacă este iarnă, asta nu înseamn...

Adu un aer festiv prepa…

  Micile detalii pentru ca preparatele tale să aibă un aer festiv  Cel mai adesea, u...

Câteva motive ca să f…

  De ce să folosești laptele praf în bucătărie? Câteva motive  Laptele...

Musli home-made

  Ce pot pune în cerealele mele musli home-made?  Dacă vrei să schimbi puțin ...

Ce poți face cu măsli…

  Ce poți face cu măslinele în bucătărie?  Fie că sunt negre, verzi, kalama...

Cum sa reduci consumul …

  Alimente fără sare – trucuri pentru a găti cu gust  Cel mai bine ar fi să ...

Integrează grapefruitu…

  Integrează grapefruitul la tine în alimentație  Consumul regulat de gra...

Gătește sub vid

  Gătește ca un chef cu tehnica gătirii sub vid  De ce oare carnea este atât ...

Gătește cu mirodenii

  9 feluri în care poți găti cu mirodeniile  Mirodeniile sunt cele care te aju...

Untul aromatizat

  Untul aromatizat, o plăcere extrem de simplă  Fie că îl folosești pentru m...

Brânză pentru supele …

  Brânză pentru toate supele tale de sezon!  Iubești la nebunie brânza ...

Atuuri ale berii în bu…

  5 atuuri ale berii în bucătărie  Bună ziua tuturor gurmanzilor. Știați c...

Combina fructele uscate…

  10 feluri în care poți combina fructele uscate cu lactatele  Veritabile conce...

Integreaza scorțișoar…

  Cum poți integra scorțișoara la tine în meniu?  Scorțișoara este un condi...

Cum poți folosi formel…

  Cum poți folosi altfel formele pentru muffins?  Probabil că ai și tu una sau mai ...

Rezoluții gurmande pen…

  Rezoluții gurmande pentru noul an ce vine  Noul an este cea mai bună perioadă pen...

Cum poți alege între …

  Cum poți alege între două alimente similare?  Nu știi cum să alegi î...

Reflexe de adoptat pent…

  8 reflexe de adoptat pentru a mânca mai bine  În noul an ce vine, ai un ...

Fă-ți face plinul de …

  Sfaturi pentru a-ți face plinul de fructe și legume iarna  Atunci când este ...

Păstreaza un echilibru…

  Sfaturi și trucuri pentru a păstra un echilibru între sărbători  Sărbăto...

Idei pentru o masă uș…

  7 idei bune pentru un Revelion cât mai lejer  Carne de porc sau de pasăre? Fo...

Cu ce poți înlocui cr…

  Cu ce poți înlocui crema tartinabilă?  Crema tartinabilă este plăcerea noa...

Cum poți înlocui ouă…

  Cum poți înlocui ouăle în bucătărie?  Atunci când adopți un r...

Trucuri pentru gătitul…

  4 trucuri pentru ca gătitul pe aburi să nu devină o corvoadă ci o plăcere  Cu s...

Alimente fără zahăr …

  5 alimente fără zahăr pentru a fi plină de energie  Chiar dacă zahărul este in...

Cum poți mânca fără…

  Cum poți mânca echilibrat fără gluten?  Glutenul este prezent în majo...

Ai grijă ce ronțăi s…

  Ce nu trebuie să ronțăi seara înainte de culcare?  Pentru a reuși să &bdq...

Rețete de toasts pentr…

  Rețete de toasts pentru Crăciun  Facile și foarte ușor de preparat, preparatele ...

Ce poți face cu citric…

  Ce poți face cu citricele în bucătărie?  Ai pe masă nelipsitele citrice al...

Cum poți găti cu mai …

  Cum poți găti cu mai puțin zahăr?  Iată care sunt cheile echilibrului atunci c&...

Tipuri de oțet

  Cele cinci tipuri de oțet pe care trebuie să le ai la tine în bucătărie  A...

Zero kilograme de sărb…

  Obiectiv zero kilograme de sărbători, câteva trucuri și sfaturi  Foie gras...

Învață să savurezi …

  Învață să savurezi mai mult muștarul!  Crezi că știi totul despre mușta...

Sosul de soia

  Sosul de soia îți pune în valoare felurile de mâncare  Știai că...

Reguli de aur pentru o …

  Reguli de aur pentru o alimentație echilibrată  A te hrăni bine înseamnă, ...

Alternative facile în …

  Trucuri şi sfaturi – alternative facile în bucătărie  Cu siguranță ...

Trucuri pentru a prepar…

  Trucuri și sfaturi pentru a prepara niște mese fără carne  Vrei să te bucuri de...

Garnituri pentru băutu…

  Trucuri și sfaturi – garnituri pentru băuturile tale de sărbători  Asta es...

Trucuri pentru a desăr…

  3 trucuri pentru a desăra un fel de mâncare prea sărat  Trebuie să recunoa...

Alimente bogate în mag…

  Alimente bogate în magneziu pentru o iarnă în formă  Magneziul este un...

Legume uscate pentru a …

  4 legume uscate pentru a evita ronțăielile în această iarnă  Legumele usca...

Cum poți înlocui Nute…

  Nu ai Nutella? Nicio problemă! Iată cum o poți înlocui  Dacă vrei să te b...