Cum poți găti cu mai puțin zahăr?
Iată care sunt cheile echilibrului atunci când vine vorba despre a găti cu zahărul: trebuie să joci cartea naturalului, să alegi cele mai bune ingrediente È™i mai ales să nu te privezi.
ÎndulceÈ™te preparatele în mod natural.
Să îndulceÈ™ti felurile de mâncare nu este o greÈ™eală. PoÈ›i îndulci o tartă, un iaurt sau o cafea. Trebuie doar să È™tii cum să adaptezi cantitățile – între 20 È™i 25 de grame pe zi, o cantitate care nu trebuie să fie depășită. Dar trebuie È™i să selectezi tipul de îndulcitor- miere, zahăr integral, rapadura, sirop de arÈ›ar… sunt cele care vin cu mai mult zahăr deci trebuie să pui mai puÈ›in dar conÈ›in È™i minerale sau substanÈ›e protectoare.
Fugi de alimentele interzise dar ascultă-ți și poftele.
Dacă îÈ›i interzici toate produsele dulci mai ales atunci când le iubeÈ™ti foarte mult nu este un lucru tocmai bun. Nu interzice deci dulciurile È™i deserturile din meniu dar trebuie È™i să È™tii cum să distingi poftele de foame. Important este să consumi cât mai conÈ™tient. Și trebuie să È™tii cum să savurezi alimentele fără să te culpabilizezi.
Fă-ți timp pentru a degusta alimentele.
Trebuie să îÈ›i faci timp pentru a degusta cât mai mult alimentele. Trebuie să înveÈ›i în funcÈ›ie de nevoi zahărul. Trebuie să înveÈ›i să È™tii cum să reduci zahărul È™i să te distrezi cu asta. Parfumurile desertului vor fi mai bine puse în valoare- fructe, vanilie sau migdale. Consumă-le È™i cât mai încet pentru a le pune savorile în valoare.
Descoperă super fructele.
Goji, meriÈ™oare, dude…. Aceste mici fructe sunt niÈ™te concentrate de beneficii pentru sănătate, conÈ›in antioxidanÈ›i care protejează organismul de îmbătrânirea prematură. Dar trebuie să fie consumate în mod regulat pentru a fi cât mai eficiente.
Delectează-te cu ciocolata.
VirtuÈ›ile ciocolatei nu trebuie să fie neglijate. Este o sursă de magneziu, de antioxidanÈ›i, de substanÈ›e stimulante È™i anti-deprimare deci ai de câÈ™tigat dacă o consumi în mod regulat. Dar trebuie să fie consumată cu moderaÈ›ie. La fel ca È™i în cazul cafeinei È™i a vinului roÈ™u, beneficiile sale se fac resimÈ›ite în niÈ™te doze mai mici.
Adoptă laptele vegetal.
Nu trebuie să abandonezi laptele de vacă dar trebuie să descoperi È™i noile savori – lapte de migdale, de alune, de quinoa sau de orez…. Sunt perfecte pentru a prepara tarte flan, clătite, la care vin cu cele mai delicioase savori. Trebuie să descoperi în magazinele bio È™i laptele de horchata, de teff sau de baobab care sunt fără gluten. Perfecte pentru cele mai lejere È™i mai originale milkshakes.
PoÈ›i îmbogăți deserturile cu fructe uscate.
Fructele uscate – caisele, stafidele sau prunele sau cele oleaginoase sunt cele care ameliorează sensibil calitatea nutriÈ›ională a prăjiturilor făcute în casă.
ConcentraÈ›ia lor de fibre, de minerale sau de antioxidanÈ›i este cea care îmbogățeÈ™te în mod natural prăjiturile, muffinsurile cu substanÈ›e utile pentru sănătate. Un alt avantaj al fructelor uscate- vin cu o senzaÈ›ie îndelungată de saÈ›ietate datorită indicelui lor glicemic scăzut È™i fibrelor lor. O prăjitură cu fructe uscate este foarte indicată pentru micul dejun sau pentru gustare.