Câtă mâncare aruncăm la gunoi?
Puțini dintre dvs. știți ce cantitate uriașă de alimente se irosește anual, câte milioane de tone de fructe și legume se aruncă pur și simplu la gunoi, în condițiile în care sunt atâția oameni care nu au cu ce se hrăni. Mergem adesea la supermarket și luăm alimente care nu ne folosesc, pe care nu le consumăm sau pe care le mai avem în frigider, doar ca să ne aprovizionăm și ajungem apoi să le aruncăm la gunoi. Să nu mai vorbim de oalele întregi cu mâncare pe care le putem admira după sărbători la gunoi, o risipă totală de timp, bani, alimente... Trebuie, așadar, să ne revizuim puțin stilul de viață, comportamentul nostru ca și cumpărător și consumator și să avem un plan bine stabilit în acest sens.
Listele de cumpărături sunt ideale
De cele mai multe ori, atunci când mergem la magazin, avem în minte ceea ce trebuie să cumpărăm, dar nimic concret pe hârtie. Rigoarea unei liste de la care să nu ne abatem niciun pic ne-ar ajuta foarte mult să combatem problema irosirii alimentelor, a banilor, a timpului pierdut pentru prepararea lor... Pregătiți de acasă o listă cu strictul necesar și nu permiteți nicio abatere, aveți însă grijă la ofertele care vă pot „lua ochii” pentru că de multe ori avem de-a face cu alimente ce stau să expire și pe care cu siguranță nu le veți consuma în cantitate mare, în doar câteva zile până la expirare. Luați alimente proaspete, în cantități mici, și evitați să faceți cumpărături pentru perioade foarte lungi de timp, spre exemplu să vă propuneți să cumpărați necesarul pentru o săptămână, deoarece cu siguranță veți ieși în dezavantaj. Mergeți mai des la magazin și va fi ok.
Organizați-vă frigiderul
Cum se poate să vă organizați frigiderul? Așa cum vă organizați și dulapul cu haine, spre exemplu. Puneți legumele la congelat pentru a ține mai mult timp (ce se poate congela), puneți fructele și legumele în cutia lor specială, ouăle în locul lor special, carnea la congelator. Oalele acoperiți-le și obișnuiți-vă să țineți mâncarea rămasă în caserole speciale pentru a fi consumată a doua zi. De asemenea, este bine să aveți liste pe frigider unde să scrieți alimentele de care mai aveți nevoie, data de expirare a ouălor sau a laptelui, alimentele care sunt în exces, etc. Cu alte cuvinte, aranjați frigiderul ca la carte și țineți evidența alimentelor în permanență.