Sfaturi pentru a-ți face plinul de fructe și legume iarna
Atunci când este mai frig, fructele È™i legumele ne atrag mai puÈ›in. Dar ar fi bine să È™tii că ai nevoie în permanență de ele. Iată care sunt reflexele de care să È›ii cont pentru a consuma porÈ›ia zilnică necesară de fructe È™i de legume.
Începe ziua cu un fruct proaspăt.
Kiwi, portocală, grepfrut sau măr… trebuie să consumi un fruct la micul dejun, de preferință întreg pentru aportul de fibre. Și duminică dimineaÈ›a poÈ›i prepara un suc smoothie pentru întreaga familie.
Umple congelatorul.
Legumele È™i fructele congelate îÈ›i permit să consumi tot felul de varietăți în orice anotimp. Ai grijă însă să nu fie produse transformate, să nu aibă aditivi, materii grase sau sare. Umple È™i sertarele congelatorului cu ardei, fasole verde, caise È™i zmeură… pentru iarnă.
Începe fiecare cină cu o supă.
Este cea care te satură, care te hidratează, dar care vine È™i cu o mulÈ›ime de minerale. Evită însă versiunile mult prea gurmande cu slănină, cu smântână sau brânză.
Reabilitează preparatele de altădată.
ReÈ›etele vechi care conÈ›in legume de sezon pot fi regândite È™i pot fi preparate în versiuni mai light fără tot felul de materii grase.
Trebuie să ai mereu salată în frigider.
Cumpără tot felul de salate în pungi, spală-le È™i păstrează-le apoi în congelator. Câteva frunze de salată vor completa de minune un fel de mâncare sau pot însoÈ›i de minune un platou cu frunze.
Ameliorează rețetele.
Cele sărate – pizza, gratin sau quiche È™i cele dulci – tarte sau prăjituri. Trebuie să măreÈ™ti cantitatea de fructe sau de legume recomandate. Sau mai poÈ›i înlocui unele ingrediente- de exemplu plăcinta ciobanului se poate prepara cu dovleac È™i cu cartofi.
Pune pe grătar fructele.
Mere, pere, ananas… pe grătar sau la cuptor devin mult mai savuroase. Dacă mai adaugi È™i puÈ›ină brânză, vei obÈ›ine cel mai savuros desert.
Asociază diferitele legume.
Cu cât sunt mai multe culori în farfurie, cu atât vei consuma mai mult. PoÈ›i combina deci morcovii cu sfecla, broccoli cu conopida, etc.
Lasă-te sedus și de un fondue de fructe.
Rondele de banane, de kiwi, felii de clementine, toate se pot consuma alături de ciocolată. Ușor de preparat, ludic și delicios.
Du cu tine peste tot în geantă fructele uscate.
Caise uscate, prune, banane uscate, curmale È™i smochine… toate conÈ›in foarte multe minerale. Sunt cea mai bună gustare a iernii alături de un pahar de lapte cald.