Sosul chantilly sărat, șic și festiv
Termenul de sos chantilly desemnează cu siguranță un fel de frișcă bătută dulce, dar cine a zis că nu te poți distra cu tradițiile culinare? Sosul chantilly sărat este original, este ușor de preparat și este un sos foarte rafinat. Un must pentru cele mai delicioase preparate mai ales dacă vrei să prepari unele mai festive.
Cum poți obține sosul chantilly sărat?
Ai mai multe opÈ›iuni la îndemână:
- încorporează sare È™i aromate la alegere după ce ai bătut friÈ™ca È™i după ce ai obÈ›inut o consistență cremoasă È™i fermă. Aici intră sucul de lămâie, coaja de lămâie, condimente pudră sau ierburi fine.
- prin infuzie poÈ›i încălzi sosul cu un ingredient destinat să îl parfumeze – ierburi uscate, slănină afumată sau condimente.
- prin amestec, cu un ingredient moale la alegere. Aici intră un piure de legume colorate, sfeclă de exemplu. Mai poÈ›i folosi brânză sau foie gras. Pentru această tehnică trebuie să foloseÈ™ti È™i sifon.
Ce poți face cu sosul chantilly sărat?
- îl poÈ›i folosi pe post de substitut lejer al maionezei. Este delicios cu creveÈ›ii fierÈ›i de exemplu. Mai poÈ›i de asemenea să aerezi pur È™i simplu maioneza fără să o suprimi în întregime punând uÈ™or în ea o friÈ™că natur.
- sosul chantilly este delicios È™i alături de peÈ™tele afumat. Un peÈ™te afumat preferat plus un sos chantilly cu citrice, plus ierburi proaspete reprezintă un apertiiv care îi va atrage È™i îi va delecta cu siguranță pe toÈ›i.
- se mai poate folosi și pentru a umple delicatele choux a la creme. Vei obține un preparat sărat minunat.
- trebuie să cedezi È™i modei verinelor. De exemplu poÈ›i folosi sosul chantilly cu foie gras È™i cu batoane de turtă dulce prăjite. Sau mai ai È™i alte opÈ›iuni la îndemână – un sos chantilly cu brânză È™i cu miez de nucă, sau tartar de avocado cu un sos chantilly cu lămâie È™i cu È›ibuletă plus ouă de somon.
- poÈ›i forma un fel de bulete de sos pe care să le presari peste supele fierbinÈ›i în momentul servirii. Vei reuÈ™i un contrast de rece È™i de cald minunat. PoÈ›i încerca de exemplu un sos chantilly infuzat cu slănină afumată peste o supă de dovleac. Un preparat foarte È™ic È™i foarte uÈ™or de preparat.
- poți pune de asemenea sosul peste cartofi sau peste carne. Vei obține cele mai delicioase preparate.