Compatibiltățile alimentare în Ayurveda
În prezent, È™tim că Ayurveda acordă o importanță capitală mecanismelor digestiei. Focul digestiv, Agni în sanscrită este determinant pentru digerarea alimentelor fără să lase subproduse prost metabolizate, cunoscute sub numele de Ama. Cu toate acestea, chiar dacă focul digestiv este puternic, unele combinaÈ›ii alimentare ar trebui evitate deoarece acestea provoacă tot felul de tulburări digestive. Această noÈ›iune de compatibilitate alimentară există deja de multă vreme în mai multe tradiÈ›ii culinare, inclusiv în Occident.
Combinațiile alimentare compatibile conform Ayurveda reprezintă o cunoștință esențială pentru persoanele care vor să fie sănătoase.
Aceasta este bazată pe trei factori principali care caracterizează fiecare aliment în parte – gustul, efectul post-digestiv È™i natura energiei acestuia. În funcÈ›ie de combinarea acestor trei factori, focul digestiv se poate dovedi a fi insuficient pentru ca digestia să fie optimă. Sistemul enzimatic este astfel inhibat ceea ce favorizează producÈ›ia de Ama. Dacă alimente cu caracteristici diferite în ceea ce priveÈ™te gustul, energia È™i efectele post-digestive sunt consumate împreună, focul digestiv va fi slăbit automat. Astfel, bolul alimentar va rămâne ore întregi în stomac, uneori până la 7-8 ore. AceleaÈ™i alimente, consumate separat, vor fi digerate mult mai rapid.
De aceea, ideal ar fi să consumi fructe, feculenÈ›i, proteine È™i grăsimi doar în anumite momente ale zilei. Această separare evită orice formă de indigestie, de fermentare sau de putrefacÈ›ie dar È™i formarea gazelor. Astfel, consumul de banane È™i lapte diminuează focul digestiv. Dacă acest obicei persistă, cu timpul flora intestinală se va modifica È™i va favoriza apariÈ›ia unor afecÈ›iuni precum gripa, sinuzita, tusea, chiar alergiile. Iată de ce Ayurveda nu recomandă consumul laptelui sau iaurtului împreună cu fructele acre sau citrice.
Cu toÈ›ii avem de-a face cu astfel de combinaÈ›ii, la micul-dejun în special când bem suc de fructe înainte de a ne consuma bolul de lapte cu cereale. Fructele nu merg deloc cu cartofii sau feculenÈ›ii. Pepenele ar trebui consumat singur deoarece, amestecat cu cerealele, perturbă digestia. Pepenele este digerat rapid în timp ce cerealele au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate. Laptele È™i pepenele nu ar trebui consumate la aceeaÈ™i masă deoarece laptele este laxativ iar pepenele este diuretic.
Cartofii, roÈ™iile, vinetele È™i ardeii sunt incompatibili cu iaurtul, laptele, castraveÈ›ii È™i pepenele. Ridichea este incompatibilă cu laptele, bananele È™i strugurii uscaÈ›i. Iaurtul este incompatibil cu laptele, fructele acre, pepenele, mango, feculenÈ›i sau brânză. Mango este incompatibil cu iaurtul, brânza È™i castravetele. Lămâia este incompatibilă cu iaurtul, laptele, castravetele È™i roÈ™ia.