Diferitele tipuri de uleiuri în bucătărie
Ulei de măsline, de rapiță, de nuci sau de argan…. Uleiurile ocupă un loc foarte important în bucătărie. Și printre numeroasele varietăți de uleiuri de pe piață, s-ar putea să te simÈ›i puÈ›in cam pierdut. Iată mai multe cuvinte despre ele pentru a deveni un adevărat specialist.
Ce trebuie să știi despre uleiuri.
- uleiurile conÈ›in un procent de 100% lipide. Deci nu există un ulei care conÈ›ine mai puÈ›ine calorii decât celălalt.
- dacă în timpul preparării, un ulei scoate fum, acest lucru înseamnă că devine toxic. Și în afara compuÈ™ilor cancerigene, aceste uleiuri îÈ™i mai pierd È™i din valorile nutritive.
- uleiurile sunt bune pentru sănătate. Sunt bune pentru inimă, participă la buna funcționare a creierului copiilor, la formarea oaselor lor dar și a dinților. Sunt și niște excelente antioxidanți.
- în cadrul unei cure de slăbire, nu trebuie să renunÈ›i de tot la ulei ci să limitezi consumul său, deoarece conÈ›ine nutrienÈ›i pe care organismul nu este în stare să ăl fabrice singur.
- nu trebuie să eziÈ›i atunci când vine vorba despre a folosi o cât mai mare varietate de uleiuri care vin cu niÈ™te aporturi nutriÈ›ionale mai diferite.
Diferitele tipuri de uleiuri în bucătărie.
Uleiul de arahide.
Uleiul de arahide este un ulei originar din America de Sud care se face pornindu-se de la arahide. Are o culoare deschisă și un gust nu foarte pronunțat. Uleiul de arahide este ideal pentru tot tipul de prăjeli deoarece este cel mai stabil la o temperatură mai ridicată. Este ideal deci pentru gogoși sau cartofi prăjiți dar și pentru legume sau carne.
Uleiul de argan.
Uleiul de argan este un ulei extras din Arborele de argan, un arbore din Maroc. Fructul acestui arbore este foarte dulce. Are culoarea mierii închise È™i un gust pronunÈ›at de alune sau de migdale. Nu suportă să fie încălzit. Uleiul de argan este ideal pentru peÈ™te sau pentru couscous È™i pentru legumele mediteraneene în vingrete. Se mai poate folosi È™i pentru felurile de mâncare cu un gust pronunÈ›at, cum ar fi ardeii copÈ›i, carnea de oaie, pentru brânză sau tabouleh.
Uleiul de rapiță.
Uleiul de rapiță este un ulei obținut din semințele de rapiță reduse sub formă de făină. Este un ulei foarte complet din punct de vedere nutrițional. Are o culoare deschisă și un gust neutru. Cel mai bine ar fi să se folosească pentru vinegrete sau pentru maioneză. Se poate folosi și pentru paste sau pește.
Uleiul din germeni de grâu.
Uleiul din germeni de grâu este un ulei extras din germenul cerealei de grâu. Este cel mai bun pentru piele. Este un ulei mai dens, galben, destul de parfumat. Se foloseÈ™te doar pentru asezonare, niciodată pentru gătit. Cel mai bine ar fi să amesteci uleiul din germeni de grâu cu alte tipuri de ulei pentru a se limita gustul său mai pronunÈ›at.
Uleiul de in.
Uleiul de in este un ulei extras din seminÈ›ele coapte ale inului cultivat È™i presat la rece pentru un uz alimentar. Reprezintă pentru partea de nord a Europei ceea ce reprezintă uleiul de măsline pentru partea de sud. Uleiul de in este galben auriu, cu o textură mai mult sau mai puÈ›in densă. Este ideal pentru asezonare È™i nu se poate găti. Este bogat în omega 3.
Uleiul de nuci.
Uleiul de nuci este uleiul care se obține din miezul de nuci, cu o culoare de un verde gălbui, cu un gust pronunțat de nucă. Este ideal pentru salate, pentru legume, dar și pentru prăjituri.
Uleiul de măsline.
Uleiul de măsline este cel mai popular ulei ideal pentru salate, pentru marinate, pentru ghivece, carne și pește.
Uleiul de soia.
Uleiul de soia este cel mai consumat în America de Nord. Ideal pentru asezonare È™i pentru prăjeală mai ales. Are o culoare de ambră È™i un gust destul de neutru.