Diferitele tipuri de uleiuri în bucătărie

 

Diferitele tipuri de uleiuri în bucătărie

diferitele tipuri de uleiuri in bucatarie

 Ulei de măsline, de rapiță, de nuci sau de argan…. Uleiurile ocupă un loc foarte important în bucătărie. Și printre numeroasele varietăți de uleiuri de pe piață, s-ar putea să te simÈ›i puÈ›in cam pierdut. Iată mai multe cuvinte despre ele pentru a deveni un adevărat specialist.

 

Ce trebuie să știi despre uleiuri.

 - uleiurile conÈ›in un procent de 100% lipide. Deci nu există un ulei care conÈ›ine mai puÈ›ine calorii decât celălalt.

 - dacă în timpul preparării, un ulei scoate fum, acest lucru înseamnă că devine toxic. Și în afara compuÈ™ilor cancerigene, aceste uleiuri îÈ™i mai pierd È™i din valorile nutritive.

 - uleiurile sunt bune pentru sănătate. Sunt bune pentru inimă, participă la buna funcÈ›ionare a creierului copiilor, la formarea oaselor lor dar È™i a dinÈ›ilor. Sunt È™i niÈ™te excelente antioxidanÈ›i.

 - în cadrul unei cure de slăbire, nu trebuie să renunÈ›i de tot la ulei ci să limitezi consumul său, deoarece conÈ›ine nutrienÈ›i pe care organismul nu este în stare să ăl fabrice singur.

 - nu trebuie să eziÈ›i atunci când vine vorba despre a folosi o cât mai mare varietate de uleiuri care vin cu niÈ™te aporturi nutriÈ›ionale mai diferite.

 

      Diferitele tipuri de uleiuri în bucătărie.

Uleiul de arahide.

 Uleiul de arahide este un ulei originar din America de Sud care se face pornindu-se de la arahide. Are o culoare deschisă È™i un gust nu foarte pronunÈ›at. Uleiul de arahide este ideal pentru tot tipul de prăjeli deoarece este cel mai stabil la o temperatură mai ridicată. Este ideal deci pentru gogoÈ™i sau cartofi prăjiÈ›i dar È™i pentru legume sau carne.

 

Uleiul de argan.

 Uleiul de argan este un ulei extras din Arborele de argan, un arbore din Maroc. Fructul acestui arbore este foarte dulce. Are culoarea mierii închise È™i un gust pronunÈ›at de alune sau de migdale. Nu suportă să fie încălzit. Uleiul de argan este ideal pentru peÈ™te sau pentru couscous È™i pentru legumele mediteraneene în vingrete. Se mai poate folosi È™i pentru felurile de mâncare cu un gust pronunÈ›at, cum ar fi ardeii copÈ›i, carnea de oaie, pentru brânză sau tabouleh.

 

Uleiul de rapiță.

 Uleiul de rapiță este un ulei obÈ›inut din seminÈ›ele de rapiță reduse sub formă de făină. Este un ulei foarte complet din punct de vedere nutriÈ›ional. Are o culoare deschisă È™i un gust neutru. Cel mai bine ar fi să se folosească pentru vinegrete sau pentru maioneză. Se poate folosi È™i pentru paste sau peÈ™te.

 

Uleiul din germeni de grâu.

 Uleiul din germeni de grâu este un ulei extras din germenul cerealei de grâu. Este cel mai bun pentru piele. Este un ulei mai dens, galben, destul de parfumat. Se foloseÈ™te doar pentru asezonare, niciodată pentru gătit. Cel mai bine ar fi să amesteci uleiul din germeni de grâu cu alte tipuri de ulei pentru a se limita gustul său mai pronunÈ›at.

 

Uleiul de in.

 Uleiul de in este un ulei extras din seminÈ›ele coapte ale inului cultivat È™i presat la rece pentru un uz alimentar. Reprezintă pentru partea de nord a Europei ceea ce reprezintă uleiul de măsline pentru partea de sud. Uleiul de in este galben auriu, cu o textură mai mult sau mai puÈ›in densă. Este ideal pentru asezonare È™i nu se poate găti. Este bogat în omega 3.

 

Uleiul de nuci.

 Uleiul de nuci este uleiul care se obÈ›ine din miezul de nuci, cu o culoare de un verde gălbui, cu un gust pronunÈ›at de nucă. Este ideal pentru salate, pentru legume, dar È™i pentru prăjituri.

 

Uleiul de măsline.

 Uleiul de măsline este cel mai popular ulei ideal pentru salate, pentru marinate, pentru ghivece, carne È™i peÈ™te.

 

Uleiul de soia.

 Uleiul de soia este cel mai consumat în America de Nord. Ideal pentru asezonare È™i pentru prăjeală mai ales. Are o culoare de ambră È™i un gust destul de neutru.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri culinare

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

PeÈ™tele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

Tips-uri pentru supe ma…

  Supe cu mai multe minerale  Supele, ciorbele și supele-cremă sunt foarte sănătoase și nut...

Pâine cu maia naturalą

  Pâinea cu maia nu îngreunează digestia  După ce-am descoperit pâinea cu maia naturală, a...

Știi care sunt cele ma…

  Laptele vegetal poate înlocuii cu succes laptele de vacă  În zilele noastre, laptele de va...

Alimente care reduc pof…

  Alimentele care reduc pofta de dulce  Știai ca una din cauzele cele mai frecvente ale suprapo...

SeminÈ›e cu valoare nut…

  Topul celor mai nutritive semințe  Adesea avem tendința să uităm de ele sau să nu le in...

SeminÈ›e care nu ar tre…

  Semințele care nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta  Conform unor filozofi, seminț...

Ce să mâncăm la mese…

  Când să mâncăm  Dacă vă ascultați ceasul biologic și instinctele, vă veți da seama c...

Cum să nu mai irosim a…

  Câtă mâncare aruncăm la gunoi?  Puțini dintre dvs. știți ce cantitate uriașă de alime...

ÃŽnvață să fierbi co…

  Pastele necesită o atenție deosebită la fierbere  Poate că pentru mulți dintre noi fierbe...

5 îndulcitori naturali

  Îndulcitori naturali  „Pentru o viață sănătoasă, evitați excesul de sare, zahăr, și...

Reinventează mâncarea…

  Reinventează felurile tale de mâncare clasice cu 5 ingrediente exotice  Din când în când ...

SlăbeÈ™te cu ajutorul …

  Cum să slăbeÈ™ti cu ajutorul micului-dejun  Dacă îÈ›i doreÈ™ti să slăbeÈ™ti...

Trucuri pentru a prepar…

  Ce facem cu resturile de mâncare?  Nu ÅŸtii ce să faci cu resturile de m&acir...

Top 10 cele mai bune ul…

  Top 10 cele mai bune uleiuri  Rapiță, măsline, porumb, arahide, nuci… aleg...

Totul despre cereala fa…

  Cereala farro din nou la modă  Ai auzit vorbindu-se despre farro, o cereală mai ve...

5 asezonări vedetă pe…

  5 condimente din 5 ţări  Diferitele reÅ£ete specifice unor anumite ţări te ajutÄ...

8 feluri sănătoase de…

  8 reÈ›ete cu ceapă  Ceapa este o legumă plină de beneficii pentru sănătate. Iat...

Cum poÈ›i găti dacă n…

  ReÈ›ete fără cuptor  Un festin original È™i gurmand este posibil chiar dacă nu de...

Cum să foloseÈ™ti lăm…

  Învață să foloseÈ™ti aÈ™a cum trebuie lămâia în bucătărie  &...

Cum poÅ£i folosi floare…

  Apa de flori de portocal în bucătărie  Câteva picături de floare de p...

FoloseÈ™te legumele în…

  Desert cu legume  Dacă multă vreme legumele erau destinate doar felurilor de m&aci...

Delicioase feluri de mÃ…

  Ce poÅ£i face cu pâinea în bucătărie?  Pâinea… o ronţăi...

Trucuri pentru a consum…

  Legumele în centrul farfuriei tale  Dovlecei, roÈ™ii, castraveÈ›i, cartofi, ar...

Uleiul de argan

  Uleiul de argan în bucătărie  Să găteÅŸti cu uleiul de argan este un lucru...

Ierburi aromatice pentr…

  Ierburi aromatice pentru un desert delicios  Menta este delicioasă pe post de deser...

Prepara altfel celebrel…

  10 feluri de a prepara altfel celebrele muffins  Le mâncăm la desert, pe post...

Ce paste să alegi?

  Ce paste trebuie să alegi pentru felurile tale de mâncare?  Ai impresia că p...

Plante cu savori surpri…

  Plante cu savori surprinzătoare pentru a-Å£i parfuma felurile de mâncare  Åžt...

Compatibiltățile alim…

  Compatibiltățile alimentare în Ayurveda  În prezent, È™tim că Ayurved...

Usturoiul negru

  Usturoiul negru, o specialitate asiatică necunoscută  Usturoiul negru… nu t...

Vanilia, aroma preferat…

  Vanilia ne învăluie cu un parfum îmbătător  Fructul unei orhidee, van...

ReÈ›ete de iarnă în v…

  5 idei de reÈ›ete de iarnă în verine  În orice anotimp sau în ori...

Sosul chantilly în var…

  Sosul chantilly sărat, È™ic È™i festiv  Termenul de sos chantilly desemnează cu si...

Cum poÈ›i folosi Maizen…

  Cum poÈ›i folosi Maizena în bucătărie?  Un aliat de nădejde al persoanelor ...

Descoperă fulgii de ce…

  ÎÈ›i plac fulgii de cereale ?  Fulgii de ovăz, de orez sau de năut sunt noii...

Iaurtul Grecesc în buc…

  Ce poÈ›i face cu iaurtul grecesc în bucătărie?  Iaurtul grecesc, un iaurt cr...

Avocado, partenerul tă…

  Fructul Avocado È™i beneficiile lui   Avocado este un fruct care îÈ›i vre...

GăteÈ™te green, glamou…

  GăteÈ™te green, glamour È™i gurmand  Chiar dacă este iarnă, asta nu înseamn...

Adu un aer festiv prepa…

  Micile detalii pentru ca preparatele tale să aibă un aer festiv  Cel mai adesea, u...

Câteva motive ca să f…

  De ce să foloseÈ™ti laptele praf în bucătărie? Câteva motive  Laptele...

Musli home-made

  Ce pot pune în cerealele mele musli home-made?  Dacă vrei să schimbi puÈ›in ...

Ce poÈ›i face cu măsli…

  Ce poÈ›i face cu măslinele în bucătărie?  Fie că sunt negre, verzi, kalama...

Cum sa reduci consumul …

  Alimente fără sare – trucuri pentru a găti cu gust  Cel mai bine ar fi să ...

Integrează grapefruitu…

  Integrează grapefruitul la tine în alimentaÈ›ie  Consumul regulat de gra...

Gătește sub vid

  GăteÈ™te ca un chef cu tehnica gătirii sub vid  De ce oare carnea este atât ...

Gătește cu mirodenii

  9 feluri în care poÈ›i găti cu mirodeniile  Mirodeniile sunt cele care te aju...

Untul aromatizat

  Untul aromatizat, o plăcere extrem de simplă  Fie că îl foloseÈ™ti pentru m...

Brânză pentru supele …

  Brânză pentru toate supele tale de sezon!  IubeÈ™ti la nebunie brânza È...

Atuuri ale berii în bu…

  5 atuuri ale berii în bucătărie  Bună ziua tuturor gurmanzilor. ȘtiaÈ›i cÄ...

Combina fructele uscate…

  10 feluri în care poÈ›i combina fructele uscate cu lactatele  Veritabile conce...

Integreaza scorÈ›iÈ™oar…

  Cum poÈ›i integra scorÈ›iÈ™oara la tine în meniu?  ScorÈ›iÈ™oara este un condi...

Cum poÈ›i folosi formel…

  Cum poÈ›i folosi altfel formele pentru muffins?  Probabil că ai È™i tu una sau mai ...

RezoluÈ›ii gurmande pen…

  RezoluÈ›ii gurmande pentru noul an ce vine  Noul an este cea mai bună perioadă pen...

Cum poÈ›i alege între …

  Cum poÈ›i alege între două alimente similare?  Nu È™tii cum să alegi î...

Reflexe de adoptat pent…

  8 reflexe de adoptat pentru a mânca mai bine  În noul an ce vine, ai un ...

Fă-È›i face plinul de …

  Sfaturi pentru a-È›i face plinul de fructe È™i legume iarna  Atunci când este ...

Păstreaza un echilibru…

  Sfaturi È™i trucuri pentru a păstra un echilibru între sărbători  Sărbăto...

Idei pentru o masă uÈ™…

  7 idei bune pentru un Revelion cât mai lejer  Carne de porc sau de pasăre? Fo...

Cu ce poÈ›i înlocui cr…

  Cu ce poÈ›i înlocui crema tartinabilă?  Crema tartinabilă este plăcerea noa...

Cum poÈ›i înlocui ouă…

  Cum poÈ›i înlocui ouăle în bucătărie?  Atunci când adopÈ›i un r...

Trucuri pentru gătitul…

  4 trucuri pentru ca gătitul pe aburi să nu devină o corvoadă ci o plăcere  Cu s...

Alimente fără zahăr …

  5 alimente fără zahăr pentru a fi plină de energie  Chiar dacă zahărul este in...

Cum poÈ›i mânca fără…

  Cum poÈ›i mânca echilibrat fără gluten?  Glutenul este prezent în majo...

Ai grijă ce ronțăi s…

  Ce nu trebuie să ronțăi seara înainte de culcare?  Pentru a reuÈ™i să &bdq...

ReÈ›ete de toasts pentr…

  ReÈ›ete de toasts pentru Crăciun  Facile È™i foarte uÈ™or de preparat, preparatele ...

Ce poÈ›i face cu citric…

  Ce poÈ›i face cu citricele în bucătărie?  Ai pe masă nelipsitele citrice al...

Cum poÈ›i găti cu mai …

  Cum poÈ›i găti cu mai puÈ›in zahăr?  Iată care sunt cheile echilibrului atunci c&...

Tipuri de oțet

  Cele cinci tipuri de oÈ›et pe care trebuie să le ai la tine în bucătărie  A...

Zero kilograme de sărb…

  Obiectiv zero kilograme de sărbători, câteva trucuri È™i sfaturi  Foie gras...

ÃŽnvață să savurezi …

  Învață să savurezi mai mult muÈ™tarul!  Crezi că È™tii totul despre muÈ™ta...

Sosul de soia

  Sosul de soia îÈ›i pune în valoare felurile de mâncare  È˜tiai că...

Reguli de aur pentru o …

  Reguli de aur pentru o alimentaÈ›ie echilibrată  A te hrăni bine înseamnă, ...

Alternative facile în …

  Trucuri ÅŸi sfaturi – alternative facile în bucătărie  Cu siguranță ...

Trucuri pentru a prepar…

  Trucuri È™i sfaturi pentru a prepara niÈ™te mese fără carne  Vrei să te bucuri de...

Garnituri pentru băutu…

  Trucuri È™i sfaturi – garnituri pentru băuturile tale de sărbători  Asta es...

Trucuri pentru a desăr…

  3 trucuri pentru a desăra un fel de mâncare prea sărat  Trebuie să recunoaÈ...

Alimente bogate în mag…

  Alimente bogate în magneziu pentru o iarnă în formă  Magneziul este un...

Legume uscate pentru a …

  4 legume uscate pentru a evita ronțăielile în această iarnă  Legumele usca...

Cum poÈ›i înlocui Nute…

  Nu ai Nutella? Nicio problemă! Iată cum o poÈ›i înlocui  Dacă vrei să te b...