8 alternative la orez și la paste
Dacă ai mereu de ales între paste È™i orez È™i dacă te-ai săturat deja de ele, ar fi cazul să descoperi secara, meiul, amarantul, sorgul, alacul, quinoa, bulghurul sau orzul.
Alacul.
Alacul este o cereală asemănătoare cu grâul. Este È™i o cereală celebră pentru savoarea sa de nuci È™i cel mai adesea se numeÈ™te È™i caviarul cerealelor. Alacul cu boabe mari se foloseÈ™te pentru pâine, în timp ce cel cu bob mic este ideal pentru orez pilaf sau risotto. Cel cu boabe mici este ideal pentru persoanele care au intoleranță la gluten.
Secara.
Această mică sămânță alungită de un verde deschis la culoare are o savoare mai pronunÈ›ată È™i cel mai bine ar fi să o combini cu alte tipuri de cereale. Se poate încorpora în ciorbe, în pilaf, lasagna, se poate prepara cu legume, etc.
Amarantul.
Amarantul este o formidabilă sursă de proteine integrale. Dar È™i o plantă sacră pentru azteci. Nu are gluten È™i conÈ›ine de 2 ori mai mult fier decât grâul. Se prepară foarte uÈ™or în apă È™i făina este ideală pentru clătite.
Sorgul.
Cultivată în Africa, această cereală conÈ›ine seminÈ›e care sunt preparate la fel ca È™i orezul. Se poate prepara È™i în lapte pentru micul dejun. SeminÈ›ele se pot transforma în făină. Făina de sorg este ideală atât pentru preparatele dulci cât È™i pentru cele sărate.
Meiul.
Meiul este bogat în fibre È™i în magneziu, nu conÈ›ine glutem È™i are È™i o savoare foarte dulce. Se poate prepara la fel ca È™i orezul sau ca È™i pastele. Este È™i un atu pentru frumuseÈ›e deoarece conÈ›ine È™i siliciu. Ideal pentru unghii È™i pentru păr.
Quinoa.
Quinoa este o cereală care conÈ›ine foarte puÈ›ine calorii È™i care este bogată în proteine È™i în fibre. Nu conÈ›ine gluten, se poate digera extrem de uÈ™or. Se prezintă sub forma unor seminÈ›e sau făină. Este foarte în vogă mai nou pentru tot felul de preparate È™i are un gust asemănător cu alunele.
Bulghurul.
Bulghurul este interesant deoarece are un indice glicemic scăzut. Nu are deloc grăsimi È™i este foarte bogat în minerale. Este ideal pentru a prepara un veritabil tabouleh libanez.
Orzul.
Orzul se poate prepara la fel ca È™i alacul È™i se poate folosi foarte bine pentru un risotto, pentru o salată sau chiar È™i pentru un desert. Este ideal pentru a înlocui orezul din orezul cu lapte. Are un gust foarte discret È™i sub formă de făină se pretează unor mulÈ›ime de preparate.