Cum poți găti cu ajutorul plantelor aromatice?
Se spune că cel mai adesea, cel mai delicios fel de mâncare È›ine È™i de cea mai bună asezonare. Dar oare ce plantă aromatică trebuie să foloseÈ™ti pentru fiecare fel de mâncare? ÎÈ›i venim în ajutor cu câteva sfaturi pentru a cultiva la tine acasă ierburile favorite care să îÈ›i aromatizeze felurile de mâncare.
Ce ierburi pentru ce feluri de mâncare?
Pentru antreu.
ÎÈ›i poÈ›i pune în valoare supele cu È›ibuletă, cu frunze de anason, cu fenicul, cu caprifoi, cu coriandru, cu busuioc- supă cu pesto de exemplu, cu rozmarin, È™i/sau crudități.
Pentru crudități
Pentru crudități poți folosi și mentă, pătrunjel, țibuletă, caprifoi, tarhon pentru roșii dar și coriandru.
Pentru felurile de mâncare.
Pentru cele mai savuroase omlete poÈ›i folosi caprifoiul, tarhonul, pătrunjelul, pătrunjelul È™i È›ibuleta. Pentru a însoÈ›i legunele, te poÈ›i baza fără probleme pe anason, pe busuioc, pe salvie, pe tarhon È™i pe fenicul.
Anasonul, frunzele de dafin, tarhonul, rozmarinul sunt cele mai savuroase pentru tocăniță. Pentru a pune cel mai bine în valoare gustul peÈ™telui trebuie să îl pregăteÈ™ti cu anason, cu busuioc, cu salvie È™i cu tarhon, dar È™i cu fenicul. Savoarea cărnii va fi cel mai bine pusă în valoare de fenicul È™i de anason È™i carnea la grătar de cimbru, de rozmarin iar carnea de pasăre de tarhon.
Salvia este perfectă pentru umpluturi. Oregano È™i busuiocul sunt cei mai buni prieteni pentru pizza. Șofranul È™i frunzele de dafin pot însoÈ›i cel mai bine orezul iar busuiocul È™i salvia pastele.
Sosurile.
Pentru sosurile calde pe care le prepari, plantele aromatice pe care le poÈ›i folosi în general sunt anasonul, caprifoiul, È›ibuleta, tarhonul, È™ofranul, frunzele de dafin, busuiocul, pătrunjelul, salvia sau cimbrul. Cei care iubesc sosurile de roÈ™ii pot folosi busuiocul, coriandrul È™i cimbrul. Sosurile vinegrete conÈ›in cel mai adesea mentă, busuioc, È›ibuletă sau pătrunjel. Adaugă puÈ›in anason în sosurile cu smântână.
Brânza È™i iaurtul.
Nimic nu se compară cu puÈ›ină brânză cu sare È™i cu È›ibuletă. Iaurtul se potriveÈ™te cel mai bine cu un iaurt.
Salatele.
Ai de unde alege pentru a-È›i pune salatele în valoare. PoÈ›i miza È™i aici pe È›ibuletă, pe coriandru, pe anason, pe tarhon… Pune anason È™i tarhon în borcanele cu castraveÈ›i muraÈ›i. te vei putea bucura de cel mai original gust.
Deserturile.
Șofranul È™i menta sunt foarte des folosite în tot felul de deserturi. Le poÈ›i folosi pentru salatele de fructe, pentru È™erbeturi sau pentru compoturi. Menta este È™i ea foarte potrivită. Există È™i unele deserturi mai originale care folosesc tot felul de plante aromatice. PoÈ›i încerca de exemplu un È™erbet cu verbină sau chiar È™i cu lavandă.
Băuturile.
Menta este extrem de folosită pentru tot felul de ceaiuri. Dar nu numai. Și pentru un suc de fructe sau cocktailuri. Infuzia de frunze de salvie este stimulantă. Cea de cimbru este digestivă iar cele cu verbină, mușețel sau altele vor veni cu proprietățile lor medicinale.
Iubitorii de suc de roÈ™ii pot folosi pentru el busuioc. Menta È™i busuiocul se pot folosi în multe băuturi cu alcool.