Oțetul balsamic este un veritabil aliat culinar
Provenind din Mondena, Italia, oÈ›etul balsamic este un tip de oÈ›et care se obÈ›ine printr-un proces de fabricare de origine controlată. Numele său de oÈ›et balsamic vine din latinescul balsameus, care înseamnă balsam. Este exact ca È™i efectul său minunat de care ne putem bucura.
OÈ›etul balsamic este un condiment cu un gust unic care îi explică în parte succesul È™i nu numai… Este un veritabil aliat culinar dar È™i un atu pentru sănătate.
Oțetul balsamic are niște virtuți uimitoare.
OÈ›etul balsamic este unul din rarele condimente care conÈ›ine foarte puÈ›ine calorii. Consumul său în interiorul diferitelor feluri de mâncare permite È™i controlarea glicemiei. Se spune È™i că este foarte util pentru a trata durerile musculare, pentru a îmbunătăți articulaÈ›iile È™i este chiar È™i un foarte bun antiseptic.
Cum se poate folosi oțetul balsamic.
OÈ›etul balsamic se foloseÈ™te în vinegrete È™i în marinate pentru a frăgezi carnea. Dar pune cel mai bine în valoare È™i savoarea preparatelor. Este ideal deci pentru parfuma tot felul de preparate. Pe lângă tot felul de vinegrete, oÈ›etul balsamic se mai poate folosi în numeroase feluri de mâncare pentru care vine cu un plus de eleganță. Iată câteva idei:
- vine cu o notă acidă pentru marinate, apoi dulce la preparare, atunci când restul de marinată se reduce pentru a se prepara un sos.
- îl poÈ›i folosi alături de uleiul de măsline pentru o salată de crudități.
- este delicios alături de roșii proaspete și de busuioc proaspăt mărunțit, alături și de floare de sare și de piper.
- este excelent în vinegrete alături de muÈ™tarul de Dijon.
- se poate folosi È™i în salatele de paste È™i pentru a marina fructele de sezon.
- oțetul balsamic este ideal pentru a parfuma legumele la grătar. Trebuie să reduci cu zahăr oțetul balsamic la foc mediu timp de 30 de minute.
- vine È™i cu o notă dulce-amăruie pentru sosurile care însoÈ›esc carnea sau peÈ™tele.
- poÈ›i prepara cu el o spumă foarte simplă de sfeclă roÈ™ie care poate servi drept acompaniament pentru numeroase feluri de mâncare pe bază de peÈ™te. Dar È™i o spumă mai originală cu mascarpone È™i cu caramel. Un desert foarte lejer È™i delicios.
- de un caramel cu oțet balsamic parfumat cu portocală ce zici? Un sos foarte simplu dar foarte original.
- dovleceii la grătar cu muguri de pin și cu oțet balsamic sunt cel mai delicios antipasti.