Laptele vegetal – Este bun pentru mine?
Laptele de vacă este în centrul a numeroase polemici alimentare. Eliminat din alimentaÈ›ia vegetarienilor, a persoanelor intolerante la lactoză sau la cazeină (una din proteinele din lapte), laptele de vacă poate fi înlocuit cu succes de laptele vegetal chiar dacă nu sunt comparabile din punct de vedere nutriÈ›ional.
Îl numim adesea lapte vegetal însă ar trebui să vorbim despre "suc vegetal". Laptele vegetal este obÈ›inut din cereale (ovăz, orez), din soia sau din seminÈ›e oleaginoase (migdale, nuci), înmuiate în apă după care filtrate. Laptele de origine vegetală este bogat în vitamine, în fibre È™i în minerale. Acesta nu conÈ›ine colesterol, nici materii grase animale È™i este bogat în grăsimi bune (lipide nesaturate) care ne protejează sistemul cardiovascular. Această băutură vegetală reprezintă alternativa excelentă la laptele de origine animală deoarece este foarte digestiv. Însă, problema este că laptele vegetal nu conÈ›ine calciu. De aceea, nu îÈ›i recomandăm să înlocuieÈ™ti laptele de origine animală cu laptele vegetal la copiii mai mici de 1 an. Laptele vegetal nu poate înlocui laptele matern.
Laptele de soia
Unul din cele mai cunoscute tipuri de lapte vegetal, laptele de soia este lichidul ce rămâne în urma înmuierii È™i stoarcerii boabelor de soia. Din punct de vedere nutriÈ›ional laptele de soia este foarte aproape de laptele de vacă, mai exact în ceea ce priveÈ™te nivelul protidelor (3,8g de proteine/litru) È™i lipidelor. Nu conÈ›ine nici lactoză, nici acizi graÈ™i saturaÈ›i, nici colesterol, de aceea, laptele de soia constituie alternativa excelentă pentru intoleranÈ›ii la lactoză sau pentru persoanele cu un colesterol mărit. Laptele de soia mai conÈ›ine izoflavoni (hormoni de origine vegetală) care acÈ›ionează asupra echilibrului hormonal È™i tiroidian.
Laptele de orez
ObÈ›inut din orezul fiert, din sirop de orez brun È™i din făină de orez integral, laptele de orez este sărac în proteine (1g/1 litru) È™i în calciu. Bogat în zaharuri lente È™i sărac în colesterol È™i în lactoză, laptele de orez conferă energie È™i este adaptat intoleranÈ›ilor la lactoză È™i persoanelor cu un colesterol mărit.
Laptele de cocos
Extract din lichidul È™i pulpa nucii de cocos, laptele de cocos este bogat în fier, în potasiu È™i în fosfor. Laptele de cocos este o sursă excelentă de mangan, de cupru, seleniu È™i zinc. Deoarece are un conÈ›inut bogat de lipide, laptele de cocos trebuie consumat cu moderaÈ›ie. Laptele de cocos este un ingredient vedetă în cadrul bucătăriei exotice.
Laptele de ovăz
Foarte bogat în glucide complexe, în calciu È™i în fibre, laptele de ovăz este o sursă excelentă de energie. Bogat în beta-glucan (care acÈ›ionează la fel ca È™i fibrele), laptele de ovăz posedă proprietăți regulatoare ale glicemiei È™i asupra nivelului de colesterol sanguin.
Laptele de castane
Bogat în minerale, calciu È™i în zaharuri lente, laptele de castane este extrem de digestiv È™i conferă un număr mare de minerale excelente pentru sănătate. Laptele de castane îmbogățeÈ™te flora intestinală È™i te ajută să lupÈ›i împotriva acidității gastrice.
Laptele de alune
Bogat în vitamine, laptele de alune este un antioxidant puternic (aluna ne protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi), este nemineralizant È™i vermifug. Digestiv, laptele de alune este bogat în calciu, fier, magneziu È™i acizi graÈ™i mononesaturaÈ›i.