Conservă fructele și legumele prin dezhidratare!
Pentru a conserva cele mai bune legume sau fructe ai mai multe opÈ›iuni la îndemână: le poÈ›i congela, le poÈ›i pune în borcane, poÈ›i prepara cele mai bune dulceÈ›uri... dar le mai poÈ›i È™i dezhidrata. Ai încercat până acum? Iată mai multe despre această tehnică.
În ce constă dezhidratarea?
Dezhidratarea este cu siguranță una din cele mai vechi metode de a păstra fructele sau legumele. Un procedeu care constă în a elimina în parte sau în totalitate apa care este conÈ›inută de alimente. Apoi fructele È™i legumele curățate se pun tăiate bucățele pe platouri care se pot suprapune iar apoi aparatul transmite un aer cald care se răceÈ™te la contactul cu alimentele È™i care vine cu mai multă umiditate. Procesul de dezhidratare È›ine cel mai adesea între 4 È™i 8 ore la o temperatură între 30 È™i 70 de grade aproximativ.
Ce produse se pot dezhidrata?
Aproape toate. În principal de dezhidratează fructele È™i legumele dar se pot folosi È™i unele ierburi aromatice sau plante. Plantele È™i ierburile aromatice se pot folosi apoi la ceaiuri sau chiar condimente. Teoretic se poate dezhidrata È™i carnea sau peÈ™tele dar trebuie să fiÈ›i cât mai vigilenÈ›i deoarece aspectul sanitar este unul foarte important È™i bucățile trebuie să fie complet dezhidratate. Cele mai bune rezultate de obÈ›in cu fâÈ™ii subÈ›iri de carne de vită de servit la ora aperitivului sau cu unele fileuri de peÈ™te – peÈ™ti graÈ™i de exemplu precum sardinele, macroul sau anÈ™oa care se pretează cel mai bine la acest proces.
Fructele È™i legumele trebuie să fie cât mai coapte.
Trebuie È™i să fie clătite È™i uscate cât mai bine È™i să fie tăiate în felii de 6 mm. În funcÈ›ie de produsul ales, poÈ›i folosi È™i lămâie contra oxidării È™i pentru păstrarea culorii.
Ce valori prezintă fructele și legumele dezhidratate din punct de vedere vitaminic?
Procesul de dezhidratare este cel care elimină apa în mod progresiv. Deci se poate observa un procent de 4 sau 5 ori mai mare de macro È™i micronutrienÈ›i. Aici intră mai ales beta-carotenul, calciul, potasiul, megneziul, fierul, etc.
Ce poți face cu aceste fructe și legume?
Fructele È™i legumele dezhidratate se pot tăia chipsuri È™i pot fi consumate la gustare sau la aperitiv. Cele mai mari bucăți se pot folosi È™i pentru supe sau tocăniÈ›e sau se pot rehidrata într-un lichid cald- bulion, ceai sau lapte. RoÈ™iile È™i ardeii se pot folosi în tarte sau prăjituri sărate. Caisele È™i piersicile la fel. Merele, perele È™i strugurii în orezul cu lapte, smochinele, bananele sau mango pentru clafoutis sau pentru musli căpÈ™unile, zmeura sau kiwi.
Se pot aromatiza?
Este de ajuns dacă treci fructele sau legumele astfel obținute prin condimente sau prin tot felul de amestecuri de condimente: curry, paprika, scorțișoară, chimion, etc.
Se pot dezhidrata fructele din compot?
Și dacă încerci să dezhidratezi fructele din compot obÈ›ii un fel de pastă mai fragedă È™i mai suplă care nu are nevoie de zahăr față de pasta de fructe. Se pot degusta aÈ™a cum sunt sau se pot folosi în muesli sau pentru a decora tot felul de prăjituri.