Cele 10 puteri formidabile ale bicarbonatului în bucătărie
Un fel de super erou în bucătărie, bicarbonatul de sodiu este cel care poate să „îmblânzească” alimentele acide, este cel care poate să aereze un piure, este cel care face să devină carnea mai netedă, nu lasă laptele să se brânzească, accelerează fierberea și așa mai departe. Imposibil să treci pe lângă el de acum înainte.
Ce este bicarbonatul de sodiu?
În domeniul bucătăriei mai ales, poți folosi bicarbonatul de sodiu. Aici se folosește cu un scop alimentar mai ales şi este inofensiv pentru sănătate. Această pudră fină şi albă se poate regăsi în orice raion al supermarketului. În domeniul industriei alimentare, se regăsește sub numele de „E500”. Se folosește foarte des mai ales în țările anglo-saxone şi este unul din compușii principali ai drojdiei alimentare. Iată însă cum se poate folosi în bucătărie.
Bicarbonatul de sodiu spală corect fructele şi legumele.
Bicarbonatul de sodiu poate să acționeze ca şi un detergent natural pentru a spăla corect fructele ş legumele. Pentru asta este de ajuns să laşi la înmuiat fructele şi legumele într-un litru de apă amestecat cu o linguriță de bicarbonat de sodiu. Poți pune în acest amestec strugurii, salata sau varza. Pentru fructele şi legumele cu o piele mai subțire este de ajuns dacă se freacă alimentele cu un strop de bicarbonat şi dacă se clătesc apoi cu apă rece.
Bicarbonatul de sodiu accelerează fierberea.
Dacă adaugi apă în apa de fierbere, procesul de fierbere va fi mult mai încet. Dar în schimb, un strop de bicarbonat de sodiu va accelera fierberea. Trebuie să folosești o lingură de bicarbonat pentru un litru de apă.
Bicarbonatul de sodiu neutralizează aciditatea anumitor alimente.
Bicarbonatul de sodiu este ideal pentru a prepara o dulceață în casă. Va diminua aciditatea fructelor, a fructelor roșii, a merelor, a rubarbei, şi te ajută şi să reduci cantitatea de zahăr. Dar se poate folosi şi pentru a neutraliza aciditatea sucurilor stoarse de fructe dar şi a sosului de roșii. Şi bicarbonatul de sodiu poate să îndulcească şi savoarea napilor, a verzei sau a andivelor.
Bicarbonatul de sodiu înlocuieste drojdia chimic.
Bicarbonatul de sodiu alimentar se poate folosi și pentru a înlocui drojdia din aluaturi. Dar pentru ca totul să funcționeze, acesta trebuie să reacționeze cu un element acid. Trebuie deci să te gândești să folosești în rețetele de prăjituri fructe acide sau suc de lămâie, lapte sau iaurt.
Bicarbonatul de sodiu păstrează culoarea naturală a fructelor şi legumelor.
Bicarbonatul de sodiu alimentar diluat în apa de preparare sau în sirop de fructe, poate să păstreze culoarea naturală a alimentelor.
Bicarbonatul de sodiu împiedică laptele să se brânzească.
Este aproape magic. Un strop de bicarbonat în laptele cu care realizezi un piure sau în gratin va împiedica laptele să se închege.
Bicarbonatul de sodiu face ca varza să devină mai ușor de digerat.
Pune un strop de bicarbonat în apa în care fierbi varza pentru a deveni mai ușor de digerat.
Pentru albușuri bătute spumă.
Bicarbonatul de sodiu este ideal şi pentru albușul bătut spumă.
Bicarbonatul de sodiu frăgezeste carnea.
Puțină făină şi bicarbonat de sodiu peste carnea roșie sau albă, lăsată la rece vor da cea mai fragedă carne.
Bicarbonatul de sodiu te ajută sa faci un piure incomparabil.
Bicarbonatul de sodiu pus în laptele cald sau în smântână înainte de a le încorpora în piure vin cu cel mai aerat şi mai onctuos piure.