Cum poți găti mai lejer?
Pentru a te bucura de o masă cât mai echilibrata, modul în care prepari felurile de mâncare este la fel de important ca È™i ingredientele care le compun. Iată câteva sfaturi pentru ca regimul tău să fie unul cât mai echilibrat.
Ai grijă la modul de preparare.
După alegerea celui mai bun produs, de calitate È™i proaspăt în acelaÈ™i timp, am putea spune ca felul în care îl prepari este un parametru capital pentru a reuÈ™i în bucătărie.
Iată câteva sfaturi pentru a pregăti mâncarea cât mai corect È™i cât mai dietetic cu putință.
- privilegiază prepararea unor feluri de mâncare pe vapori sau în cuptorul cu microunde. Pregătind legumele pe vapori, acestea îÈ™i vor păstra toate calitățile nutriÈ›ionale.
- cel mai bine ar fi sa prepari puiul pe grătar sau pe rotisor. Nu le praji È™i înlătura pielea de pe carnea de pasare sau părÈ›ile cu grăsime înainte de a la prepara.
- dacă vrei sa prăjești alimentele, folosește doar un strop de ulei sau de margarina.
- atunci când prepari legumele, dar È™i carnea, încearcă sa le prepari în wok. Aceasta tigaie nu are nevoie de multa grăsime sau ulei.
Ingrediente și asezonare.
A găti mai lejer sau mai light nu înseamnă sa mănânci tot timpul acelaÈ™i lucru, ba din contra. Diversificând alimentaÈ›ia vei reuÈ™i să acoperi toate nevoile de vitamine È™i de minerale È™i alÈ›i micronutritienti, variind în acelaÈ™i timp plăcerile. Cu condiÈ›ia bineînÈ›eles sa iÈ›i alegi cat mai bine alimentele È™i sa nu te arunci asupra primului fel de mezeluri care iÈ›i iese în cale. Iata câteva trucuri:
- evita felurile de mâncare cu prea mult sos È™i ai grija la felurile de mâncare semi-preparate care sunt pline de grăsimi ascunse.
- cel mai bine ar fi sa foloseÈ™ti mereu o carne slaba – carnea alba sau părÈ›i slabe în grăsime de la vita.
- sublimează gustul felurilor tale de mâncare folosind condimente, ierburi aromatice, ceapa, usturoi, esalota… vei descoperi È™i mai multe savori.
- încearcă de asemenea sa privilegiezi o asezonare cat mai lejera pentru salate sau pentru crudități- suc de lămâie, un sos cu brânză cu zero la suta grăsimi È™i ierburi fine, vinegrete cat mai light…
- atunci când prepari o vinegreta, fă-o cu suc de lămâie, cu oÈ›et È™i ierburi aromatice. Nu folosi deci ulei.
Alte sfaturi:
- abuzează de fructe și de legume, mai ales de crudități și bea cat mai multa apa.
- nu exagera nici cu mărimea porțiilor.