11 reguli pentru un mic dejun sănătos
Fie că dorești să slăbești sau să ai o viață mai sănătoasă, este important să urmezi anumite reguli.
Este imposibil să urmezi întotdeauna o dietă sau o reÈ›etă, cu atât mai puÈ›in pentru micul dejun, care de obicei este luat rapid È™i în grabă, însă poÈ›i să urmezi aceste sfaturi È™i astfel să te bucuri întotdeauna de un mic dejun excelent.
1. Să fie un mic dejun alcalin
Nu îÈ›i începe ziua cu un mic dejun care să-È›i provoace aciditate în corp. Evită prăjelile, excesul de zahăr È™i cafeina. Dacă vrei să-È›i trezeÈ™ti corpul, mănâncă un măr sau bea un ceai verde, au acelaÈ™i efect ca o cafea, însă sunt mult mai sănătoase È™i mai puÈ›in agresive pentru stomac.
Dacă dimineaÈ›a te trezeÈ™ti cu un gust neplăcut în gură, înseamnă că ai o dietă prea acidă. ServeÈ™te pe nemâncate o limonadă uÈ™oară, fără zahăr, eventual cu puÈ›ină miere È™i vei începe să te simÈ›i mai bine.
2. Nu combina dulce și sărat la micul dejun
Dacă consumi la micul dejun o gustare dulce, nu o combina cu ceva sărat. Mai ales când e cald afară sau ieÈ™i de la sala de sport, este foarte bine să consumi fructe. Încearcă să fie fructe de un singur fel È™i nu mai mânca altceva.
PoÈ›i să îÈ›i faci un mic platou cu fructe sau un suc proaspăt stors, însă dacă imediat după aceea mănânci un sandviÈ™ sau ouă, acesta nu mai e un mic dejun bun pentru digestia ta.
Zaharurile din fructe rămân foarte puÈ›in în stomac deoarece sunt uÈ™or de digerat – de aceea sunt un aport rapid de energie. Dacă stomacul este ocupat cu digerarea altor alimente, atunci aceste zaharuri vor fermenta È™i vor provoca inflamaÈ›ie în corp. Dacă consideri că un simplu fruct nu este suficient pentru micul dejun, lasă să treacă 20 de minute între consumul fructelor È™i restul micului dejun.
3. Mănâncă carbohidraÈ›i la micul dejun
CarbohidraÈ›ii sunt, conform multor nutriÈ›ioniÈ™ti, marii vinovaÈ›i pentru că nu slăbim. Acest lucru este fals, dar È™i faptul de a-i evita nu este sănătos. Trebuie să mănânci carbohidraÈ›i. De fapt, două treimi din ceea ce mănânci e necesar să fie carbohidraÈ›i. Secretul este să-i alegi pe cei care sunt buni pentru tine.
Schimbă pastele È™i orezul cu variantele integrale. Consumă ovăz, quinoa, amarant, există multe surse sănătoase de carbohidraÈ›i, trebuie doar să te informezi. Evită cerealele rafinate È™i produsele foarte elaborate. Există multe opÈ›iuni de pâine integrală È™i de calitate È™i de produse bogate în carbohidraÈ›i complecÈ™i care îÈ›i vor furniza energie, vor avea grijă de sănătatea ta È™i te vor face să te simÈ›i mai bine.
4. Să nu lipsească grăsimile bune și proteinele din micul dejun
Atunci când corpul este activ, el are nevoie de proteine. Unele persoane preferă să consume un produs de proveniență animală dimineaÈ›a, cum ar fi ouăle sau produsele lactate; altele preferă să aibă un mic dejun vegetarian. Dacă este aÈ™a, poÈ›i combina cerealele cu legume (de exemplu, două linguri de linte sau de germeni de soia sunt suficiente).
Cerealele și legumele, combinate, oferă corpului toate proteinele de care acesta are nevoie.
Consumul de grăsimi bune este de asemenea important, mai ales dacă se realizează activități intelectuale. Grăsimile sunt motorul creierului. PoÈ›i mânca câteva nuci sau o felie prăjită de pâine cu ulei de măsline.
5. Consumă cele mai bune alimente la micul dejun
Este foarte indicat ca alimentele tale să fie integrale, organice și de sezon. Dacă consumi ouă, fă aceasta cu moderație.
De multe ori substitutele sunt la fel sau mai nocive decât produsele originale. De exemplu, aspartamul este mult mai dăunător decât zahărul, iar proteina din soia conÈ›ine glutamat monosodic.
Mănâncă ceea ce-È›i face plăcere, însă încearcă să fie produse de cea mai bună calitate.
6. Nu te ridica sătul de la micul dejun
Nu există greÈ™eală mai mare decât să mănânci excesiv la micul dejun. DeÈ™i mulÈ›i afirmă că micul dejun trebuie să fie consistent È™i să reprezinte masa cea mai importantă din zi, multe persoane dinamice se simt mult mai bine dacă servesc un mic dejun frugal.
Dacă mănânci porÈ›ii mai mici la micul dejun, vei avea mai multă energie. Dacă iei un mic dejun complet È™i excesiv, o bună parte din energia pe care o ai dimineaÈ›a se va consuma pentru a digera tot ceea ce ai mâncat.
7. Hidratează-te bine începând cu micul dejun
Primul gest pe care ar trebui să-l faci dimineaÈ›a la trezire este acela de a bea două pahare de apă pentru a compensa deshidratarea din timpul nopÈ›ii. Ar fi foarte bine, de asemenea, să bem un pahar de apă cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, pentru că, dacă dorim să digerăm bine hrana, cel mai recomandat È™i mai corect este să bem apa înainte.
SpecialiÈ™tii afirmă că un procent de doar 2% de deshidratare cauzează pierderi de memorie È™i dificultatea de a citi sau de a face operaÈ›iuni simple. Este bine È™tiut de asemenea, faptul că 90% din creierul nostru este apă È™i că rinichii fac o muncă excelentă controlând lichidele din corp.
De aceea, este foarte important să menÈ›ii hidratarea în corp, dar atenÈ›ie, cu apă plată, preferabil de izvor sau sucuri de legume È™i fructe proaspete. Există multe băuturi pe piață care nu doar că nu te hidratează, dar conÈ›in È™i anumite adaosuri – de gust sau coloranÈ›i – care sunt foarte dăunători. Ai grijă cu ce te hidratezi È™i renunță la obiceiurile mai puÈ›in sănătoase pentru tine.
8. Redu din lactatele consumate la micul dejun
Dacă ai probleme respiratorii, precum astm, alergii sau dacă faci constant laringite sau alte infecÈ›ii în zona gâtului, este foarte probabil ca simptomele să se agraveze dacă consumi lactate.
Laptele de vacă conÈ›ine zaharuri È™i proteine care nu ne hrănesc cu adevărat corpul, ci dăunează pentru că ajută la formarea mucusului. În timp, acesta devine un obstacol pentru absorbÈ›ia nutrienÈ›ilor, cauzând inflamaÈ›ie È™i aciditate în corp. Mucusul îngreunează de asemenea funcÈ›ionarea corectă a colonului.
Este foarte bine în acest sens să reduci din consumul de lactate sau poÈ›i alege lactatele preparate din lapte de capră care se digeră mult mai uÈ™or È™i care au anumite beneficii pentru sănătate. PoÈ›i găsi È™i multe alte alternative nutritive care se adaptează necesităților È™i stilului tău de viață, precum laptele de migdale, de cocos, de soia care în plus, alcalinizează corpul.
9. Așează-te pentru a lua micul dejun
Nu lua niciodată micul dejun în fugă. Ia-È›i micul dejun cu bucurie, plăcere È™i recunoÈ™tință, pentru că este un moment în care îÈ›i hrăneÈ™ti corpul. Concentrează-te asupra gusturilor, texturilor, culorilor. Nu lua niciodată micul dejun privind la televizor sau gândindu-te stresat la activitățile zilei.
Bucură-te de compania persoanelor dragi sau de o muzică relaxantă. Iar dacă ai o dispoziÈ›ie proastă sau eÈ™ti foarte grăbit, mai bine nu mânca. Bea doar două căni de apă (poate să fie cu lămâie) È™i începe-È›i astfel ziua.
10. Mestecă bine atât la micul dejun cât È™i la celelalte mese
PuÈ›ine persoane înÈ›eleg importanÈ›a salivei în cadrul procesului digestiei. A mesteca nu înseamnă doar a mărunÈ›i alimentele ci È™i de a le impregna cu enzime care se vor ocupa de digestie È™i de reglarea PH-ului alimentelor în timpul digestiei.
Saliva are un PH uÈ™or alcalin sau bazic, care contracarează nivelele de aciditate ale alimentelor È™i acizilor din stomac. Cu cât mestecăm mai mult mâncarea, cu atât aceasta va fi mai puÈ›ină acidă pentru corp, iar aceasta va contribui din plin la îmbunătățirea stării de sănătate È™i la reducerea riscului de a avea boli cronice degenerative.
Ia în vedere aceste aspecte È™i mestecă întotdeauna suficient.
11. Ia mici gustări între micul dejun È™i prânz
A mânca între mese ajută la menÈ›inerea nivelului de zahăr din sânge È™i implicit la creÈ™terea nivelului energetic de-a lungul zilei.
Dacă poÈ›i, atunci serveÈ™te cinci mese pe zi. Este mult mai bine să mănânci mai multe cantități mici decât porÈ›ii mari o dată sau de două ori pe zi, deoarece acestea îngreunează mult digestia.
AminteÈ™te-È›i doar ca de fiecare dată când mănânci, alimentele să fie de bună calitate È™i să-È›i hrănească cu adevărat corpul. Urmează aceste sfaturi È™i vei fi o persoană sănătoasă.