Cum păstrăm alimentele pe căldură?
Vara gospodinele se confruntă cu foarte multe probleme, printre care È™i prospeÈ›imea alimentelor, a mâncării, a fructelor È™i a legumelor, a tartelor luate la picnic, a mititeilor preparaÈ›i proaspeÈ›i, È™i lista poate continua. Soarele poate degrada foarte uÈ™or alimentele preparate termic, dar È™i unele fructe È™i legume care nu rezistă prea mult în soare. Temperaturile ridicate din sezonul cald provoacă de asemenea È™i multe toxiinfecÈ›ii alimentare, iar simptomele precum greaÈ›a, vărsăturile, diareea ori balonarea nu trebuie ignorate. Severitatea infecÈ›iilor digestive poate depinde de la o persoană la alta, în funcÈ›ie de imunitate È™i de starea generală de sănătate a persoanei respective. Să vedem aÈ™adar ce putem face pentru a evita toxiinfecÈ›iile alimentare.
Mâncarea gătită, băgată repede la frigider
Ouăle È™i preparatele care conÈ›in ouă (aluaturi, maioneză, salate, supă de găluÈ™te), laptele È™i preparatele pe bază de lapte (smântână, friÈ™că, brânză), carnea È™i mezelurile precum È™i preparatele din carne (ardeii umpluÈ›i, chifteluÈ›ele) se alterează cel mai rapid dacă nu sunt băgate la frigider.
Răcirea forÈ›ată a alimentelor este imperios necesară. Dacă la cel mult două ore de la preparare alimentele gătite nu sunt băgate la frigider, se dezvoltă tot felul de bacterii ce pot produce toxiinfecÈ›ii alimentare È™i nu numai, chiar È™i enterocolite în forme destul de grave. Și carnea poate dezvolta germeni dacă nu este preparată È™i gătită imediat după cumpărare sau după ce a fost scoasă de la frigider, deoarece microbii se dezvoltă repede pe căldură.
Separați alimentele gătite de cele crude
Modul în care aÈ™ezaÈ›i mâncarea pe rafturile frigiderului este de asemenea important. AÈ™adar, separaÈ›i mâncarea gătită de alimentele crude. Carnea băgaÈ›i-o la congelator, apoi imediat pe primul raft mâncarea gătită, pentru ca mai apoi să aÈ™ezaÈ›i È™i fructele È™i legumele, dar È™i brânzeturile.
Geanta frigorifică, nelipsită de la picnic
Dacă mergeÈ›i la un picnic ori la un grătar, trebuie să È™tiÈ›i că o geanta frigorifică vă este mai mult decât necesară. In geanta frigorifică puteÈ›i depozita carnea, preparatele gătite, ciupercile, dar È™i sandviÈ™urile, nu numai apa È™i berea, să stea „la rece”. De ce să ne riscăm sănătatea noastră dacă avem posibilitatea să evităm situaÈ›iile neplăcute?
Spălați bine fructele și legumele
Fructele È™i legumele trebuie spălate temeinic pe timp de vară deoarece microbii se dezvoltă mult mai rapid în condiÈ›ii de căldură. AÈ™adar, roÈ™iile, castraveÈ›ii, ardeii, căpÈ™unele, zmeura, toate legumele È™i fructele pe care le veÈ›i consuma trebuie să fie proaspete È™i spălate cât mai bine, sub jet puternic de apă. Inclusiv coaja pepenelui È™i a fructului de kiwi se spală înainte de a fi băgate în frigider, pentru a evita contaminarea altor alimente cu unele bacterii. Dacă respectăm câteva reguli simple, de bun simÈ›, de bază, referitoare la igiena noastră È™i a alimentelor, putem evita situaÈ›iile neplăcute.