Cele mai bune nouă surse de proteine pentru vegetarieni
Vegetarianismul este un regim de viață care exclude carnea de animale. Pentru a evita însă orice tip de carență alimentară cel mai bine ar fi să apelezi la cele mai bune surse de proteine. Iată nouă dintre ele.
Quinoa
ÎnlocuieÈ™te orezul cu această cereală integrală bogată în proteine, iar ca vegetarian te vei putea bucura de un substitut savuros care face să dureze senzaÈ›ia de saÈ›ietate mult mai mult timp. O ceaÈ™că de quinoa furnizează aproximativ 4 mg de fier, mai mult decât orice alte cereale îmbogățite. Quinoa mai conÈ›ine ÅŸi lisină un aminoacid care nu se regăseÈ™te în porumb, grâu sau alte cereale. Și alături de cireÈ™e È™i de nuci este cea mai delicioasă.
Nucile
Un pumn din nucile tale preferate vin cu proteine È™i cu vitamine completând regimul de viață vegetarian. Schimbă deci chipsurile crocante cu nucile crocante naturale pentru a veni cu mai multe proteine pentru corpul tău. Aportul nucilor È™i al seminÈ›elor în fibre alimentare este È™i el la fel de interesant. Astfel, o ceaÈ™că de migdale vine cu aproximativ 15 grame.
Lintea
Lintea este perfectă în supe de tot felul sau ca garnitură. Lintea este È™i un mod economic de a adăuga savoare dar È™i proteine alimentaÈ›iei vegetariene. PoÈ›i încerca să prepari o delicioasă supă de linte cu perle de orz.
Soia
Unele varietăți de tofu pot furniza aceeaÈ™i cantitate de proteine ca È™i laptele. Soia este una din vegetalele cele mai hrănitoare dar È™i cele mai polivalente. Cu un volum egal, soia conÈ›ine mai multe proteine È™i mai mult fier decât carnea de vită È™i mai mult calciu decât laptele. Pentru alimentaÈ›ia vegetariană, soia este un aliment de bază. Soia este foarte benefică È™i pentru bolile cardiovasculare dar È™i pentru unele tipuri de cancer. Încearcă să prepari un sote de legume cu tofu.
Untul de arahide
La fel ca È™i nucile, untul de arahide este un excelent fel de a veni cu mai multe proteine pentru vegetarieni. Dar deoarece este È™i destul de gras trebuie consumat cu moderaÈ›ie. Untul de arahide mai vine È™i cu o senzaÈ›ie de saÈ›ietate îndelungată. BiscuiÈ›ii cu unt de arahide sunt cei mai delicioÈ™i.
Brânza
Alege sortimentul tău preferat de brânza È™i fă un sandviÈ™ sau ia o gustare cu brânză È™i biscuiÈ›i săraÈ›i. Brânza este esenÈ›ială pentru vegetarieni.
Fasolea
Aici există mai multe sortimente. Dar fasolea este o bună alternativă pentru vegetarieni, deoarece conÈ›ine puÈ›ine materii grase È™i sunt un excelent mod de a adăuga proteine la tine în meniu. De un dip cu fasole neagră ce zici?
Broccoli
Broccoli folosit într-o salată la prânz sau alături de felurile de mâncare de seara, leguma cu o culoare verde închis este plină de proteine. Broccoli este leguma despre care s-a scris cel mai mult dar È™i una din cele mai hrănitoare. O poÈ›i folosi în tot felul de tarte sau supe.
Cerealele
Cerealele integrale îmbogățite cu proteine sunt o modalitate excelentă de a lua micul dejun dar sunt ideale È™i pentru o gustare. Dacă eÈ™ti vegetarian, iÈ›i poÈ›i începe ziua cât mai savuros cu un terci în care să foloseÈ™ti ingredientele tale preferate. Sau cu un musli cu căpÈ™uni.
Tu ști și alte surse de proteine pentru vegetarieni?